SERNIK POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ.rtf

(1 KB) Pobierz

SERNIK POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

:Składniki na spód:

*1,5 szklanki mąki

*pół kostki masła (125g)

*2 żółtka (białka odłożyć na pianę)

*1/4 szklanki cukru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżka wody

 

 

Wszystkie składniki zagnieść. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec je w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut.

 

 

Składniki na masę serową:

*0,5 kg twarogu zmielonego 2 krotnie (ja dałam taki gotowy do wypieków)

*1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

*1/2 szklanki cukru

*pół szklanki oleju

*1 szklanka mleka

*1 jajko

*2 żółtka ( białka zostawić na pianę)

*olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (nie dawałam)

 

 

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Nie ubijać białek osobno. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Masa będzie bardzo rzadka. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Przygotować piankę : pozostawione białka ubić na sztywno, dodając nie mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych i wymieszać. Wyłożyć piankę na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 15 minut, aż pianka będzie złota.

Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin