Kraby w sosiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.500 g szczypiec z krabow (lub kraby z puszki),200 g pieczarek,250 ml smietany,100 g ugotowanego ryzu,60 g masla,2 pomidory,1 cebula,1/2 peczka zielonej pietruszki,3 lyzki brandy,sol, pieprz.1. Szczypce krabow oczyscic, wyjac z nich mieso, oplukac. Kraby z puszki osaczyc na sicie.2. Pieczarki oczyscic, oplukac, pokroic na plasterki. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, pokroic i usunac pestki. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic.3. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pieczarki, podsmazyc. Dodac cebule i pomidory. Dusic 5 min.4. Do podduszonych pieczarek z cebula i pomidorami dodac mieso krabow. Doprawicsola i pieprzem. Wlac smietane i zagotowac. Dodac pietruszke i brandy. Jeszcze chwile trzymac na ogniu.5. Podawac na glebokich talerzach z lyzka ugotowanego ryzu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 28.
ellea2