Merquezy po tunezyjsku.doc

(20 KB) Pobierz
Merquezy po tunezyjsku

Merquezy po tunezyjsku
(merquezy - surowe kielbaski barnie)
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
4 surowe czerwone kielbaski baranie (merquezy),
500 g pomidorow,
250 g swiezej papryki,
4 zabki czosnku,
75 ml oliwy,
1 lyzka harissy (przepis w "ogolne"),
1/2 lyzki mielonego kminku,
1/2 lyzki slodkiej mielonej papryki,
sol.

1. Papryki umyc, osuszyc, wypestkowac, pokroic w kawalki. Czosnek obrac i
zmiazdzyc, Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac, pokroic
w male kawalki.
2. Kielbaski podsmazyc z obydwu stron na silnie rozgrzanej oliwie na ciemnozloty kolor (ok. 10-15 min). Dodac pomidory, czosnek, harisse, kminek i mielona
czerwona papryke.
3. Zalac 150 ml wody, zagotowac, po czym dusic na malym ogniu ok. 15 min.
4. Dodac pokrojona swieza papryke, wymieszac. Pozostawic na ogniu jeszcze 15-20
min. Podawac gorace.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 18.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin