Sashimi z poledwicyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 10 min.750 g poledwicy wolowej,3 cebule,sos sojowy,pasta (chrzan) wasabi (przepis w rozdziale "ogolne").1. Mieso oczyscic z blonek, umyc, sciereczka usunac nadmiar wilgoci, wlozyc dozamrazalnika na ok. 1 godz., zeby troche stwardnialo.2. Cebule pokroic w cienkie plasterki, rozdzielic na krazki, zalac na chwilezimna woda, wyjac i odsaczyc. Przygotowac paste wasabi oraz nakrycia - maletalerzyki lub kwadratowe deseczki. Na kazdym talerzyku ulozyc gniazdko zpokrojonej cebuli.3. Mieso wyjac z zamrazalnika, bardzo ostrym nozem pokroic na bardzo cienkie iregularne w ksztalcie platki (prostokaty, kwadraciki), ukladac dekoracyjnie(np. w ksztalcie kwiatka) na talerzyku obok cebuli i natychmiast podawac.4. Jesc maczajac lekko w sosie sojowym i wasabi, przegryzajac cebulka. Unikacpodawania rownolegle potraw o bardzo mocnych smakach, gdyz zagluszaja delikatny smak surowego miesa.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 18.
ellea2