Smaczne ciasto z kremem i truskawkami
Składniki
Biszkopt: - 5 jajek- 3/4 szkl cukru- 1 szkl mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka octuKrem:- 2 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 3/4 szkl cukru- 1/2 l mleka- cukier waniliowy- aromat waniliowy- 250g masło roślinne - 2 galaretki truskawkowe- truskawki
Biszkopt:Ubić pianę z białek, dodać cukier nadal ubijać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodawać do piany, dalej ubijać. Przesianą mąkę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/40. Piec w nagrzanym do 180'C piekarniku ok. 30 min.Wystudzić.Krem:Zagotować 1i 1/2 szkl mleka z cukrem. Obie mąki, cukier waniliowy i aromat wymieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującego. Ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z masłem roślinnym na puszyty krem. Galaretkę przyądzić w/g przepisu, wystudzić. Na zimny biszkopt rozsmarować krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.Smasznego.
ireg73