Zapiekanka z kapusty włoskiej.rtf

(8 KB) Pobierz
Zapiekanka z kapusty w³oskiej

Zapiekanka z kapusty włoskiej

 

Składniki na 6 porcji:

kapusta włoska (ok. 1 kg)

mała puszka przecieru pomidorowego

kostka Rosołu drobiowego WINIARY

150 g tartego żółtego sera

2 łki bułki tartej

20 g masła

2 łki oleju

łeczka ziaren jałowca

2-3 goździki

l, pieprz

natka pietruszki

farsz:

60 g mielonego mięsa

czerwona papryka

papryka żółta lub zielona

cebula, estragon

bek czosnku

2 jajka

mała czerstwa bułka

150 g śmietany

l

pieprz

 

Kapustę oczyść, usuń zwięe liście, następnie całą główkę zanurz we wrzącej wodzie i blanszuj przez 15 minut. Wyjmij, delikatnie rozłóż liście i je osusz. Z 15 największych wytnij zgrubiałe włókna, a pozostałe pokrój na cienkie paseczki.

 

Teraz drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju, dodaj kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę, mielone mięso, namoczoną buł, jajka, śmietanę, połowę tartego sera i natkę. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i estragonem, po czym starannie wymieszaj.

 

Wysmaruj masłem żaroodporne naczynie. Spód wyłóż liśćmi kapusty, przykryj farszem i posyp startym serem. Kładź na przemian przygotowane składniki. Na końcu powinna się znaleźć warstwa kapusty. Całość zalej bulionem drobiowym z kostki, przypraw do smaku i dodaj jałowiec oraz goździki.

 

Wierzch zapiekanki posmaruj przecierem pomidorowym. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C. 20 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posyp resztą tartego sera wymieszanego z buł tartą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin