Zrazy wołowe a la Zagłoba.doc

(20 KB) Pobierz
Zrazy wołowe a la Zagłoba

Zrazy wołowe a la Zagłoba
Kuchnia Wierzynka - Smakołyki Staropolskiej Kuchni

50 dag wołowiny bez kości,
tłuszcz,
2 dag mąki,
10 dag kiełbasy białej,
4 dag chrzanu,
1 dag tartego razowego chleba,
łyżka śmietany,
10 dag cebuli,
3 dag ketchupu,
sól, pieprz

Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 min. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin