Sernik pod kokosową pierzynką.doc

(82 KB) Pobierz
Sernik pod kokosową pierzynką

Sernik pod kokosową pierzynką ...

Składniki na spód:

·         1,5 szklanki mąki

·         pół kostki masła (125 g)

·         2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)

·         1/4 szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżka wody

Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze

170ºC przez około 10 - 12 minut.

Składniki na masę serową:

·         1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie

·         1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

·         3/4 szklanki cukru

·         pół szklanki oleju

·         2 szklanki mleka

·         1 jajko

·         4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)

·         olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.

Smacznego :)

Sernik pod kokosową pierzynką

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin