Panstwa - informacje.doc

(174 KB) Pobierz
FINLANDIA

 

FINLANDIA

PAŃSTWO W EUROPIE PÓŁNOCNEJ, NAD MORZEM BAŁTYCKIM 

 

Stolica: Helsinki

Powierzchnia: 338 144 km2

Ludność: 5165 tys. (1999)

Gęstość zaludnienia: 15,3 osoby/km2

Ustrój: republika

Święto narodowe: 6 grudnia (proklamowanie niepodległości w 1917 r.) 

 

TURYSTYKA

Finlandia, mimo swego peryferyjnego położenia w Europie, jest krajem chętnie odwiedzanym przez turystów zagranicznych. Przyjeżdża tam corocznie około 2-3 miliony turystów, najwięcej ze Szwecji, Niemiec, Rosji, Estonii, Danii, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii. Najważniejszym atutem kraju jest uroda krajobrazu usianego czystymi jeziorami

i niezniszczonymi lasami (głównie iglastymi). Turyści odwiedzają także stołeczne Helsinki, historyczne ośrodki Turku i Tampere, ośrodki sportów zimowych Lahti i Jyväskylä, czy znane z międzynarodowych imprez kulturalnych Savonlinna. Dużą atrakcją turystyczną jest wizyta w mieście Rovaniemi za Kołem Podbiegunowym, z którego co roku w grudniu wyrusza w świat św. Mikołaj z workiem prezentów.

 

KUCHNIA

Tradycyjna kuchnia fińska jest prosta i wykorzystuje przede wszystkim surowce dostępne w tym kraju. Finowie spożywają dużo ryb (zarówno słodkowodnych jak i morskich). Popularne dania rybne to m.in.: śledź zawijany w sosie żurawinowym, śledź marynowany, śledź z fasolą, ryba pieczona w glinie, ryba nadziewana słoniną. Finowie spożywają chętnie płatki owsiane i jęczmienne (sporządza się z nich nawet desery). Mämmi to wielkanocny kisiel przyrządzany z mąki żytniej i melasy. Vorshmack jest popularną potrawą z peklowanej baraniny. Pieczeń wołowa w sosie podawana jest najczęściej

z ciemnym pieczywem. Wieprzowe i baranie kiełbaski są najchętniej spożywane prosto

z rusztu. Specjalnością kuchni fińskiej jest pieróg rybny zwany kalekukko, który może mieć nawet 5 kg wagi. Karjalanpaisti jest tradycyjną potrawą z różnych gatunków mięsa (cielęcego, baraniego i wołowego), które są duszone w jednym garnku przez wiele godzin

i rozpadają się, łącząc w całość o specyficznym smaku. Powszechnie spożywa się zupy m.in. rybną i warzywną kesäkee itto (która może być przyprawiana na wiele sposobów). Ryyppy jest popularną fińską wódką.

 

NIEZBĘDNE INFORMACJE

Ambasada Finlandii w Polsce: Warszawa, ul. Chopina 4/8.

Ambasada Polska w Finlandii: Helsinki, Armas Lindgrenin tie 21.

Do Finlandii najłatwiej jest dostać się samolotem (linia Warszawa - Helsinki), ale najtaniej promem (nawet jeśli w grę wchodzi przesiadka, ponieważ bezpośrednie połączenie z Gdańska do stolicą Finlandii zostało zlikwidowane). Dobrym, choć niestety drogim środkiem transportu w Finlandii jest zarówno pociąg jak i autobus. Znaczną popularnością cieszy się w tym kraju autostop. Podróżowanie rowerem jest dość powszechne (rowery można wypożyczać), ale wiele tras fińskich wymaga dobrej kondycji fizycznej. Sklepy

w Finlandii są otwarte najczęściej od 9.00 do 17.00-18.00, w soboty do 13.00-14.00. Tamtejsze banki pracują zwykle od 9.15 do 16.15. Karty kredytowe mają szerokie zastosowanie. Telefonować można z aparatów przyjmujących monety (1 i 5 marek) oraz karty magnetyczne (za 30, 50i 100 marek). Numer kierunkowy kraju: 358.

 

 

Język fiński należy do grupy języków ugro-fińskich i jest spokrewniony z estońskim

i węgierskim. Poza Finlandią posługuje się nim mniejszość fińska w Rosji, Szwecji

i Norwegii. Drugim językiem urzędowym w Finlandii jest szwedzki, którym posługuje się ludność pochodzenia szwedzkiego stanowiąca około 6% populacji kraju.

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA FIŃSKIEGO

 

Dzień dobry (rano / w ciągu dnia / wieczorem) - Hyvää huomenta / Hyvää päivää / Hyvää yötä

Do widzenia - Näkemiin

Proszę - Pyydän

Dziękuję - Kiitos

Przepraszam - Anteeksi

Gdzie jest...? - Missä on...?

Tak - Kyllä

Nie - Ei

Nie rozumiem - En ymmärrä

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA SZWEDZKIEGO

 

Dzień dobry - God dag (wymawiaj: gu da)

Do zobaczenia - Adjö (ajö)

Proszę - Här är (he re)

Dziękuję - Tack (tak)

Przepraszam - Förtat (fölot)

Ile to kosztuje? - Vad kostar det? (wa kosta de)

Gdzie jest...? - Var ligger...? (wa ligger)

Tak - Ja (jo)

Nie - Nej (nej)

Nie rozumiem - Jag förstaar inte (ja försztor inte)

 

 

 

AUSTRIA

PAŃSTWO ŚRÓDLĄDOWE W ŚRODKOWEJ EUROPIE

 

Stolica: Wiedeń

Powierzchnia: 83 858 km2

Ludność: 8139 tys. (1999)

Gęstość zaludnienia: 97 osoby/km2

Ustrój: republika federacyjna

Święto narodowe: 26 października (rocznica uchwalenia ustawy o neutralności Austrii

w 1955 r.) 

 

TURYSTYKA

Austria należy do najczęściej odwiedzanych przez turystów krajów Europy. Przybywa tu rocznie około 20 milionów turystów, dla których Austria jest krajem docelowym. Najwięcej turystów przyjeżdża z Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii, Polski, Szwajcarii, USA, Węgier. Główne turystyczne walory kraju to: stolica kraju - Wiedeń z jego bezcennymi zabytkami

i zbiorami muzealnymi, atmosferą cesarskiej metropolii oraz sławą europejskiej stolicy muzyki, a także Alpy z doskonale rozwiniętą infrastrukturą (najwięcej zwolenników sportów zimowych odpoczywa w Tyrolu, Karyntii, Vorarlbergu i Salzburgu). Wielu turystów odwiedza także inne historyczne miasta austriackie: Salzburg, Innsbruck, Graz, Linz, Klagenfurt, uzdrowisko Bad Ischl, a także słynne obiekty historyczne, np. opactwo w Melku czy sanktuaria maryjne w Mariazell i Maria Saal.

 

KUCHNIA

Kuchnia austriacka proponuje dość proste ale pożywne dania typowe dla kuchni niemieckiej, choć zauważalny jest też wpływ kuchni krajów niegdyś pozostających pod władzą Habsburgów. Sztandarową potrawą mięsną kuchni austriackiej jest sznycel cielęcy lub wieprzowy. Spożywa się również dużo cielęciny (Kalbsfleich) i wieprzowiny (Schweinefleich) oraz kiełbaski (Wurst). Frittatensuppe jest popularną zupą z kawałkami naleśnika. Spożywa się znaczne ilości produktów mlecznych np. twarde sery (Käse). Austriacy gustują także w kapuście kiszonej. Do najpopularniejszych deserów Austrii należy wiedeński torcik Sachera, Linzer Torte oraz Apfelstrudel. Austriacy, podobnie jak ich niemieccy i czescy sąsiedzi, są piwoszami, z lokalnych gatunków do najlepszych zalicza się Stiegla, Zipfera i Gössera. W Austrii produkuje się, a także spożywa, stosunkowo dużo wina (np. Klosterneuburger, Gumpoldskirchen czy młody Heurigen spod Wiednia). Stolica kraju słynie jako miasto kawy i mieszkańcy miasta oraz turyści chętnie wpadają na małą czarną i ciastko do licznych tu kawiarni.

 

NIEZBĘDNE INFORMACJE

Ambasada Austrii w Polsce: Warszawa, ul. Gagarina 34.

Ambasada Polska w Austrii: Wiedeń, Hietzinger Hauptstrasse 42c.

Do Wiednia dolecieć można samolotem z Warszawy i Krakowa, pociągiem

z Warszawy, Krakowa i Katowic. Istnieje także wiele linii autobusowych, łączących Polskę z Austrią. Kolej austriacka należy do najlepszych w Europie - niestety przy tym nie najtańszych, ale korzystać można z wielu zniżek. Do miejscowości górskich łatwiej dostać się autobusami.

W Austrii istnieje także wiele dróg rowerowych, oraz wypożyczalni rowerów (np. na stacjach kolejowych). Walutę wymieniać można w bankach i w kantorach (bez względu na wysokość kwoty pobierana jest przy tym stała prowizja). Banki są otwarte od 8.00 do 12.30 i od 13.30 do 17.30. Karty kredytowe honorowane są w bardzo wielu miejscach. W wielu sklepach (szczególnie na prowincji) obowiązuje długa

(do 3 godzin) przerwa obiadowa.

Do telefonowania nadają się najlepiej karty magnetyczne.

Numer kierunkowy kraju: 43.

Język niemiecki należy do grupy języków germańskich. Mówi nim 120 mln osób, poza Austrią w Niemczech, dużej części Szwajcarii, Liechtensteinie i Południowym Tyrolu, w granicach Włoch. W Austrii przydatna może się okazać znajomość języka angielskiego.

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA NIEMIECKIEGO

 

Dzień dobry (rano / w ciągu dnia / wieczorem) - Guten Morgen / Tag / Abend (ewentualnie także Grüß Gott)

Do widzenia - Auf Wiedersehen

Proszę - Bitte

Przepraszam - Entschuldigung

Ile to kosztuje? - Wieviel kostet das?

Gdzie jest...? - Wo ist...?

Tak - Ja

Nie - Nein

Nie rozumiem - Ich verstehe nicht

 

 

BELGIA

PAŃSTWO W EUROPIE ZACHODNIEJ, NAD MORZEM PÓŁNOCNYM

 

Stolica: Bruksela (Brussel, Bruxelles)

Powierzchnia: 30 528 km2

Ludność: 10 186 tys. (1999)

Gęstość zaludnienia: 333,7 osoby/km2

Ustrój: monarchia parlamentarna

Święto narodowe: 21 lipca (dzień zaprzysiężenia pierwszego króla Leopolda I

w 1831 r.) 

 

TURYSTYKA

Belgia leży w centrum Europy zachodniej. Kraj odwiedzany jest przez około 5 milionów turystów, dla których Belgia jest krajem docelowym, oraz kilkakrotnie więcej przejeżdżających tranzytem (np. udających się promem do Anglii). Najwięcej turystów przyjeżdża z Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Francji. Ruch turystyczny skupia się przede wszystkim w zabytkowych miastach kraju - Brukseli, Antwerpii, Gandawie, Bruggii, Liege, Leuven, Tournai, Tongeren. Odwiedzane są też chętnie znane uzdrowiska nadmorskie: Spa (w XVI w. najważniejsza miejscowość wypoczynkowa w całej Europie)

i Ostenda, oraz miejsca kultu religijnego (Benneux, Saint-Hubert i Beauraing). Turystycznym walorem Belgii są silnie kultywowane tradycje ludowe (w tym tkactwo, koronkarstwo).

 

KUCHNIA

Międzynarodową sławę zdobył belgijski gofr (gauffre). Podobnie stało się z frytkami ziemniaczanymi, które wywodzą się z tego kraju. Tu także wyhodowano cykorię, która miała być europejską namiastką kawy. Z cykorii robi się sałatki i zupy, a także bardziej wyrafinowane dania jak np. faisan a la brabançone - bażant gotowany z cykorią po brabancku. Na wybrzeżu miejscowym specjałem są krokiety krewetkowe, w okolicach Gandawy - waterzooi - gulasz z kurcząt, w okolicach Liége - sałatka Liégoise z fasolą

i bekonem, w Mechelen - potrawy ze szparagów, a praktycznie wszędzie - sery. Do specjalności kuchni belgijskiej należy także lapin a la biere (zając w piwie) oraz carbonnade (gulasz wołowy). W Belgii zjada się i wypija duże ilości czekolady, szczególną popularnością cieszą się praliny. Na deser spożywa się także słodkie couques, pierniki speculoos i orzechowe pain d'amandes. Belgowie spożywają duże ilości piwa. Najpopularniesze gatunki to: Konnick, Gouden Carolus, Tarwebier, Gueuze.

 

NIEZBĘDNE INFORMACJE

Ambasada w Belgii Polsce: Warszawa, ul. Senatorska 34.

Ambasada Polska w Belgii: Bruksela, 29 Avenue des Gaulois.

Do Brukseli można z Polski dotrzeć samolotem, pociągiem i autobusem (także do innych miast kraju). W Belgii można poruszać się pociągami (co nie jest, biorąc pod uwagę niewielkie odległości, kłopotliwe ani przesadnie drogie), a także rowerem (liczne wypożyczalnie). Komunikacja autobusowa w Belgii jest słabo rozwinięta. Banki pracują zwykle od 9.00 do 16.00 (w niektórych obowiązuje godzinna przerwa w porze lunchu). Karty kredytowe przyjmowane są w wielu miejscach. Sklepy są otwarte od 10.00 do 18.00 (także w soboty), w piątki pracują dłużej. Do telefonowania używa się monet 5 i 20-frankowych lub kart magnetycznych (Telecards).

W Belgii językami urzędowymi są: francuski, niderlandzki i niemiecki. Język francuski, używany jest na południu kraju (w Walonii) oraz w oficjalnie dwujęzycznej Brukseli. Należy on do grupy języków romańskich. W Belgii posługuje się francuskim około 42% ludności. Język niderlandzki (holenderski) jest używany na północy Belgii - we Flandrii oraz w stolicy kraju; ogółem posługuje się nim około 56% ludności Belgii. Język niemiecki należy, podobnie jak niderlandzki, do grupy języków germańskich. Język ten jest używany przez ludność wschodnich krańców regionu Liége, przy granicy z Niemcami i Luksemburgiem (posługuje się nim około 1% ludności kraju).

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA FRANCUSKIEGO

Dzień dobry / wieczór - Bon jour / soir

Do widzenia - Au revoir

Proszę - S'il vous plaît

Dziękuję - Merci

Przepraszam - Pardon

Ile to kosztuje? - Combien ça?

Gdzie jest...? - Qu est...?

Tak - Oui

Nie - Non

Nie rozumiem - Je n' est comprende pas

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA NIDERLANDZKIEGO

Dzień dobry (rano / w ciągu dnia / wieczorem) - Goedemorgen / Goedemiddag / Goedenavond (wym. chude'morche / chude'mydach / chuden'awent)

Do widzenia - Tot ziens (tot s-ins)

Proszę - Alstublieft (alstü:blift)

Dziękuję - Dank (dank)

Ile to kosztuje? - Hoevel kost dit? (huwejl 'kost dyt)

Gdzie jest...? - Waar is...? (wa:r ys)

Tak - Ja (ja:)

Nie - Nee (nej)

Nie rozumiem - Ik begrijp het niet (yk be'chreyp et nit)

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA NIEMIECKIEGO

Dzień dobry (rano / w ciągu dnia / wieczorem) - Guten Morgen / Tag / Abend

Do widzenia - Auf Wiedersehen

Proszę - Bitte

Przepraszam - Entschuldigung

Ile to kosztuje? - Wieviel kostet das?

Gdzie jest...? - Wo ist...?

Tak - Ja

Nie - Nein

Nie rozumiem - Ich verstehe nicht

 

 

DANIA

PAŃSTWO W EUROPIE PÓŁNOCNEJ, NAD MORZEM BAŁTYCKIM I MORZEM PÓŁNOCNYM

 

Stolica: Kopenhaga

Powierzchnia: 43 094 km2

Ludność: 5375 tys. (1999)

Gęstość zaludnienia: 124,7 osoby/km2

Ustrój: monarchia parlamentarna

Święto narodowe: 5 czerwca (dzień uchwalenia konstytucji w 1953 r.)

 

 

 

TURYSTYKA

Sezon turystyczny w Danii jest ze względu na niezbyt korzystne warunki klimatyczne stosunkowo krótki i ogranicza się do miesięcy wiosenno-letnich. Danię odwiedza rocznie 2-4 miliony turystów, przede wszystkim z Niemiec, Szwecji, Norwegii, USA, Wielkiej Brytanii. Ruch turystyczny skupia się głównie w stołecznej Kopenhadze. Wiele osób wybiera spokojny letni wypoczynek na duńskich wybrzeżach (m.in. w Skagen, Vigsoe, Hirtshals na Jutlandii oraz na Bornholmie). Dużym zainteresowaniem najmłodszych cieszy się park Legoland pod miastem Billund na Jutlandii, z miastami, wioskami, lotniskami, parkiem safari, Statuą Wolności i innymi atrakcjami złożonymi z drobnych plastikowych klocków Lego, wymyślonych przed stu laty przez lokalnego stolarza. Turyści odwiedzają też ruchliwe Aalborg i Aarhus na Jutlandii oraz Odense na wyspie Fionii, miasto rodzinne najsłynniejszego autora baśni - Hansa Chrystiana Andersena.

 

KUCHNIA

Duńczycy uważani są za wielkich smakoszy. W tradycyjnej duńskiej kuchni spożywa się dużo rozmaitych produktów mlecznych np. w formie kwaśnego mleka, oraz słynnych, także poza krajem, serów (np. Créma Dania, Tybo, Danbo) i masła. Do bardziej znanych potraw mięsnych należy pasztet z wątroby cielęcej lub wieprzowej, rolada wieprzowa, duszona wieprzowina; spożywa się tradycyjne kaszanki, zwane blodbudding. Do popularniejszych zup zalicza się oellebroed - gęsta, brązowa zupa ze słodkich buraków, podawana z grzankami, zupa żółwiowa, tzw. kopenhaska zupa rybna, zupa grochowa, zupa z maślanki. W Danii spożywa się dużo ryb; śledzie dostępne są praktycznie wszędzie; popularne dania rybne to: węgorz po jutlandzku, dorsz duszony w czerwonym winie, śledzie duszone z jabłkami. Popularnymi ciasteczkami są wienerbroed, kringle

i ciastka brunszwickie (brunsvigerkage). Lody duńskie uznawane są za jedne

z najsmaczniejszych w Europie. Duńczycy piją dużo piwa (najbardziej znane duńskie browary to Carlsberg i Tuborg). Popularnym mocniejszym napojem jest kminkowa akvavita. W Danii znaleźć można także potrawy kuchni z całego świata.

 

NIEZBĘDNE INFORMACJE

Ambasada Danii w Polsce: Warszawa, ul. Rakowiecka 19.

Ambasada Polska w Danii: Kopenhaga, Hellerup, Richelieus Allé 12.

Do Kopenhagi można dolecieć samolotem z Warszawy. Popularną a przy tym tańszą formą podróży do tego miasta jest skorzystanie z połączenia promowego ze Świnoujścia, a także podróż autobusem. Koleje duńskie są drogie, ale zapewniają wiele zniżek. Ze względu na wyspiarski charakter kraju trudno jest przy podróżach po nim uniknąć przepraw promowych. Bardzo popularnym środkiem transportu jest w Danii rower (można je wypożyczać w wielu biurach podróży i zwiedzić na nich całą Danię). Korzystanie z kart kredytowych jest w Danii bardzo szerokie. Banki są otwarte najczęściej od 9.30 do 15.00, sklepy od 9.00 do 17.30 (w piątki do 19.00 -20.00, a w soboty do 13.00 lub 14.00). Istnieją aparaty telefoniczne zarówno na monety (1, 5 i 10 koron) jak i na karty telefoniczne (25, 50 i 100 koron). Numer kierunkowy kraju: 45.

 

Język duński należy do grupy języków germańskich. Wielu Duńczyków zna dobrze język angielski, niektórzy także niemiecki.

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA DUŃSKIEGO

 

Dzień dobry (rano / w ciągu dnia / wieczorem) - Godmorgen / Goddag / Godaften

Do widzenia - Farvel

Proszę - Vaer venlig

Dziękuję - Tak

Przepraszam - Undskyld

Tak - Ja

Nie - Nej

Nie rozumiem - Jeg forstar ikke

 

 

 

FRANCJA

PAŃSTWO W ZACHODNIEJ EUROPIE, NAD OCEANEM ATLANTYCKIM

I MORZEM ŚRÓDZIEMNYM

 

Stolica: Paryż (Paris)

Powierzchnia: 547 tys. km2

Ludność: 59 770 tys.

Gęstość zaludnienia: 108,7 osoby/km2

Ustrój: republika

Święto narodowe: 14 lipca (rocznica zburzenia Bastylii w 1789r.) 

 

TURYSTYKA

Francja jest najczęściej odwiedzanym przez turystów zagranicznych państwem europejskim. Corocznie przybywa tam około 70-80 milionów turystów, najwięcej

z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwajcarii, Belgii, Włoch, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych. Kraj ten oferuje bardzo różnorodne formy spędzania czasu. Wielu turystów odwiedza historyczne centra francuskie, przede wszystkim Paryż, Lyon, Strasburg, Niceę, Cannes, Bordeaux, Awinion, Nimes, Carcassonne, Rouen, Reims itd. Latem miliony przyjezdnych odpoczywają na wybrzeżach francuskich - zwłaszcza na Wybrzeżu Lazurowym (Côte D'Azur) nad Morzem Śródziemnym i Liguryjskim (w Nicei, Cannes, St Tropez, Antibes), na południowo-zachodnim wybrzeżu nad Zatoką Biskajską (głównym kurortem jest tam Biarritz) oraz na północno-zachodnich wybrzeżach nieodległej od Paryża Normandii i odmiennej kulturowo celtyckiej Bretanii. Wzrasta zainteresowanie wypoczynkiem na wybrzeżach Korsyki. Amatorzy sportów zimowych mają możliwość wypoczywać w doskonale przygotowanych ośrodkach alpejskich (przede wszystkim olimpijskie Chamonix i Albertville) oraz w Pirenejach. Wielką popularnością zwiedzających cieszą się renesansowe zamki w Dolinie Loary (Pays de la Loire).

 

KUCHNIA

Kuchnia francuska należy do najbardziej znanych i najsmaczniejszych w Europie,

a spożywanie posiłków (przynajmniej obiadu) należy we Francji do bardziej celebrowanych zajęć dnia. Francja słynie z sera. Jest on produkowany z mleka krów, kóz i owiec. Głównymi regionami produkcji sera są: Owernia, Normandia, Burgundia i Masyw Centralny. Najsłynniejsze francuskie gatunki sera to: śmietankowy fromage blanc, cantal, roquefort, brie i camembert. W całym niemal kraju popularnością cieszą się naleśniki crepes i suflety. Popularnym pieczywem są bagietki oraz spożywane na śniadanie rogaliki croissant. Francuzi słyną w świecie jako konsumenci potraw z tak niezwykłych produktów jak żaby (udka) i ślimaki (przede wszystkim winniczki). Burgundia słynie z escargots

i quenelles (pierożki z rybą lub mięsem cielęcym) oraz gougére (ciasto z serem).

W Sabaudii spożywa się raclette (smażony na grillu i starty szwajcarski ser serwowany

z ziemniakami i ogórkami). Na Lazurowym Wybrzeżu jada się zupę rybną bouillabaisse oraz (podobnie jak na innych wybrzeżach kraju) potrawy z owoców morza (np. sałatkę

z ośmiornicy). Aix-En-Provence słynie z ciast z dodatkiem migdałów, a cała Prowansja

z tamtejszych ziół. W Langwedocji spożywa się cassoulet - gulasz z białą fasolką, ziołami oraz mięsem. Bretończycy jedzą np. sarasin (placki z ciemnej gryki), małże (cocquilles St. Jacques lub moules mariniéres). We Francji do praktycznie wszystkich posiłków pije się wina (czerwone, różowe lub białe zależnie od posiłku). Niemal każdy region ma swoje specjały winne. Najbardziej znanym produktem przemysłu winnego Francji jest szampan - wytwarzane w Szampanii wino musujące. W rejonie Lyonu produkuje się słynne beaujolais oraz burgunda, zaś okolice Bordeaux słyną z czerwonego wina o tej samej nazwie.

W Normandii pije się mocny jabłecznik - calvados, w sąsiedniej Bretanii - również jabłkowy cidre bouché i cidre doux oraz wytrawny muscadet. Dużą popularnością poza winami cieszą się także koniaki i brandy. Francuzi spożywają również znaczne ilości piwa. Kawa, pita częściej niż herbata, jest bardzo mocna, słodka i w maleńkich filiżankach. W całej Francji znaczną popularnością cieszą się także potrawy obcych kuchni, zwłaszcza arabskiej, dalekowschodniej i włoskiej.

 

NIEZBĘDNE INFORMACJE

Ambasada Francji w Polsce: Warszawa, ul. Piękna 1.

Ambasada Polska we Francji: Paryż, rue Talleyrand 1.

Do Paryża, Lyonu i Nicei można dostać się bezpośrednio z Warszawy samolotem. Pociągiem można dojechać m.in. do Paryża. Istnieją także połączenia autobusowe

z licznymi miastami we Francji. Francuskie koleje są uważane za najlepsze w Europie, są szybkie (lub bardzo szybkie, jak słynne TGV), punktualne i wygodne, ale przy tym nie najtańsze. Komunikacja autobusowa jest znacznie gorzej rozwinięta i pokrywa swym zasięgiem przede wszystkim tereny, do których nie docierają pociągi. Dość powszechna we Francji żegluga wykorzystuje liczne w tym kraju kanały i rzeki. Popularnym środkiem lokomocji jest rower (można go wynająć na około 300 stacjach kolejowych). Banki we Francji obsługują klientów najczęściej pomiędzy 9.30 a 16.30 (z przynajmniej 1-godzinną przerwą), choć godziny otwarcia mogą się bardzo różnić. Sklepy francuskie otwarte są od 9 lub 9.30 do 18.00 lub 19.00 (przerwa na lunch obowiązuje i w tym przypadku). Aparaty telefoniczne przyjmują monety 1-, 2- i 5-frankowe oraz karty magnetyczne (za 40 i 120 franków).

Język francuski należy do grupy języków romańskich. Jest on językiem rodzimym dla około 90 milionów ludzi. Poza Francją jest używany w środkowej i południowej Belgii,

w Luksemburgu, w zachodniej Szwajcarii, na południowym wschodzie Kanady (Quebec), w Monako w byłych koloniach francuskich i belgijskich (w niektórych z nich francuski jest wciąż językiem urzędowym).

 

PODSTAWOWE ZWROTY JĘZYKA FRANCUSKIEGO

 

Dzień dobry / wieczór - Bon jour / soir

Do widzenia - Au revoir

Proszę - S'il vous plaît

Dziękuję - Merci

Przepraszam - Pardon

Ile to kosztuje? - Combien ça?

Gdzie jest...? - Qu est...?

Tak - Oui

Nie - Non

Nie rozumiem - Je n' est comprende pas

 

 

 

 

 

 

 

 

GRECJA

PAŃSTWO W POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ EUROPIE, NAD MORZEM ŚRÓDZIEMNYM I JEGO ODNOGAMI M. JOŃSKIM I M. EGEJSKIM

 

Stolica: Ateny (Athine)

Powierzchnia: 131...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin