Aspartam - rakotwórczy słodzik (E-951).pdf

(356 KB) Pobierz
ASPARTAM (1)
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-aspartam1.htm
ASPARTAM (1)
Dlaczego nie można przekonać ludzi by słuchali ostrzeżeń przed spożywaniem
pewnych substancji? Odpowiedź jest prosta. Olbrzymia większość nie rozumie
tych ostrzeżeń. To o czym piszą naukowcy swoim hermetycznym językiem nie
jest dla nas dostępne. Jeżeli wywód jest dłuższy niż jedna linijka, to przekracza
nasze możliwości rozumienia. A przecież może być inaczej. Wystarczy odrobina
normalnego języka w skomplikowanym tekście naukowym i możemy sami
wkroczyć w tą zamkniętą dziedzinę. Możemy poczuć, że jesteśmy wystarczająco
oświeceni i ... rozumieć o co chodzi!!!
Kierując się takimi przesłankami postanowiłem zamieścić w tym miejscu artykuł
zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter for Doctors and Patients.
Choć jest on przeznaczony dla pacjentów, może być zrozumiały w zasadzie tylko
dla niewielkiej ich części. Chciałbym by stało się inaczej, dlatego postanowiłem
wtrącić swoje trzy grosze:
Na zielono zaznaczyłem pewne istotne sformułowania autora,
a tym kolorem moje komentarze,
ma to za zadanie pomóc Ci wyłowić i zrozumieć najważniejsze wątki. Mam
nadzieje, że dzięki temu zabiegowi czytanie tego skomplikowanego artykułu
stanie się prawdziwą przyjemnością. Zabieg ten ma na celu zainteresowanie tym
artykułem tych młodych entuzjastów szczupłej sylwetki i "pH w ustach", którzy
raczej nie chcą słuchać dobrych rad. Jeśli po jego przeczytaniu zechcesz
otrzymać jego jednolitą kopię, to proszę o e-mail pod adres jmte@zigzag.pl ,
ponieważ artykuł ten, dla wygody internautów został rozbity na kilka stron, które
dzięki temu szybciej się ładują.
1
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-aspartam1.htm
A poniższy kawałek jest niezwykły i dotyczy nas wszystkich. Czyta się go jak
spiskową teorię dziejów. Można się poczuć Brucem Willisem i mieć potrzebę
wszystko to zdemaskować. A nie jest to łatwe, bo, choć dla eksperta znającego
podstawowe zagadnienia, to, o czym się tu mówi jest jednoznacznie lub...
potencjalnie trucizną, aspartam wszedł na rynek i zrobił oszałamiającą karierę.
Zdecydowała o tym kasa. Nie pamiętam już jaka była w latach '80-tych wielkość
rynku na syntetyczne słodziki, ale musiała ona iść w dziesiątki miliardów
dolarów. Hossa trwa, kto zabije kurę znoszącą złote jaja? Nikt! Nawet, jeśli
narobi ona nieco szkód, to wypłaci się jakieś odszkodowania, a kura niech znosi
dalej. Ty masz wybór chcesz tych "jaj" czy nie. Zapraszam!
Nutrasweet lub Aspartam
Aspartame jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet.
Poniższy fragment został zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter
for Doctors and Patients.
Data : Niedziela , 28 Marzec 1999 20 : 32 : 36 0500
Od : " Dr Mercola "
Odpowiadaj Do : 11HealthNews-owner@onelist.com
Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej
niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą
techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure.
Aspartam został odkryty przez przypadek, w 1965, kiedy James Schlatter,
chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka.
Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych
w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku.
Po usłyszeniu czegoś takiego pewnie pukasz się lekko w czoło! Już cię to nudzi,
słyszałeś setki razy o tym, co jest trujące i rakotwórcze. Chcesz się wylogować
ale... daj sobie samemu szansę - poczytaj jeszcze przez chwilę, nie pożałujesz!
2
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-aspartam1.htm
Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych
już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza
neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a,
jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D.
Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA -
odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie . W 1985 firma Monsanto kupiła
(za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne
firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.
Widzisz coś tu jest nie tak! Dlaczego jakiś dodatek do żywności jest
wprowadzany a następnie wycofywany, potem jednak znowu rozgrzeszany?
Czym jest to spowodowane? Czytaj dalej, nie uwierzysz ...!
Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na
dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo
poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w
raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego
Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994.(1) Kilka z 90 różnych
udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane
przez aspartam to : Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji,
nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje,
zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem,
utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju,
niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata
pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie
aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub
pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:(2) guzy mózgu,
stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba
parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady
wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca (!) . Aspartam jest kombinacją trzech
substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu.
Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez
Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród
"trucizn chemicznych." Jak sam zobaczysz, jest on właśnie jedną z nich.
3
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-aspartam1.htm
Widzisz dotarłeś aż dotąd i już rozumiesz, że to nie jest tak, jak z alkoholem czy
papierosami: Nie pal - umrzesz zdrowszy. Wygląda, że jedząc to będziesz żył -
tyle, że bardziej chory, a być może dużo bardziej chory! Czy to wszystko
prawda? Żeby się dowiedzieć spróbuj przejść przez następne rozdziały! Jeśli Cię
wciągnie, to tam dalej napotkasz niezwykłe informacje, prostu kryminał, Nie Do
Wiary! Zatem naprzód!
KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu )
Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi,
opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez
spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z
aspartamu. [Dziewięćdziesiąt dziewięć procent glutaminianu mono sodowego
(MSG) (Czyli glutaminianu sodu, składnika sosu sojowego, wzmacniacza smaku
znajdującego się w przyprawach typu magi - przyp. tłum.) stanowi kwas
glutaminowy. Szkody jakie on powoduje są również udokumentowane książce
Blaylocka.] Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych
pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak
kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne
choroby neurologiczne i miriadę innych ostrych symptomów .(3)
Jeżeli się na tym nie znasz, poniższy kawałek może być trochę skomplikowany
jednak nie poddawaj się zbyt łatwo! Przeczytaj niektóre zdania dwa razy a
otworzą się przed Tobą wrota do nowego wymiaru i poczujesz o co tu chodzi.
Zapraszam!
Krótki opis mechanizmu powstawania uszkodzeń wywołanych przez asparaginian
(i glutaminian). Asparaginian i glutaminian działają jako neurotransmitery w
mózgu ułatwiając przesyłanie informacji od neuronu do neuronu. Nadmiar
asparaginianu lub glutaminianu w mózgu zabija pewne neurony powodując
wpłynięcie do komórek za dużej ilości wapnia. Wpłynięcie za dużej ilości wapnia
wyzwala nadmierną ilość wolnych rodników, które zabijają komórki. Ponieważ
nadmierna ilość asparaginianu i glutaminianu może uszkodzić komórkę nerwową
związki te są nazywane "excitotoxins" (czyli toksynami pobudzającymi - przyp.
4
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-aspartam1.htm
tłum.). "Ekscytują" albo pobudzają komórki nerwowe na śmierć. Kwas
asparaginowy jest aminokwasem. Wprowadzony w swojej wolnej formie (nie
związany z białkami) podnosi znacząco poziom asparaginianu i glutaminianu w
plazmie krwi (nie wiem dlaczego ich obu, bo logicznie biorąc powinno to dotyczyć
tylko asparaginianu, ale nauka jest pełna niespodzianek) . Nadmiar asparaginianu
i glutaminianu w plazmie krwi niebawem po spożyciu aspartamu lub produktu
zawierającego wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianu) prowadzi do
wysokiego poziomu tych neurotransmiterów w pewnych obszarach mózgu.
(Istnieje tzw.) Bariera krwi mózgu ( BBB ) która normalnie chroni mózg od
nadmiaru glutaminianu i asparaginianu jak również toksyn, (ale)
1°) nie osiąga jeszcze pełnego rozwoju w czasie dzieciństwa,
2°) nie chroni w pełni wszystkich obszarów mózgu,
3°) jest uszkadzana przez liczne chroniczne i ostre warunki, i
4°) pozwala na przesączanie się nadmiaru glutaminianu i asparaginianu do
mózgu nawet gdy nie jest uszkodzona.
Nadmierna ilość glutaminianu i asparaginianu powoli zaczyna niszczyć neurony.
Większość (ponad 75%) komórek nerwowych w pewnym szczególnym obszarze
mózgu zostaje zabitych zanim zauważalne staną się jakiekolwiek kliniczne
symptomy choroby chronicznej . Niektóre z pośród wielu chorób chronicznych, w
przypadku których zostało wykazane, że długotrwałe eksponowanie na działanie
pobudzających aminokwasów przyczynia się do powstania obserwowanych
uszkodzeń, to: stwardnienie rozsiane, Als (?), utrata pamięci, problemy
hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona,
niedobór glukozy we krwi (hypoglycemia), demencja towarzysząca AIDS,
uszkodzenia mózgu, i rozstroje neuroendokrynowe.
Czytasz to i myślisz eee! Ten dr Mercola tylko Cię straszy! Prawda? Gdyby było
tak, jak on pisze, to aspartam nie mógłby być sprzedawany, a już na pewno nie
mógłby być podsuwany dzieciom w postaci gumy do żucia lub napojów
dietetycznych. Oj niestety mógł, mógł! I nie długo dowiesz się, w jaki sposób.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin