Potrawka z kaczki z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 kaczka,2-2,5 l wody,1 marchewka,1 pietruszka,1 por,1/2 malego selera,1 srednia cebula,6 ziaren ziela angielskiego,1/2 liscia laurowego,sol, pieprz.Sos:400 g swiezych borowikow lub podgrzybkow,250 ml smietany,1 srednia cebula,2 lyzki masla,1 lyzka maki,1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,sol, pieprz.1. Niezbyt tlusta, mloda kaczke umyc, uformowac do gotowania. Nozki wlozyc wrozciecie brzucha i spiac brzegi otworu szpilkami. Skrzydelka przymocowacdo korpusu. Jarzyny umyc, obrac. Cebule przeciac na pol i zrumienic na patelni (bez tluszczu). Wlozyc kaczke do garnka, zalac wrzatkiem, gotowac namalym ogniu pod przykryciem 30 min. Nastepnie dodac jarzyny, pieprz, sol,przyprawy i gotowac do miekkosci (ok. 30 min). Odlac 250 ml rosolu na sos iostudzic.2. Przygotowac sos: grzyby oczyscic, umyc, gotowac w malej ilosci wody podprzykryciem 20 min. Po czym wyjac, pokroic na paseczki, z powrotem wlozyc dowywaru grzybowego, dodac posiekana cebule, lyzke masla, sol, pieprz i dusicna bardzo malym ogniu 30 min. W czasie duszenia grzybow zrobic w duzym naczyniu zasmazke z pozostalego masla i maki, rozprowadzic zimnym rosolem,wlac smietane, dodac pokrojona zielona pietruszke, po czym doprawic sola ipieprzem. Ciagle mieszajac, gotowac 3-4 min. Kiedy grzyby beda juz miekkie,dodac je wraz z pozostalym wywarem do sosu i wymieszac.3. Kaczke wyjac z garnka, usunac szpilki, pokroic na male kawalki. Odciac udka,przekroic na pol. Odciac skrzydelka z kawalkiem piersi. Kaczke przeciacwzdluz i z kazdej polowki wykroic 3-4 porcje. Podzielona kaczke wlozyc dososu i jeszcze raz zagotowac.4. Kaczke przelozyc na polmisek, zalac goracym sosem i oblozyc ryzem ugotowanymna pozostalym rosole.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 36.
ellea2