Tazin z jagnieciny z zielonym groszkiemPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.750 g jagnieciny,1 kg swiezego luskanego zielonego groszku,1 lyzeczka mielonego imbiru,1 lyzeczka szafranu,1 drobno posiekana kiszona cytryna (przepis w rozdz. "ogolne"),5 kiszonych oliwek,75 ml oliwy,sol,1 kiszona cytryna do przybrania.1. Mieso oczyscic z resztek tluszczu, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki. Ukladacje na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic szafranem iimbirem, zalac 250 ml wody, wstawic na sredni ogien, dusic pod przykryciem,od czasu do czasu mieszajac, ok. 1 godz. Ugotowane mieso wyjac i odstawic wcieple miejsce.2. Do sosu z gotowania miesa dodac zielony groszek. Zalac woda, gotowac podprzykryciem, na umiarkowanym ogniu ok. 20 min.3. Kiedy groszek bedzie prawie miekki, dodac posiekana cytryne i oliwki. Trzymac dalej na wolnym ogniu, poki sos nie odparuje do konsystencji oleistej.Zdjac z ognia.4. Tuz przed podaniem dodac ugotowane mieso i podgrzac. Ulozyc na okraglym, kamionkowym polmisku, przybrac cwiartkami cytryny. Podawac gorace polane sosu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 56.
ellea2