Focaccia.rtf

(6 KB) Pobierz
Focaccia

Focaccia

 

Składniki na 6 porcji:

3 szklanki mąki

5 dag droży

szklanka mleka

6 łek oliwy

biała i czerwona cebula

łka nasion kopru włoskiego

20 dag ostrego żółtego sera

Ziarenka Smaku WINIARY lub sól

 

Droże rozpuść w szklance letniego mleka. Mą wymieszaną z Ziarenkami Smaku lub soląeczka) wsyp do naczynia i wlej droże, wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie sięadkie i elastyczne. Przełóż je teraz do nasmarowanej oliwą miski i z wierzchu również posmaruj oliwą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i wstaw na 8 godzin do lodówki. Schłodzone przełóż następnie do nasmarowanej oliwą blachy średniej wielkości i znów odstaw do wyrośnięcia. Na koniec wierzch posmaruj oliwą, posyp pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, startym żółtym serem oraz nasionami kopru wymieszanymi z solą.

 

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 50 minut; powinno byćotobrązowe. Podawaj na ciepło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin