LILIANA
Składniki:20 ml żelatyny125 ml rosołu z drobiu (kostka)2 puszki tuńczyka w sosie własnym125 ml masła lub margaryny25 ml posiekanej cebuli15 ml soku z cytryny1 ubite na sztywno białko jajka125 ml bitej śmietanyprzyprawy do smakuparę kropel Tabasco
Mus z tuńczyka Rozpuścić żelatynę w gorącym rosole. Dodać tuńczyka wraz z sosem własnym, tłuszcz, cebulę, sok z cytryny, przyprawy, sos Tabasco. Wymieszać i ostudzić.Dodać ubite białko i bitą śmietanę, wymieszać całość. Wlać do Liliany i zostawić w lodówce do zastygnięcia.
Składniki:400 ml schłodzonego mleka2 śnieżki1 biała czekolada120g kokosu1 wafel tortowy1 galaretka cytrynowa¾ szkl. wody1 op. biszkoptów okrągłych
Raffaello (Liliana, Mix Max) Sposób wykonania:Mleko ubić razem ze śnieżką w Mix Maxie. Czekoladę rozpuścić dodając trochę śmietany, przestudzić i dodawać po troszku do ubitej śmietany. Następnie dodawać przestudzoną galaretkę. Dodać kokos z pokruszonym waflem i wszystko razem zmiksować.Na spód Liliany wyłożyć biszkopty i wlać zmiksowaną masę. Wierzch udekorować wiśniami lub innymi owocami. Wstawić do lodówki.
składniki:½ kg sera śmietankowego (ser na sernik), 2-3 łyżki śmietany,2 - 3 łyżki majonezu, 1 sos Knora (koperkowo - ziołowy lub włoski) papryka konserwowaogórek konserwowyszynka lub łosoś
Sernik na słono (Liliana Ziemniaczany Tłuczek)1 ogórek świeży (wcześniej utarty na Zosi Samosi - tarka) oraz pozostałe składniki ugnieść Ziemniaczanym Tłuczkiem. Do masy dodać 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego, 2 - 3 łyżki kukurydzy, 2 -3 łyżki drobno posiekanej szynki lub łososia - dodajemy według swojego uznania. Wszystko to wymieszać dodając 2 - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej ½ szklanki wody. Odstawić do zastygnięcia.
Składniki:1kg truskawek500g serka waniliowego1 szklanka cukru pudru200ml śmietany kremówkiżelatyna spożywcza (na 2,5 l płynu)1 opakowanie cukru waniliowegocukier do smaku
Truskawkowy Wianek
W D37 Candy ugnieść truskawki z cukrem pudrem przy pomocy D13 Ziemniaczanego Tłuczka. Przełożyć do Dużej miski do ciasta, dodać serek waniliowy, cukier i całość wymieszać J06 łyżką do ciasta . Ubić śmietankę kremówkę, dodać do masy truskawkowej i całość wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze wymieszać i dodać do całości. Masę wlać do formy Liliana, dobrze zamknąć i odstawić do lodówki aby dobrze zastygło (ok. 5 godzin).
solderpad