Baranina zapiekana z kartoflami i seremPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500 g baraniny z lopatki lub karkowki,125 ml octu 3%,2 lyzki masla,2 jaja,3-4 zabki czosnku,1 cebula,1 pomidor,100 ml smietany,200 g sera (twarogu),50 g bryndzy lub 1 lyzka utartego sera,200 g malych obranych kartofli,1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,sol, pieprz,maslo do smarowania formy.1. Sparzona wrzacym octem baranine oplukac, osuszyc, oczyscic z zyl i nadmiarutluszczu, zemlec w maszynce. Cebule obrac, pokroic w kostke. Czosnek obrac,posiekac. Pomidor sparzyc, zdjac skore, wyciac gniazdo nasienne, miazsz pokroic w plastry. Cebule przesmazyc krotko, dodac mieso, pomidor, pietruszke,sol, pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 min. Zdjac z ognia, dodac czosnek i roztrzepane jajo. Wymieszac.2. Twarog polaczyc z bryndza i smietana, dodac pozostale jajo, posolic, doprawic pieprzem, wymieszac na jednolita mase.3. W formie wysmarowanej maslem ulozyc warstwe kartofli, na niej baranine, a nasamym wierzchu twarog ze smietana. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 190 st.Cok. 45 min. Przelozyc na polmisek. Podawac z zielona salata lub duszona rzepa.- Na pierwszej warstwie, ktora tworza kartofle, mozna ulozyc przesmazone krotko plastry cukini i baklazanow, po czym przelozyc je nastepnymi warstwami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 92.
ellea2