PRZEKĄSKI.doc

(30 KB) Pobierz
ZUPY I PRZEKĄSKI

PRZEKĄSKI

MASŁO PIZZOWE

 

Składniki: 125g masła (miękkiego) , 1 cebula, 30g papryki czerwonej, 5 oliwek, 1 plaster szynki

                   gotowanej, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka ziół smakowych

 

Masło dobrze wymieszać i wsypać drobno pokrojone składniki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Tak przyrządzoną masę można smarować kanapki, chleb bułeczki

 

PASZTET – PIZZA

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 200g szynki gotowanej, 200g salami, 1op. Serka topionego(w plasterkach) 200g pieczarek,

                  1 duża cebula, 1 śmietana słodka, przyprawa do pizzy

 

Wszystko drobno pokrojone i wymieszane wkładamy do miski i zostawiamy na 1 dzień w lodówce. Pasztet – pizza jest gotowy do smarowania. Wystarcza na 15 bułeczek.

 

PASTY DO KANAPEK NA BAZIE MAJONEZU LUB JOGURTU NATURALNEGO

 

Pojemniki TW: Miareczka, D29 Zosia Samosia, Perła, D37 Candy

 

1. pasta z młodych liści mleczu

Składniki: 100ml młodych liści mleczu, 100ml twarożku, 100ml orzechów włoskich, 50ml majonezu lub

                  jogurtu, pieprz, sól do smaku

 

Liście mleczu bardzo drobno posiekać. Włożyć do Candy, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

2. pasta z wiórek kokosowych i marchewki

Składniki: 100ml wiórków kokosowych, 100ml marchewki, 50ml majonezu lub jogurtu, sok z cytryny

 

Marchewkę zetrzeć na grubszych oczkach Zosi Samosi, do pojemnika dodać pozostałe składniki, wymieszać.

3. pasta z selera i orzechów włoskich

Składniki: 100ml zmielonych orzechów włoskich, 100ml selera, 50ml majonezu lub jogurtu,

                   sok z cytryny do smaku

 

Seler utrzeć na grubszej części D29, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

 

4. pasta z rzodkiewki ze słonecznikiem

Składniki: 100ml rzodkiewki, 100ml łuskanego słonecznika, 50g majonezu lub jogurtu,

                    sok z cytryny do smaku

 

Utrzeć rzodkiewkę na Zosi Samosi, dodać pozostałe składniki, wymieszać

 

GOFRY

 

Składniki: 2jaja, 2szkl. mąki, ½szkl. oleju, margaryny lub rozpuszczonego masła, 1¾szkl. mleka,

                  1łyżka granulowanego lub brązowego cukru, 4łyżeczki proszku do pieczenia, ¼łyżeczki soli
 

Wymieszać lub zmiksować wszystko w Candy D37 i smażyć w gofrownicy 5 minut albo dłużej jeśli chce się mieć gofry rumiane. Gofry można udekorować śmietaną i świeżymi owocami.

 

DODATEK DO GRILLA

 

Składniki: kostka  mielonego twarogu, ogórek świeży starty na tarce, czosnek, śmietana

Wszystko ugnieść razem Ziemniaczanym tłuczkiem D13

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin