Focaccia
Składniki na 6 porcji:
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
6 łyżek oliwy
biała i czerwona cebula
łyżka nasion kopru włoskiego
20 dag ostrego żółtego sera
Ziarenka Smaku WINIARY lub sól
Drożdże rozpuść w szklance letniego mleka. Mąkę wymieszaną z Ziarenkami Smaku lub solą (łyżeczka) wsyp do naczynia i wlej drożdże, wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż je teraz do nasmarowanej oliwą miski i z wierzchu również posmaruj oliwą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i wstaw na 8 godzin do lodówki. Schłodzone przełóż następnie do nasmarowanej oliwą blachy średniej wielkości i znów odstaw do wyrośnięcia. Na koniec wierzch posmaruj oliwą, posyp pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, startym żółtym serem oraz nasionami kopru wymieszanymi z solą.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 50 minut; powinno być złotobrązowe. Podawaj na ciepło.
power504