Merquezy po tunezyjsku(merquezy - surowe kielbaski barnie)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.4 surowe czerwone kielbaski baranie (merquezy),500 g pomidorow,250 g swiezej papryki,4 zabki czosnku,75 ml oliwy,1 lyzka harissy (przepis w "ogolne"),1/2 lyzki mielonego kminku,1/2 lyzki slodkiej mielonej papryki,sol.1. Papryki umyc, osuszyc, wypestkowac, pokroic w kawalki. Czosnek obrac izmiazdzyc, Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac, pokroicw male kawalki.2. Kielbaski podsmazyc z obydwu stron na silnie rozgrzanej oliwie na ciemnozloty kolor (ok. 10-15 min). Dodac pomidory, czosnek, harisse, kminek i mielonaczerwona papryke.3. Zalac 150 ml wody, zagotowac, po czym dusic na malym ogniu ok. 15 min.4. Dodac pokrojona swieza papryke, wymieszac. Pozostawic na ogniu jeszcze 15-20min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 18.
ellea2