LILIANA.doc

(32 KB) Pobierz
LILIANA

LILIANA

 

 Składniki:
20 ml żelatyny
125 ml rosołu z drobiu (kostka)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
125 ml masła lub margaryny
25 ml posiekanej cebuli
15 ml soku z cytryny
1 ubite na sztywno białko jajka
125 ml bitej śmietany
przyprawy do smaku
parę kropel Tabasco

 

 

Mus z tuńczyka
 
Rozpuścić żelatynę w gorącym rosole. Dodać tuńczyka wraz z sosem własnym, tłuszcz, cebulę, sok z cytryny, przyprawy, sos Tabasco. Wymieszać i ostudzić.
Dodać ubite białko i bitą śmietanę, wymieszać całość. Wlać do Liliany i zostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

 

Składniki:
400 ml schłodzonego mleka
2 śnieżki
1 biała czekolada
120g kokosu
1 wafel tortowy
1 galaretka cytrynowa
¾ szkl. wody
1 op. biszkoptów okrągłych

 

 

Raffaello                                                                         (Liliana, Mix Max)
 
Sposób wykonania:
Mleko ubić razem ze śnieżką w Mix Maxie. Czekoladę rozpuścić dodając trochę śmietany, przestudzić i dodawać po troszku do ubitej śmietany.
Następnie dodawać przestudzoną galaretkę. Dodać kokos z pokruszonym waflem i wszystko razem zmiksować.
Na spód Liliany wyłożyć biszkopty i wlać zmiksowaną masę. Wierzch udekorować wiśniami lub innymi owocami. Wstawić do lodówki.

 

składniki:
½ kg sera śmietankowego (ser na sernik),
2-3 łyżki śmietany,
2 - 3 łyżki majonezu,
1 sos Knora (koperkowo - ziołowy lub włoski)
papryka konserwowa
ogórek konserwowy
szynka lub łosoś

 

 

Sernik na słono                                    (Liliana  Ziemniaczany Tłuczek)

1 ogórek świeży (wcześniej utarty na Zosi Samosi - tarka) oraz pozostałe składniki ugnieść Ziemniaczanym Tłuczkiem. Do masy dodać 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego, 2 - 3 łyżki kukurydzy, 2 -3 łyżki drobno posiekanej szynki lub łososia - dodajemy według swojego uznania. Wszystko to wymieszać dodając 2 - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej ½ szklanki wody. Odstawić do zastygnięcia.

 

Składniki:
1kg truskawek
500g serka waniliowego
1 szklanka cukru pudru
200ml śmietany kremówki
żelatyna spożywcza (na 2,5 l płynu)
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier do smaku

 

Truskawkowy Wianek

 

W D37 Candy ugnieść truskawki z cukrem pudrem przy pomocy D13 Ziemniaczanego Tłuczka. Przełożyć do Dużej miski do ciasta, dodać serek waniliowy, cukier i całość wymieszać J06 łyżką do ciasta . Ubić śmietankę kremówkę, dodać do masy truskawkowej i całość wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze wymieszać i dodać do całości. Masę wlać do formy Liliana, dobrze zamknąć i odstawić do lodówki aby dobrze  zastygło (ok. 5 godzin).

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin