zywienie.pdf

(381 KB) Pobierz
76389710 UNPDF
BEZCENNE
ściowy, jak również procesy krwiotworzenia, przyrostu masy
ciała, kierowania seksualnością człowieka. Zapobiega nieprawi-
dłowemu przebiegowi ciąży oraz stabilizuje skłonność do cho-
rób dziedzicznych.
Rewelacje Hildegardy ponownie odkryli jako pierwsi doktor
medycyny Gottfried Hertzka i naturoterapeuta Wighard Streh-
low. Prowadzone przez nich trwające trzydzieści pięć lat bada-
nia wykazały zasadniczość stosowania orkiszu z upraw ekolo-
gicznych w celach terapeutycznych. Jest wskazany dla chorych
po zawale serca. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów
poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków
i chorowitych niemowląt. Można go używać jako pokarmu mle-
kozastępczego w alergii na białka mleka. Ponadto wzmacnia na-
rządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się. Do-
daje sił i buduje mięśnie.
Jednakże nie każdy orkisz jest taki sam. Z upływem czasu
powstały krzyżówki tego zboża z pszenicą, które nie mają już
opisanych właściwości. Chociaż na rynku jest dostępnych wie-
le odmian orkiszu, dr Hertzka uznał za czyste, czyli bez do-
mieszki, tylko pięć z nich. W celach terapeutycznych należy sto-
sować wyłącznie wysokowartościowy orkisz selekcjonowany
według niżej wymienionych odmian (w nawiasach podano na-
zewnictwo normatywne w języku niemieckim):
ZBOŻE
S łynący z waleczności Germanie zamieszkujący
biała (Neuegg-Weisskorn);
czerwona „Oberkulm” (Oberkulmer Rotkorn) –wybór
dawnych odmian szwajcarskich, pochodzi z Oberkulmu;
w dawnych czasach Europę cenili sobie szczegól-
nie jedno zboże –orkisz, jako pokarm dodający
sił. Wywarło to tak duże wrażenie na rzymskich
żołnierzach, że wiedzę o nim przekazali swoim
gladiatorom i zawodnikom. Znany był również
Słowianom, Celtom, a wcześniej na Kaukazie, w Mezopotamii
oraz w starożytnym Izraelu. Egipcjanie wypiekali z niego pie-
czywo.
Ze względu na szerokie działanie zdrowotne zachwalała or-
kisz żyjąca w dwunastym wieku niemiecka mistyczka Hildegar-
da z Bingen, przypisując mu właściwości rozgrzewające, krwio-
twórcze i budujące mięśnie. Zalecała, aby spożywać go w każ-
dym posiłku. Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in.
w zmęczeniu, wyczerpaniu, zmniejszeniu wydolności organi-
zmu, nawracających zakażeniach, alergiach, osłabieniu apetytu,
niedożywieniu, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bole-
snej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia,
chorobach wątroby, chorobach nerek, innych poważnych scho-
rzeniach. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego.
Dieta orkiszowa lub sam kleik obniżają poziom cholesterolu we
krwi. Ponadto kleik jest dobry dla chorych na cukrzycę. Ziarno
zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na in-
sulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka
zmniejsza je. Kawa ziarnista poprawia trawienie, działa łagod-
nie przeczyszczająco. Zupa jest wskazana dla chorych na bie-
gunkę i po niedawno przebytej operacji. Orkisz poprawia krąże-
nie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach. Da-
je na długo uczucie sytości, a także wywołuje dobre samopoczu-
cie!
Jeśli ktoś jest tak osłabiony chorobą, że nie ma apetytu, Hil-
degarda radzi, aby po prostu podawać mu gotowane na wodzie
ziarno niepolerowane z dodatkiem masła i szczypty soli. Chory
odzyska wówczas nie tylko apetyt, ale też poprawi się jego stan
zdrowia! Kurację tę z powodzeniem wypróbowano w niemiec-
kich szpitalach w dwudziestym wieku.
Orkisz to całkiem odrębny, wysokowartościowy gatunek
zboża, niezwykle odpornego na niesprzyjające warunki klima-
tyczne i choroby. Nie wymaga stosowania nawozów ani środ-
ków ochrony roślin. Dlatego po ochłodzeniu klimatu w dawnej
Europie stał się najważniejszym zbożem. Mocna łuska, która
otacza ziarno, skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanie-
czyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioak-
tywnym! Orkisz zawiera duże ilości niezbędnych składników
odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczo-
wych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Wyróżnia się
tym korzystnie spośród innych zbóż. Co ciekawe, najbardziej
wartościowe składniki znajdują się w wewnętrznym ziarnie. Na-
ukowcy wykryli w nim obecność rodanidu –substancji biolo-
gicznie czynnej, będącej naturalnym antybiotykiem, która wy-
stępuje w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni ona dzieci kar-
mione piersią przed zakażeniami, wspomaga układ odporno-
czerwona tyrolska (Roter Tiroler);
„Ostro” –krzyżówka odmian czerwonej „Oberkulm”
i czerwonej tyrolskiej;
złocisto-czerwona (Altgold-Rotkorn).
Współcześnie odmiany czerwona „Oberkulm” i „Ostro” wy-
stępują w Szwajcarii również pod wspólną nazwą praorkiszu
(UrDinkel).
Orkisz szwabski (Schwabenkorn), który jest krzyżówką
wsteczną odmiany czerwonej tyrolskiej, został przebadany w ra-
mach uznanej w Indiach tradycji jogi i określony jako czysty.
Odmianę zieloną (Bauländer Spelz) stanowi wybór niedoj-
rzałych nasion. Według Hildegardy jest ciężko strawna i niena-
dająca się do celów spożywczych.
Orkisz frankoński (Frankenkorn) będący krzyżówką wstecz-
ną odmian złocisto-czerwonej i rudej (Rouquin) zawiera do-
mieszkę pszenicy i jest pozbawiony właściwości terapeutycz-
nych, pozostałe również bądź brak określenia ich jakości.
Zboże to ma łagodny, przyjemny, orzechowy smak. Jest ła-
two strawne. Spożywa się je w postaci ziarna, kaszy, mąki, pie-
czywa przekąskowego, makaronu, płatków, otrąb, kawy, słodu.
Można przyrządzać musli, kluski, naleśniki, pizze, chrupki,
mleko, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze. Produkty
orkiszowe stosowane w celach terapeutycznych nie powinny za-
wierać w swoim składzie innych zbóż lub nasion strączkowych.
Pieczywo wypiekane według tradycyjnej receptury należy jeść
świeże –okres trwałości wynosi dwa dni.
Ziarna wszystkich zbóż oraz nasion strączkowych powinny
być sezonowane –przechowywane przez jeden rok przed do-
puszczeniem do obrotu w celu uzyskania właściwej wilgotności
produktów. Podnosi to ich wartość odżywczą. Już w dawnej
Polsce był obowiązek leżakowania mąki. Oznaczenie orkiszu
niepolerowanego i polerowanego selekcjonowanego, sezonowa-
12 Nr 3/81/2008
www.zdrowa-zywnosc.pl
BEZCENNE
ZBOŻE
76389710.003.png
INDEKS TERAPEUTYCZNY
Wskazaniia
Zallecane pokarmy orkiiszowe
alergia na białka mleka
mleko, bulion
apetyt, brak spowodowany
ziarno niepolerowane
osłabieniem w chorobie
z dodatkiem masła i szczypty soli
apetyt wzmożony
ziarno niepolerowane,
otręby gotowane
biegunka
zupa krem, grysik, kleik, papka
biegunka, skłonności
grysik, kluski, makaron
biegunka u niemowląt
napar z owoców kopru włoskiego
z dodatkiem mąki orkiszowej
cholesterol, podwyższony poziom
kleik
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
zupa krem, grysik, kleik, papka
choroby reumatyczne
kawa ziarnista
cukrzyca
ziarno niepolerowane, rzadki kleik
z ziarna bądź śruty, kaszy lub grysiku
z ziarna niepolerowanego ewentualnie
z bertramem
dna moczowa
kawa ziarnista
kamica żółciowa, zapobieganie
ziarno
mięśnie, budowanie
śruta grubo mielona, płatki lub papka
na śniadanie
nadciśnienie tętnicze
chleb mało solny z bertramem,
dyptamem, galgantem i macierzanką
niedokrwistość
zupa
nego z upraw organicznych powinno znaj-
dować się na opakowaniu.
Ponieważ zrównoważone odżywianie
jest istotnym czynnikiem warunkujących
zdrowie, ważne znaczenie ma przestrzega-
nie właściwej diety, zwłaszcza wegetariań-
skiej. Pokarmy dobierane są indywidualnie
do konstytucji człowieka, pory roku i cho-
roby. Potraw gotowanych nie wolno odce-
dzać, aby zachować cenne składniki odżyw-
cze. Unikać naczyń aluminiowych, z two-
rzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią.
Nie używać kuchni elektrycznej, mikrofalo-
wej ani molekularnej z powodu ich szkodli-
wego promieniowania.
NATUROTERAPEUTA MIŁOSZ WOŹNIAK
odwodnienie organizmu u niemowląt
napar z owoców kopru włoskiego
z dodatkiem mąki orkiszowej
okres pooperacyjny
zupa krem
przemiana materii, zwiększone tempo
pokarmy mączne
przemiana materii, zmniejszone tempo
ziarno
refluks żołądkowo-przełykowy i zapalenie przełyku
bulion
relaksacja
czarne cappuccino ewentualnie
z bitą śmietaną i kakao
serce, dolegliwości
chleb mało solny z bertramem,
dyptamem, galgantem i macierzanką
stany przedrakowe
pokarmy spożywane od dwóch
do trzech razy dziennie w diecie
laktowegetariańskiej
trawienie
kawa ziarnista
utrudnione zasypianie
czarne cappuccino ewentualnie
z bitą śmietaną i kakao
zaparcie
ziarno niepolerowane, risotto
wegetariańskie, kasza, płatki i kleik
z ziarna nie polerowanego ewentualnie
z nasionami babki płesznik i otrębami,
kawa ziarnista
PORADY DIETETYCZNE
Miłosz Woźniak, naturoterapeuta,
ul. Bolesława Krzywoustego 6,
lok. 6, 70-244 Szczecin
Informacja po przesłaniu
koperty zwrotnej ze znaczkiem.
żylaki odbytu
ziarno niepolerowane, kasza, płatki
i kleik z ziarna niepolerowanego,
ewentualnie z nasionami babki
płesznik i otrębami, kawa ziarnista.
Kasza
orkiszowa
Potrawa
zbożowa
Bibliografia:
– Th. Berweger: „Dinkel” (Hädecke Verlag,
Weil der Stadt 2003)
– Caraka-Samhita tłum.: P. Sharma (Chau-
khambha Orientalia, Varanasi 1994, 1995,
1996)
– M. Czekański „Zioła św. Hildegardy” (Wy-
dawnictwo „M”, Kraków 2000)
– G. Hertzka, I. Vatheuer: „Unser Dinkel-
buch” (Verlag St. Hidegardis Yvette E. Salomon,
Öhningen 1996)
– A. Kieturakis, L. Bartoszewski: „Hildegardy
z Bingen wizja świata” („In Extenso. Transla-
tions and Publishing”, Wrocław 2000)
– W. Strehlow: „The Wonder Food Spelt” (Be-
ar & Company, Santa Fe 1989)
– A Walkowska: „Powrót do harmonii” (Wy-
dawnictwo „Atla2”, Wrocław 2006)
szklanka ziarna orkiszowego,
2 szklanki wody pitnej,
ewentualnie sól
1 szklanka śruty grubo mielonej,
płatków lub grysiku orkiszowego,
2 szklanki wody,
1/8 łyżeczki soli
Zagotować wodę w dużym rondlu.
Wsypać ziarno, przykryć i gotować
na małym ogniu przez 30 minut, aż
cała woda zostanie wchłonięta. Poda-
wać osobno bądź dodawać do ciasta
na naleśniki lub innych potraw. Moż-
na użyć do przyrządzania słodyczy
na zimno.
Składniki połączyć ze sobą w dużym
rondlu i zagotować. Gotować na ma-
łym ogniu, od czasu do czasu miesza-
jąc. Podawać według uznania z syro-
pem orkiszowym, cynamonem, jabłka-
mi i/lub siekanymi migdałami.
Nr 3/81/2008
www.zdrowa-zywnosc.pl
13
76389710.004.png 76389710.005.png 76389710.006.png 76389710.001.png 76389710.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin