Żywność. Dobro, które szanuję.pdf

(1057 KB) Pobierz
Layout 1
ZYWNOSC DOBRO KTORE SZANUJE_okladka 7-09-06 11:44 Page 1
˚YWNOÂå
dobro ,
które szanuj´
Propozycja cyklu lekcji dla klas:
IV-VI Szko ¸ y podstawowej
I-III Gimnazjum
PROJEKT „˚YWNOÂå, DOBRO KTÓRE SZANUJ¢” /FEDERACJA POLSKICH BANKÓW ˚YWNOÂCI/
35136058.004.png
ZYWNOSC DOBRO KTORE SZANUJE_srodki:Layout 1 12-09-06 11:32 Page 2
Wy d a w c a : Fe d e r a c j a Po l s k i c h B a n k w y w n o c i
0 0 - 1 4 4 Wa r s z a w a
a l . S o l i d a r n o c i 1 0 1
t e l . / f a x . 0 2 2 6 5 4 6 4 0 0 , 6 5 4 6 4 1 0
w w w. b a n k i z y w n o s c i . p l
n r k o n t a : B I S E S . A . I I I O / Wa r s z a w a 8 0 1 3 7 0 1 0 3 7 0 0 0 0 1 7 0 1 4 0 2 1 1 7 0 1
Dzisiejszy wiat funkcjonuje w trudnej
rzeczywistoci, dotyka go wiele pro-
blemw: przeludnienie w niektrych
obszarach lub zbyt may przyrost naturalny w innych, starzenie si spoeczestwa, bezrobocie,
zanieczyszczenie rodowiska, jako skutek uprzemysowienia, kataklizmy klski ywioowe,
niedoywienie i gd.
W dobie przeobrae gospodarczych i kulturalnych na wiecie, rwnie w Polsce doszlimy do
momentu, w ktrym moliwa staa si nadprodukcja ywnoci. Jednak nadwyki produkcyjne nie
oznaczaj powszechnego dobrobytu, lecz przyczyniaj si do wzrostu zakresu problemw nka-
jcych nasze spoeczestwo. Wiele wyprodukowanych artykuw ywnociowych ulega przeter-
minowaniu i jest marnowana.
O p r a c o w a B a n k y w n o c i w O l s z t y n i e
Pr o j e k t g r a f i c z n y : w w w. K R E AT Y W N A . c o m . p l
B r o s z u r a w y d a n a z e r o d k w K r a f t Fo o d s w r a m a c h p r o j e k t u „ N i e m a r n u j y w n o c i m y j à w y k o r z y s t a m y ”
Na pocztku XX wieku stosunek dochodw najbogatszych ludzi na wiecie do najuboszych
wynosi 11:1, w poowie wieku 30 : 1 a na koniec XX stulecia 82 : 1, W Europie co 10 osoba yje
na progu ubstwa (65 milionw osb), Polska wcale nie odbiega od redniej europejskiej, wedug
najnowszych bada 11,6 Polakw yje na progu ubstwa, z drugiej strony w krajach tych, boga-
ta czç spoeczestwa co roku wydaje na perfumy ponad 10 miliardw Euro.
Taka sytuacja wymaga interwencji edukacyjnej. Musimy zadbaç o ksztacenie spoeczestwa,
a zwaszcza dzieci i modziey w kierunku racjonalnego wykorzystania zasobw, take ywnocio-
wych i zapobiegania ich marnowaniu.
SPIS TRECI
Warto jest wic edukowaç i rozbudzaç postawy wiadomoci zdrowotnej, kreatywnego mylenia,
odpowiedzialnoci i aktywnoci. Przysze pokolenie powinnimy wychowaç na ludzi w peni
wiadomych, podejmujcych w sposb twrczy dziaania eliminujce, czy te minimalizujce pro-
blem niedoywienia i godu oraz marnowania ywnoci.
Przedstawiony cykl lekcji powicony zosta tym problemom i ukazuje pewn koncepcj eduka-
cyjn zakada przede wszystkim kreowanie twrczych postaw dzieci, budzenie ich wiadomoci
zdrowego stylu ycia i ywienia oraz uwraliwienie na los drugiego czowieka niejednokrotnie
yjcego tu obok nas.
Cykl ten jest rwnie doç spor „piguk wiedzy” na temat walki z marnotrawstwem ywnoci.
Podaje wiele, z pewnoci nowych dla dzieci, informacji. Nabyta wiedza ma suyç uwiadomieniu
skali problemu w kraju i zapoznaç z pomysami rnych organizacji spoecznych na rozwizanie
problemu marnowania ywnoci lub pomocy ywnociowej.
Wstp.......................................................................................... 3
1. PROPOZYCJA CYKLU LEKCJI DLA KLAS IV-VI SZKOY
PODSTAWOWEJ
TEMATY:
1. Chcemy byç silni i zdrowi odkrywamy tajemnice higieny i ywienia .... 4
2. Nasz chleb powszedni zabieramy gos w sprawie
niedoywienia i marnowanie ywnoci........................................... 7
2. PROPOZYCJA CYKLU LEKCJI DLA KLAS I-III GIMNAZJUM
TEMATY:
1. Jak zdrowo si odywiaç? dbamy o prawidowy rozwj naszego
organizmu.................................................................................11
2. wiat wobec problemu ywienia ludzi ............................................15
3. Gd i niedoywienie jako problemy wspczesnej Polski ...................19
Zachcam do lektury tej propozycji i wykorzystania jej podczas prowadzonych przez Pastwa
lekcji. Bd wdziczny za wnioski i uwagi.
Marek Borowski
prezes Federacji Polskich Bankw ywnoci
email: federacja@bankizywnosci.pl
PROJEKT „YWNO, DOBRO KTRE SZANUJ” /FEDERACJA POLSKICH BANKW YWNOCI/
3
SZANOWNI PASTWO
35136058.005.png
ZYWNOSC DOBRO KTORE SZANUJE_srodki:Layout 1 12-09-06 11:32 Page 4
PROPOZYCJA CYKLU LEKCJI DLA KLAS IV-VI
SZKOY PODSTAWOWEJ
2.
Czy wiecie, e pokarm, ktry spoywamy mona podzieli w rny
sposb. Jeli wemiemy pod uwag pochodzenie produktw poywczych
oraz ich warto odywcz, mona je podzieli na kilka grup
TEMAT Chcemy byç
a Miso, ryby, wdliny i podroby zawieraj duo biaka i witamin z grupy B,
natomiast mao witamin A i C oraz D.
b Jaja, mleko, produkty mleczne (sery, jogurty, kefiry,, twaroki) zawieraj
silni i zdrowi
odkrywamy tajemnice higieny
ywienia
w rnych ilociach biako i tuszcze. Mleko jest te rdem cukru oraz witamin: A, B
i D. Produkty z tej grupy zawieraj duo wapnia i fosforu.
c Produkty zboowe wystpuje w nich skrobia, ktra jest rdem energii dla organizmu.
Niektre produkty, np.: otrby, patki zboowe zawieraj bonnik, jego zadaniem
w naszym organizmie jest usprawnianie pracy jelit.
CELE: zapoznanie uczniw z podstawowymi grupami produktw ywieniowych,
wskazanie na rol waciwego ywienia w yciu czowieka.
Uwraliwienie uczniw na higien odywiania si oraz kreowanie postaw wiadomego
higienicznego ywienia.
METODY: praca z tekstem, heureza, problemowa, indywidualna.
FORMA: zbiorowa, indywidualna, rozmowa kierowana.
PRZEBIEG LEKCJI:
d Warzywa i owoce s bogate w sole mineralne, rne witaminy oraz wod. Warzywa,
owoce cytrusowe, pomidory i kwane jabka zawieraj duo witaminy C
i skadnikw mineralnych. Szpinak, groszek i saata s magazynem witaminy A.
Nie zapominajmy te o soi rolinie uprawnej zawierajcej sporo biaka i tuszczy.
!
Powysze materiay mona skopiowaç dla uczniw i przed ich omwieniem poleciç ich cichà lektur
3.
1.
A teraz zadanie dla sprytnych.
Nawizanie do tematu lekcji przez odwoanie si do przey i dowiadcze
dzieci
W podanym diagramie wykrel w poziomych rzdach litery skadajce si na nazwy
produktw ywnociowych, a otrzymasz haso.
(Kierujemy rozmow tak, aby uzyskaç potrzebne sownictwo: powietrze, witaminy,
woda, ywnoç, itp.)
Podajcie przykadowe produkty ywnociowe.
C H Z L D E B R
C O U W K I A E R
(Pomysy uczniw gromadzimy w tabelce porzdkujc informacje).
M A S Y O W
NABIA WARZYWA OWOCE SODYCZE MISO
O N L O E J
K A S Z C A
HASO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4
PROJEKT „YWNO, DOBRO KTRE SZANUJ” /FEDERACJA POLSKICH BANKW YWNOCI/
5
Co jest potrzebne naszemu organizmowi do prawidowego rozwoju?
35136058.006.png
ZYWNOSC DOBRO KTORE SZANUJE_srodki:Layout 1 12-09-06 11:32 Page 6
Czy wiecie, e wspczenie na wiecie produkuje si ywnoç na wielk skal.
Postp techniki umoliwi dugotrwae przechowywanie produktw spoywczych
i transportowanie ich na znaczne odlegoci. Klient kupujcy produkty w sklepie
niewiele wie na temat miejsca i sposobu ich produkcji.
ywno moe by zanieczyszczona rnymi szkodliwymi substancjami
pestycydami rodkami ochrony rolin uywanymi przez rolnikw;
Nasz chleb
zabieramy gos w sprawie
niedoywienia i marnowanie
ywnoci
TEMAT
solami metali cikich, np. oowiu (wci dodawanymi do niektrych paliw) oraz rtci
CELE: kreowanie twrczej, aktywnej postawy dzieci, budzenie postaw wiadomego
i odpowiedzialnego dziaania w rodowisku, uwraliwianie dzieci na zjawisko niedoywienia
i marnotrawstwa ywnoci. Uwiadomienie uczniom koniecznoci zapobiegania tym
zjawiskom. Zapoznanie uczniw z informacjami o organizacjach dziaajcych na rzecz zapo-
biegania niedoywieniu i marnotrawstwu ywnoci.
METODY: praca z tekstem, pogadanka, problemowa
FORMY: indywidualna, zbiorowa, dyskusja
PRZEBIEG LEKCJI:
i kadmu, ktrego uywa si w przemyle chemicznym;
antybiotykami stosowanymi przez hodowcw zwierzt.
Czy ywno w kolorowych opakowaniach oznacza zdrow i bezpieczn
dawk energii dla naszego organizmu
5.
[
STOP! UWA˚AJ CO ZJADASZ!
]
Dzieci opracowujà projekt graficzny znaku ostrzegajàcego przed spoywaniem
zanieczyszczonej ywnoci.
1.
Warto wiedzie, e wiele produktw sprzedawanych w kolorowych opakowaniach
zawiera rodki konserwujce . Czç konserwantw posiada specjalne symbole
zoone z litery E i odpowiedniej cyfry. Do popularnych nale barwniki spoywcze nadajce
ywnoci odpowiedni kolor, uatrakcyjniaj w ten sposb towar i skrywaj jego wady.
Wrogami naszego zdrowia s te tzw. przeciwutleniacze chronice ywnoç przed psu-
ciem si, szczeglnie pod wpywem wiata i powietrza. Oto przykady: E 124 czerwie
koszenilowa, E 110 cie pomaraczowa, E 13 aromat.
Nawizanie do tematu o zdrowym ywieniu
a Dlaczego zdrowe odywianie jest takie wane dla czowieka?
b O czym musimy pamitaç, aby zdrowo si odywiaç?
c Jakie niebezpieczestwa czyhaj na nasz organizm w le przechowywanej
ywnoci?
7.
8.
2.
3.
Musimy pamitaç, e ywnoç naley przechowywaç w odpowiednich warunkach.
èle zabezpieczona moe zawieraç rne bakterie chorobotwrcze lub larwy albo
jaja robakw pasoytniczych. Zawsze naley zwracaç uwag na termin przydatnoci produ-
ktu do spoycia oraz sposb przechowywania podany przez producenta.
Czy uwaacie, e wszyscy na wiecie waciwie si odywiaj Czy spoywaj
cztery posiki dziennie Czy mog sobie pozwoli na waciw, bogat w witaminy,
biako i sole mineralne diet Jak sdzicie, co powoduje, e czsto tak si nie dzieje
PODSUMOWANIE
Posuchajcie krtkiej historyjki z pewnej szkoy. Poznacie waszych
rwienikw: Tomka i Mart oraz Grzeka z pitej klasy.
Nauczyciel moe rozdaç przygotowane wczeniej kopie tekstu uczniom lub sam przeczytaç gono
opowiadanie
Czeç! Jestem Tomek i chodz do klasy Vc. Chc wam opowiedzieç pewne zdarzenie,
ktrego efekty sà dla mnie zagadkà. Moe pomoecie mi jà rozwikaç. To by kolejny jesienny dzie
w naszej szkole. Jak zwykle za oknami pada deszcz i wia doç przenikliwy wiatr zapowiadajàcy
nadejcie srogiej zimy.
!
Jaki znasz podstawowy podzia produktw ywieniowych?
Czego te produkty dostarczaj organizmowi?
Jakie zagroenie dla zdrowia czowieka wie si z niewaciwym przechowywaniem pro-
duktw ywnociowych?
Co to s rodki konserwujce i przeciwutleniacze? Po co si je stosuje w produkcji ywnoci?
6
PROJEKT „YWNO, DOBRO KTRE SZANUJ” /FEDERACJA POLSKICH BANKW YWNOCI/
7
4.
powszedni
6.
35136058.007.png 35136058.001.png
ZYWNOSC DOBRO KTORE SZANUJE_srodki:Layout 1 12-09-06 11:33 Page 8
Zblia si koniec drugiej lekcji i jak zawsze wikszoç z nas, uczniw klasy V c, mylaa o kubku
ciepej herbaty w naszej szkolnej stowce. Tak, moe wy tego nie wiecie, ale u nas w szkole na
drugiej przerwie moemy wypiç kubek goràcej, sodkiej herbaty. Uwielbiamy ten moment, bo
oprcz przyjemnego ciepa moemy te liczyç na wesoe rozmowy. Oczywicie ze smakiem zjadamy
wtedy drugie niadanie. Kady pieczoowicie rozwija swoje kanapki i i zastanawia si, co te
smacznego dzi podsuna mu mama do jedzenia. No wanie, dzi jednak wybucha prawdziwa
bomba!!!
Zadzwoni dzwonek zerwalimy si na rwne nogi i rzucilimy si pdem w kierunku stowki, aby
szybko zajàç miejsce w kolejce po herbat. Jestem szybki, wic ta sztuka udaa mi si jako jedne-
mu z pierwszych. Chwyciem swj kubek i usiadem tu obok Grzeka mojego dobrego kolegi.
Grze wyciàgnà swojà kanapk, rozwinà papier i nagle twarz obla mu rumieniec zoci, potem
usyszaem krzyk:
O rety znowu z tà szynkà! I ze zdziwieniem spostrzegem mojego kumpla wyrzucajàcego
nietknità kanapk do kosza.
Wariat, pomylaem sobie i na pewno przeszedbym do porzàdku dziennego nad tà sytuacjà, gdyby
nie przypadek. Wypiem herbat i wstaem, aby odnieç kubek i wanie wwczas zauwayem
Mart. Wiecie, Marta jest jaka dziwna, bo nigdy nie trzyma si z klasà. Kiedy my chwalimy si
tym, co pysznego przygotoway nam mamy, ona udaje, e nie wie, o co chodzi, trzyma si na uboczu
i wcale nie potrafi si miaç. I ta wanie Marta staa sobie cichutko przy oknie, ale jako tak dzi-
wnie obserwowaa wyczyn Grzeka. On zauway jej wzrok, zachichota i zwrci si do niej ze
sowami:
No co, moe si poczstujesz? Potem wskaza na swojà kanapk, ktra od kilku chwil tkwia
w koszu na mieci.
Dziewczyna rozpakaa si i wybiega ze wietlicy. Wtedy znw zadzwoni dzwonek i pobieglimy
do klasy. Marty jednak nie byo z nami.
Po lekcjach poszedem do domu i nie rozmawiaem z Grzekiem ani nie spotkaem Marty.
Nastpnego dnia dowiedziaem si, e nasza wychowawczyni dugo rozmawiaa z moim kumplem. Po
tej rozmowie by jaki dziwny i nie chcia mi nic powiedzieç. Wiecie co? Zauwayem, e ju nie
psioczy na swoje kanapki, a sytuacja z koszem na mieci ju si nie powtrzya. Jeli chodzi o Mart
to od jakiego czasu panie kucharki razem z herbatà dajà jej kanapk. Wydaje mi si, e nie tylko jej
koleanki? Sprbujcie odegraç parami scenk pt. „Na drugi dzie w szkole”. Przedstawcie
scen spotkania Grzeka i Marty po rozmowie z wychowawczyni. Zastanwcie si, co
powinien powiedzieç chopiec. Jak zachowa si Marta?
Krtka wypowied nauczyciela
Czy wiecie, e w Polsce istnieje i narasta problem niedoywienia dzieci i marnotrawstwa
ywnoci. Osoby zajmujàce si na co dzie doywianiem dzieci wyraajà opini, e wrd dzieci
niedoywionych najwicej jest takich, ktre jadajà posiki w domu, sà to jednak posiki rzadkie,
nieregularne lub niepenowartociowe.
Z przeprowadzonych bada wynika, e najwikszy problem niedoywienia dotyczy wojewdztw:
Mona wskazaç te regiony na mapie oraz poprosiç dzieci o zaznaczenie ich na konturowej mapie Polski
!
warmisko-mazurskie
podlaskie
lubelskie
Jak mylicie, o czym mg rozmawiaç Grzesiek z naszà panià?
Jak wedug was zachowa si Grzesiek Czy moecie skomentowaç jego
zachowanie? Dlaczego Marta trzymaa si zawsze na uboczu i nie braa udziau
w przekomarzaniach klasy? Czy gdybycie byli na miejscu Tomka, pozostalibycie tak jak on
tylko obserwatorami zajcia? Czy doroli mogli pomc Marcie? Jak to zrobili? Czy Grzesiek
zrozumia swoje ze zachowanie po rozmowie z pani? Jak powinien postpiç wobec
podkarpackie
8
PROJEKT „YWNO, DOBRO KTRE SZANUJ” /FEDERACJA POLSKICH BANKW YWNOCI/
9
5.
4.
35136058.002.png 35136058.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin