Bajaderka
Składniki:- 50 dag mąki- 1 kostka masła lub margaryny- 20 dag cukru pudru- 2 jaja- 1 łyżka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao- 1 szkl. mleka- kilka łyżek dżemu (u mnie czarna porzeczka z truskawkowym)- bakalie- kieliszek rumu lub aromat rumowy (wybrałam to drugie)
Wymieszać mąkę z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier puder i jaja. Ciasto dobrze wyrobić i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażalniku 1/2 godziny (można tego nie robić, ale schłodzone lepiej się wałkuje). Następnie ciasto podzielić na połowę, rozwałkować i upiec dwa oddzielne placki w temp.180-200°C. Czas pieczenia: ok.25 minut. Jeden placek (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, posiekane bakalie, mleko, aromat rumowy (ew. rum) i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę polać lukrem, polewą albo jednym i drugim
akwj79