Pasztet z cieleciny przekladanej bekonem8 porcji. Czas przygotow. 2 godz.500 g cieleciny na eskalopy,500 g wedzonego bekonu,1 cebula,maly peczek natki pietruszki,100 ml bialego wytrawnego wina,1 listek laurowy,pieprz bialy i czarny,szczypta tymianku, sol.1. Cielecine pokroic w cienkie eskalopki, wlozyc je pomiedzy 2 warstwy foliiplastikowej i "rozbic" delikatnie tluczkiem. Oziebiony bekon pokroic nacienkie plastry. Cebule obrac, bardzo drobno posiekac. Pietruszke oplukac,posiekac.2. Dno i boki formy pasztetowej wylozyc plastrami bekonu, na dnie ulozyc warstwe eskalopkow, posypac mieszanina posiekanej cebuli, pietruszki i bialegopieprzu, lekko oproszyc sola i pieprzem. Ulozyc ponownie warstwe bekonu iczynnosc powtarzac do wyczerpania skladnikow. Ostatnia, wierzchnia warstwapowinien byc bekon. Calosc zalac winem, polozyc listek laurowy i tymianek.Piec pod przykryciem w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku, ok. 1,5 godz.3. Po upieczeniu pasztet w formie przykryc pasujaca ksztaltem deseczka i obciazyc odwaznikiem o wadze ok. 1,5 kg. Ochlodzony pasztet razem z obciazeniemwstawic do lodowki na kilka godzin. Przed podaniem wyjac ostroznie z formy ipokroic ostrym nozem w cienkie plasterki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 34.
ellea2