Truskawkowe Rafaello.docx

(32 KB) Pobierz

Truskawkowe Rafaello

Biszkopt

·         4 jajka

·         4 łyżki cukru

·         4 łyżki mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt w temperaturze 175 stopni, około 20-25 minut, wielkość blaszki 24X42cm.

http://alicja.przepisy.net/img/artykul/642/truskawkowe-rafaello_1631_300x500.jpg

Mus truskawkowy

·         80 dag truskawek

·         250 ml śmietany kremówki

·         2 galaretki truskawkowe

Wykonanie

Truskawki podzielić na dwie połowy - jedną zmiksować, drugą pokroić na kawałki. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mus truskawkowy, galaretki i pokrojona owoce. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Krem rafaello

·         250 ml śmietany kremówki

·         1 szt. śmietany "Śnieżka"

·         1/2 szklanki adwokatu

·         1/2 paczki biszkoptów

·         1/2 białej czekolady

·         4 łyżki wiórków kokosowych

·         2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Schłodzoną śmietanę ubić razem ze Śnieżką. Dodać adwokat, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, pokruszone biszkopty, kokos, żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody - wszystko lekko wymieszać. Wyłożyć na mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki.

Masa śmietanowa

·         1/2l (można 1l) śmietany kremówki

·         1 smietan-fix (na litr 2 szt)

·         2 łyżki cukru pudru

·         płatki migdałowe

Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem, stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć na krem rafaello, posypać płatkami migdałowymi (można lekko uprażyć). Całość wstawić na lodówki na kilka godzin.

Uwaga

Można pominąć masę śmietanową i zamiast jej przyrządzić krem rafaello z 1 litra śmietany z podwojonymi składnikami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin