1
ęłęóSKLADNIKI:
Składniki
· 1 litr wody
· 0,5 litra octu
· 4 dkg soli
· 8 dkg cukru
· fasolka szparagowa
ETAPY PRZYGOTOWANIA:1. Fasolkę szparagową obgotować w lekko osolonej wodzie i nałożyć do słoiczków. 2. Zalewa: wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Gotową zalewę wlać do słoiczków z fasolką i pasteryzować 10 min. Do słoiczków dekoracyjnie można dodać marchew i czosnek.
2
ęłęó
Fasolka konserwowa Wiesi
FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Å‚atwe"
Przepis
fasolka szparagowa w dowolnej ilości6 szklanek wody1 szklanka octu 10%7 płaskich łyżeczek soli21 czubatych łyżeczek cukru
- fasolkę obgotować w lekko posolonej wodzie przez 10 minut- składniki zalewy połączyć razem- układać fasolkę w słoiczkach (najlepsze są takie trochę wyższe niż od dżemu bo wtedy fasolka wchodzi na sztorc)- zalać fasokę przygotowaną zalewą- pasteryzować słoiczki przez 10 minutprzepis ten jest w całości wymyślony przez moją mamę :))
Wyślij przepis znajomym
autor: mamawiesia
3
ęłęóSkładniki:1 litr wody0,5 litra octu4 dkg soli8 dkg cukrufasolka szparagowa.Wykonanie:Fasolkę szparagową obgotować w lekko osolonej wodzie i nałożyć do słoików.Zalewa:Gotową zalewę wlać do słoików z fasolą i pasteryzować 10 minut. Do słoików dekoracyjnie można dodac marchewkę i czosnek.Jeżeli ktoś nie lubi ostro to trzeba zmniejszyć ocet do swojego smaku
4
ęłęóSkładniki
•
1 litr wody
0,5 litra octu
4 dkg soli
8 dkg cukru
fasolka szparagowa
Etapy przygotowania
1.
Fasolkę szparagową obgotować w lekko osolonej wodzie i nałożyć do słoiczków.
2.
Zalewa: wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Gotową zalewę wlać do słoiczków z fasolką i pasteryzować 10 min. Do słoiczków dekoracyjnie można dodać marchew i czosnek
5
ęłęóStrąki fasoli oczyścić i umyć, obgotować w dużej ilości około 6 min. Zalewa (2 kg fasolki) na 1 l wody: 1 łyżka soli, 1 płaska łyżeczka od herbaty kwasku cytrynowego (zdrowszy od octu). Zalewę zagotować i gorącą napełniać słoiki wcześniej wyparzone i wysuszone z luźno poukładaną fasolką. Zamknąć słoiki i pasteryzować je w temperaturze ok. 95'C przez 90 min., ostudzić. Następnego dnia pasteryzować ponownie ok.30 min. Mowa o słoikach o objętości 1 l.
andzia2607