Uszka do barszczu
Składniki na 6 porcji :
szklanka mąki
duża cebula
3 dag ugotowanych suszonych grzybów
1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
jajo
łyżka oleju
posiekana zielona pietruszka
Ziarenka Smaku WINIARY lub sól
pieprz
Zagnieć ciasto (mąka z dodatkiem wody i soli, jak na pierogi), po czym odstaw, by "odpoczęło".
Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, połącz z posiekanymi grzybami, natką pietruszki i orzechami, dopraw do smaku Ziarenkami Smaku lub solą i (mocno!) pieprzem. Wbij jajo, starannie wyrób masę.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, następnie wycinaj z niego niewielkie romby, nakładaj przygotowany farsz, sklejaj najpierw po przekątnej, a następnie dwa boki. Gotuj w osolonym wrzątku.
ekayla