Sernik z truskawkami.docx

(215 KB) Pobierz

Sernik z truskawkami

 

Składniki na I biszkopt:

·         4 jajka

·         1/2 szklanki cukru

·         3/4 szklanki mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko zamieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny.

http://alicja.przepisy.net/img/artykul/106/sernik-z-truskawkami_294_w635.jpeg

Składniki na II biszkopt:

·         4 jajka

·         1/2 szklanki cukru

·         1/2 szklanki mąki

·         2 łyżki kakao

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Wszystkie czynności jw., tylko mąkę mieszamy z dodatkiem kakao.

Składniki na ciasto serowe:

·         6 jaj

·         60 dag sera zmielonego

·         20 dag cukru

·         1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)

·         15 dag margaryny

Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser z budyniem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystko lekko zamieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Składniki na masę owocową:

·         1 kg truskawek (mogą być mrożone)

·         2-3 łyżki cukru

·         3 galaretki truskawkowe

Wykonanie: Większe truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połowę. Włożyć owoce do garnka, rozprażyć na ogniu, dodać cukier. Pod koniec wsypać suchą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.

http://alicja.przepisy.net/img/artykul/106/sernik-z-truskawkami_295_w635.jpeg

Składniki na masę budyniową:

·         2 budynie waniliowe lub śmietankowe

·         1/2 litra mleka

·         1 cukier waniliowy

·         25 dag margaryny lub masła

·         5 łyżek cukru

Wykonanie: Na mleku z cukrami ugotować budyń. W misce utrzeć masło lub margarynę i powoli dodać po łyżce ostudzony budyń.

Kolejność łączenia placka:

Biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - ciasto serowe - druga połowa masy budyniowej - prawie tężejąca galaretka z truskawkami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa.

Rady: Wielkość blaszki to 24 x 40 cm. Przy pieczeniu sernika polecam spód blaszki wyłożyć pergaminem, a po wystudzeniu przyłożyć twardą tekturkę na blaszkę i szybkim ruchem przewrócić ciasto. Polecam również przy pieczeniu biszkoptów wykładać spód blaszki papierem do pieczenia (oczywiście smarować blaszkę i papier margaryną), wówczas ciasto nam się nie przyklei do blaszki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin