Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami.docx

(12 KB) Pobierz

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

 

Składniki

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru 200g
1 szklanka mąki tortowej 150g
1 kisiel cytrynowy 40g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Bita śmietana
4 kubki śmietany 30%  po 200ml (używam Czarnków lub Zott)
4 fixy do śmietany (niekoniecznie)
3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodka ma być bita śmietana)
2 łyżki żelatyny
pół kubka gorącej wody

pół kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
1 litr wody

Wykonanie biszkoptu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier, dalej ubijając.
Żółtka ubić z 1 łyżką octu i dodać do białek. Masa z jajek musi być bardzo puszysta. Ja ubijam jajka ok. 15 min. Następnie wyłączam mikser i powoli (po 2 łyżki ) dodaję przesianą mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie,  aby nie opadała piana z jajek. Biszkopt piekę w 170- 1800 około 40 minut.

Po upieczeniu biszkoptu odstawiam, aby wystygł. Zimny lepiej przekroić. Dobrze zrobić biszkopt dzień wcześniej.

Wykonanie  bitej śmietany
W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę. Należy cierpliwie mieszać, aby dokładnie się rozpuściła i nie było grudek. Odstawiam, aby przestygła np. do miski z zimną wodą.  Uważać, aby się nie stężała za szybko. Musi być lejąca i zimna.
Gdy stygnie żelatyna ubijam śmietanę kremówkę  mikserem, dodaję fixy i cukier puder. Do ubitej masy dodaję wystudzoną żelatynę  i mieszam mikserem.

Biszkopt kroję na pół,  nasączam i przekładam bitą śmietaną. Część masy pozostawiam na wierzch. Na to układam pokorojone truskawki. Boki placka zabezpieczam folią aluminiową, aby bezpiecznie wlać tężejącą galaretkę. Wszystkie trzy galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody. Gdy już lekko stężeją, powoli wlewam na truskawki.

Gotowe ciasto wkładam do lodówki.  Mój ulubiony placek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin