Wegorz w sosie koperkowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.1-1,2 kg wegorza,1 marchewka,1 cebula,1 pietruszka,1 por,1 lisc laurowy,3-4 ziarenka pieprzu,1 lyzka soku cytrynowego,500 ml wody,sol.Sos koperkowy:250 ml wywaru z ryby,250 ml gestej smietany,2 lyzki maki,2 lyzki masla,1 peczek koperki,sol.1. Wegorza umyc, przeciac skore dookola glowy i wzdluz az do ogona. Uchwycicszczypcami nadcieta skore, sciagnac od gory do dolu. Nastepnie rybe oczyscic, oplukac, pokroic na kawalki dlugosci 6-8 cm. Posolic, odstawic na 1godz w chlodne miejsce.2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Wlac do garnka 500 ml goracejwody. Wrzucic jarzyny, lisc laurowy i pieprz. Posolic, gotowac na srednimogniu. Po 20 min wywar przecedzic.3. Do przecedzonego wywaru wlac 1 lyzke soku cytrynowego, wlozyc kawalki wegorza, gotowac na malym ogniu 25 min. Ugotowana rybe wyjac na talerz, a wywarz ryby ochlodzic.4. Przygotowac sos: koperek oplukac, drobno pokroic. Z maki i masla zrobic jasna zasmazke. Wlac 250 ml zimnego wywaru z ryby i smietane. Dokladnie wymieszac, zagotowac. Gdy sos zacznie gestniec doprawic sola. Dodac 3 lyzki koperku, wlozyc kawalki wegorza, dusic 10 min na malym ogniu. Do wegorza podac gorace kartofle polane maslem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 62.
ellea2