Bananowiec z brzoskwiniami
Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki cukru 0,6 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Masa bananowa: 20 dag masła ¾ szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 kg bananów 1 galaretka cytrynowa Masa białkowa: 3 białka ¾ szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa Ponadto: puszka brzoskwiń 1 galaretka wiśniowa
Sposób wykonania
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Miekkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Masę bananową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Wyłożyć na masę bananową.
Na masę białkową poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne na drugi dzień.
edytka1098