Majonez klasyczny.rtf

(6 KB) Pobierz
Majonez klasyczny

Majonez klasyczny

 

Składniki na 6 porcji:

2 surowe żółtka

szklanka oliwy (oleju sałatkowego)

łka soku z cytryny

łeczka musztardy

po szczypcie cukru, soli i białego pieprzu

 

Żółtka włóż do miseczki, dodaj sok z cytryny i odrobinę soli, cały czas ucieraj (np. mikserem) w jedną stronę, aż żółtka staną sięadkie i jednolite. Nie przerywając ucierania (zawsze w tę samą stronę!), niewielkimi porcjami dolewaj oliwę - najlepiej po jednej kropli. Kolejną porcję wlewaj dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta.

 

Kiedy sos nabierze już konsystencji gęstej masy, ilość dolewanej oliwy możesz trochę zwiększyć. Po zużyciu całej oliwy majonez jeszcze przez chwilę ucieraj, tak aby bsty, jednolity, puszysty i lśniący, a potem dopraw do smaku odrobiną cukru, szczyptą białego pieprzu i niewielką ilością musztardy.

 

Majonez podaje się do różnego rodzaju zimnych mięs, wędlin, ryb, jaj ugotowanych na twardo oraz do sałatek i surówek.

 

Uwaga! Składniki majonezu, tzn. żółtka, oliwa i sok z cytryny, muszą mieć jednakową temperaturę, najlepiej około 20°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin