Sandwicze z salami20 szt. Czas przygotow. 15 min.20 kromek pieczywa tostowego,100 g masla,150 g tlustego twarozku smietankowego,40 plasterkow salami,1 glowka kruchej salaty,sol.1. Z kromek chleba okroic skorke.2. Maslo utrzec na pulchna mase tak, by sie dalo latwo rozsmarowac.3. Twarozek rozgniesc widelcem, dodac sol i dobrze wymieszac.4. Liscie salaty dokladnie umyc pod biezaca woda i osuszyc.5. Z plasterow salami zdjac skorke.6. Chleb posmarowac maslem. Na 10 kromkach polozyc po 1 lisciu salaty i po 4plasterki salami. Na to nalozyc warstwe twarozku.7. Kazda kanapke przykryc kromka chleba posmarowana maslem. Przygotowane kanapki przycisnac deseczka, by wyrownac ich grubosc. Kazda przekroic wzdluzprzekatnej na trojkaty. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 10.
ellea2