Filety baranie szpikowanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.600-700 g miesa na filety z udzca (bez kosci),75 g sloniny,50 g szynki,50 g sklarowanego masla,2 lyzki maki,125 ml rosolu,25 ml madery,sol, pieprz.1. Wykroic ze srodka udzca 4 grube, okragle filety. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu i powiezi, pobic lekko palka, osolic, oproszyc pieprzem.2. Mocno ochlodzona slonine pokroic na dwucentymetrowe slupki, a szynke na podobnej dlugosci paski, po czym szpikowac mieso na przemian slonina i szynka.3. Filety obsypac maka, obrumienic na masle (na duzym ogniu) po 2 min z kazdejstrony. Podlac rosolem, dodac madere, dusic na malym ogniu ok. 10 min.4. Przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z gotowana fasola ulozona nasrodku polmiska w piramide.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 62.
ellea2