Ostra salatka z owocow morzaPorcja dla 5 osob. Czas przygotow. 20 min.450 g krewetek, muli, skalopow, kalamarnic,50 g gotowanej morskiej ryby,3 lyzki soku z cytryny,2 lyzki sosu rybnego,3 suszone papryczki chilli,4 zabki czosnku,1 lodyga trawy cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,1 krazek imbiru,1 cebulka dymka,2 listki cytryny,4 listki kolendry lub pietruszki,sol,do przybrania liscie salaty, marchew, swiezy ogorek, swiezepapryczki chilli.1. Owoce morza wrzucic do wrzacej osolonej wody, zagotowac, trzymac na ogniu 2min. Ostudzic.2. Papryczki chilli pokruszyc i utrzec w mozdzierzu, trawke cytrynowa, listkikolendry i cytryny umyc, osuszyc i posiekac. Gotowana rybe pokroic w paski.3. Czosnek i imbir obrac i posiekac, dymke pokroic w cienkie talarki.4. Sos rybny, sok z cytryny, chilli, trawke cytrynowa, listki cytryny i kolendry, dymke, czosnek i imbir wymieszac w misce, dodac owoce morza, rybe ijeszcze raz wymieszac. Salate oplukac i osuszyc.5. W salaterce ulozyc liscie salaty a na nich owoce morza z dodatkami. Udekorowac kwiatkami z marchwi i chilli oraz liscmi z ogorka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 46.
ellea2