Podstawowe procesy jednostkowe.doc

(77 KB) Pobierz
Podstawowe procesy jednostkowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podstawowe procesy jednostkowe

Szereg czynności które towarzysza procesowi przygotowania kosmetycznych form recepturowych.

To rozdrabnianie, oddzielanie cial stalych od cieczy, suszenie, rozpuszczanie, dyspergowanie w cieczy, wytrawianie surowców roślinnych.

Rozdrabnianie

(kruszenie lub proszkowanie) proces fizyczny, w wyniku którego uzyskujemy zwiekszenie powierzchni substancji w stosunku do jej masy. Proces (odpowiednia wielkość czasteczek) zapewnia wymagane właściwości fizykochemiczne (np. rozpuszczalność) i biologiczne.

W zależności od wielkości czasteczek wyróżniamy substancje:

-rozdrobnione: 1,0-5,6 mm

-sproszkowane: 0,01-1,0 mm

-zmikronizowane: < 0,01 mm

 

*Sproszkowane substancje same mogą Stanowic postac kosmetyku (talk, puder), najczęściej jednak stosowane sa do przygotowania innych postaci kosmetycznych (krem, emulsja, pasta, zawiesina).

*Z fizycznego punktu widzenia rozdrabnianie prowadzi do uzyskania układu dyspersyjnego cialo stałe/gaz.

*Kształt powstających czasteczek oraz wielkość przestrzeni pomiedzy nimi determinuja właściwości i zjawiska fizyczne zachodzące w układzie.

*Duzy stopien rozdrobnienia, a wiec duza powierzchnia (oddziaływanie) w stosunku do masy sprzyja wystepowaniu oddziaływań i zjawisk fizycznych (trudności technologiczne).

Oddziaływania i zjawiska fizyczne związane z rozdrabnianiem substancji:

*agregacja czastek (wzrost energii powierzchniowej- układ dazy do stanu równowagi)

*adsorpcja powierzchniowa (rozwiniecie powierzchni powoduje wzmozona sorpcje gazow, par, czasteczek roztworów)

*ładunek elektryczny (przyczepność czastek do scian maszyn- różnoimienne czy rozpraszanie substancji- jednoimienne)

*szybkość ( dawkowanie. Wpływa wielkość i kształt czastek, tarcie, sily kohezji, sorpcja wilgoci, ładunek elektrostatyczny) .

Rozdrabnianie cial stalych uzyskujemy stosując:

*Moździerz (rozdrabnianie reczne)

*Młyny (proces przemysłowy)- tarczowy, uderzeniowy, kulowy, walcowy, łopatkowy, szybkoobrotowy.

Moździerz- włożona sila, szorstkość powierzchni, ilość rozdrabnianej substancji, częstość zeskrobywania proszku ze scian i pistla.

Proces rozdrabniania prowadzi do powstania czastek o roznej wielkości.

Rozdział rozdrobnionej substancji uzyskuje się poprzez:

Przesiewanie, splawianie, wialenie.

 

 

Odzielanie stał cialych od cieczy

Koniecznosc odzielania stal cialych od cieczy zachodzi wtedy, kiedy należy:

*oczyścić roztwor- np. zanieczyszczenia mechaniczne

*oddzielic osad- np. osad wytraconej substancji aktywnej

*oddzielisz roztwor od nierozpuszczonych czesci substancji- np. roztwory nasycone

*oddzielisz ekstrakt od ekstrahowanego materiału- np. wytrawianie materialu roślinnego (meceracja, napary)

 

Do odzielania cial stalych od cieczy stosuje się następujące metody:

*sączenie lub cedzenie

*klarowanie (wytrzasanie metnej cieczy z dodatkiem absorbentu- np. wegiel aktywowany, kaolin)

*dekantacje (zlanie cieczy znad osadu po sedymentacji)

*wirowanie (oddzielanie w wyniku dzialania sily odśrodkowej- np. wirowki sedymentacyjnej i filtracyjnej)

*wyciskanie (oddzielanie w wyniku dzialania cisnienia- np. pasta srubowa. Do odzyskania rozpuszczalnika po ekstrakcji cial czynnych z materialu roślinnego)

*sączenie (filtracja) to proces oddzielania cial stalych od cieczy za pomoca porowatej przegrody przepuszczalnej tylko dla cieczy

*cedzenie to proces saczenia wykorzystujący przegrody o luznej strukturze np. wata, tkanina.

 

Proces saczenia zalezy od:

Wielkosci przegrody sączącej, średnicy porow, ilości i wielkości oddzielanych czasteczek oraz lepkości cieczy.

 

Proces saczania możemy prowadzic:

*w warunkach normalnych- saczenie grawitacyjne (saczki, cedzidla)

*pod zmniejszonym cisnieniem- saczenie próżniowe (saczki ze szkla spiekanego)

*pod zwiekszonym cisnieniem- saczenie ciśnieniowe (saczki membranowe)

*jako przegrody stosuje się: wate bawelniana, tkaniny np. gaze bawelniana, bibule

*saczenie cieczy lepkich stosuje się układ z lejkiem Bu:chnera

 

Suszenie

Stosowane w procesie usuniecia pozostałości wody lub innych rozpuszczalników

Proces suszenia stosowany jest w celu:

*poprawy sypkości surowcow ( technologia postaci)

*poprawy trwałości surowcow (przemiany, chemiczne, fizykochemiczne, mikrobiologiczne)

Suszenie prowadzimy w suszarkach np. komorowych, próżniowych, walcowych, rozpływowych.

 

 

 

Rozpuszczanie

Proces w którym dochodzi do rozproszenia czasteczek substancji rozpuszczanej pomiedzy czasteczkami rozpuszczalnika. Proces rozpuszczania prowadzi do uzyskania roztworow cial stalych w cieczach lub cieczy w cieczach. Rozpuszczanie pozwala na uzyskanie odpowiedniego rozdrobnienia substancji, co ulatwia dozowanie i warunkuje wlasciwa aktywność surowcow kosmetycznych.

 

W wyniku rozpuszczania uzyskujemy:

*roztwory rzeczywiste (homogeniczne, jednofazowe, jednorodne) składniki < 1 nm

*koloidy i układy dyspersyjne (heterogeniczne, wielofazowe, niejednorodne) składniki > 1nm

*dyspersje kosmetyczne: zawiesiny ( Cs/c), emulsje (c/c), piany (g/c), aerozole (Cs lub c/g), rozpuszczenia fizyczne (Cs/Cs)

 

Rozpuszczalnosc przykładowych surowcow kosmetycznych w wodzie:

*Glukoza 1:1

*Ichtiol 1:10

*Kamfora 1:800

*Kwas as korbowy 1:3

*Kwas cytrynowy 1:0,5

*Kwas salicylowy 1:450

*Rezorcynol 1:1

*Sodu boran 1:16

 

Rozpuszczalniki stosowane w recepturze kosmetykow dzielimy na:

*Polarne- woda, etanol, glicerol, glikol propylenowy, glikole polioksytylenowe

*Niepolarne- rozpuszczalniki organiczne (aceton, octan etylu), oleje (arachidowy, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, bawełniany, lniany)

 

Rozpuszczalnosc i jej szybkość zaleza od kilku czynnikow:

*budowy substancji

*Rodzaju rozpuszczalnika

*Temperatury

*Ilosci rozpuszczalnika

*Lepkosci rozpuszczalnika

*Rozdrobnienia

*Grubosci warstwy dyfuzyjnej (mieszanej)

 

Proces rozpuszczalności zmienia właściwości roztworu:

Mase, barwe, lepkość, gęstość, temp krzepniecia i wrzenia, pH, temperature

 

 

Wytrawianie surowcow roślinnych

Wytrawianie (ekstrakcja) to proces rozdzielczy oparty na zjawisku dyfuzji, w wyniku którego, przy uzyciu odpowiedniego rozpuszczalnika, uzyskuje się szybkie wyodrębnienie związków czynnych z surowca roślinnego.

 

Wpływ na zjawisko ekstrakcji mają:

Surowiec (rozdrobnienie, ilość rozerwanych Komorek), rozpuszczalnik (jeden lub mieszanina w systemie periodycznym lub ciągłym).

Optymalne rozdrobnienie-polowa kom jest nie uszkodzona

 

Proces ekstrakcji zalezy od dyfuzji cial czynnych i zachodzi do momentu uzyskania równowagi stezen.

 

Proces ekstrakcji przebiega w oparciu o prawo dyfuzji Ficka:

E=Dx(C-C1/h)xSxt

 

E-ilosc wyekstrahowanej substancji

S-powierzchnia surowca

D-wspolczynnik dyfuzji (charakterystyczny dla danego układu)

C-stezenie w komorce, C1-stezenie w roztworze

t-czas estrakcji

h-grubosc warstwy dyfuzyjnej

Z rodzaju na sprawność procesu ekstrakcji wyróżniamy 2 rodzaje wytrawiania:

*Maceracja i jej modyfikacje- (C=C1) do momentu ustalenia się równowagi stezen (periodyczne wytrawianie)

*Perkolacja i jej modyfikacje (Cnie rowna się C1)maksymalna roznica stezen podczas calego procesu (ciagle wytrawianie)

 

Maceracja- periodyczna ekstrakcja jedno (niezupelna) lub wielostopniowa.

 

Wyróżniamy maceracje:

*prostą (statyczna)

*z mieszaniem (dynamiczna)

*wibracyjna

*ultradzwiekowa

*wirowa

*dygesta (30-50 stopni C)

 

Proces maceracji dzielimy na następujące fazy:

*bezpośrednie rozpuszczanie subst. w uszkodzonych kom

*spęcznienie ściany komórkowej

*przenikanie rozpuszczalnika do kom. nie uszkodzonych

*rozpuszczanie substancji w komórkach

*powstanie gradientu stężeń

*dyfuzja ciał czynnych

*powstanie równowagi stężeń

*suszenie lub odparowanie maceratu

*wyciskanie lub odwirowanie pozostałości

 

Układ receptury

*Nazwa preparatu. Cold cream; A)wosk pszczeli 12%

*Spis składników. Cataceum 12%, olej migdałowy 55%; B)Boraks 0,5%, woda różana do 100%

*Fazy A i B ogrzać do 70st., dodać fazę B do A, mieszać, powoli chłodzić do 40 st., i konfekcjonować

*Opis stosowania. Stosować na skórę. Delikatnie wmasować

*Data wykonania.

 

Zasady pisania recepty

*receptura powinna być napisana w języku polskim, jednoznacznie i czytelnie

*receptura powinna zawierać dane o przeznaczeniu i datę wykonania

*wymaga się stosowania nazw surowców zgodnych z INCI

*ilość stosowanych surowców określa się w gramach, cyframi arabskimi bez podania skrótu g (1,0; 10,0; 100,0)

*w wyjątkowych przypadkach dopuszcza się podanie ilości w %, mg, ml lecz musi być to zaznaczone

*zgodnie z układem SI masy określa się następująco: kilogram-kg, gram-g, miligram-mg

*Zgodnie z układem SI obj określa się w m3- w recepturze praktycznie stosuje się: litr- l, mililitr-ml

*małe ilości niektórych składników np. olejki eteryczne podaje się w kroplach

-woda 20kr/g 1kr=50mg

-etanol 60kr/g 1 kr=15mg

-parafina płynna 45kr/g 1kr=22mg

-mięta pieprzowa olejek 51kr/g 1kr=19mg

*dozowane postacie kosmetyczne:

-wariant I: d.t.d.: Recepturę (ilości składników) należy przemnożyć przez ilość dawek

-wariant II: div. in par. aeq. Recepturę (ilości składników) należy podzielić przez ilość dawek

Skróty stosowane w recepturze:

a-po (po jednej części)

aa- w równych częściach

ad- do

add.- dodaj

Aq- woda

Aq. Dest. Lub pur.- woda destylowana lub oczyszczona

conc- stężony

cr.-krem

d.-daj

d.s.-oznacz

dil-rozcieńczony

f.-zrob

liq- płyn

M.d.s.- zmieszaj, oznacz

m.f.sol.- zmieszaj, zrób roztwór

q.s.-ilość potrzebna

Rp.-weź

spir.- spirytus

U.,Ung.-maść

V. Vitr,.- szkło

Tok postępowania przy wykonaniu

*Czytamy uważnie recepturę

*Ocena prawidłowości zapisanej receptury i możliwości jej wykonania

*Przygotowanie miejsca pracy

*Dobór odpowiedniego sprzętu (np. moździerz, zlewki, lejki, sączki)

*Dobór wagi zależności od masy odwazanych składników

*Składniki pobiera się pojedynczo, trzykrotnie sprawdzając właściwości pobranej substancji

*Zabrania się gromadzenia substancji w miejscu przygotowywania receptury

*Opisanie wykonanego preparatu

*podpis

Pudry

Talk 80,0, tlenek cynku 5,0, stearynian cynku 5,0, skrobia ryżowa 10,0, kopm. Zapach i barwniki qs., wapnia węglan 50,0, magnezu węglan 10,0, Menthae pip. Olei gtt.X, M.f.pulv., D.S.proszek do zębów

Kremy

*Kwas mlekowy 0,1%

*Nipagina M 0,1%

*Ekstrakt szałwii 5%

*Komp. Zapach. 0,05%

*Baza kremowa q.s.

*Wit. A 40000j.m

*Wazelina biała 80,0 cz

*Lanolina bezwodna 8,5cz

*Woda 11,5cz

*Olejek lawenda 0,5cz

Maseczki

Truskawki, maliny, poziomki, pomidory lub ogórki, pasta cynkowa 30,0, glinka lecznicza 15,0, olejek miętowy gtt.II

 

 

 

 

 

 

 

Cera sucha:

*alkohol etylowy 8,0

*sorbit 8,0

*glikol propylenowy 8,0

*lanolina rozp. W wodzie 4,0

*napar z lipy i macierzanki (2:1) 35,0

*woda destylowana 35,8

*kwas borny 1,0

*komp. Zapachowa 0,2

*sok z ogórków 20,0

*napar wodny z rumianku 3,0

*woda lawendowa

*spir. Vin 45 aa10,0

 

Cera normalna:

*alkohol etylowy 15,0

*gliceryna 3,0

*wyciag rumiankowy 10,0

*kwas cytrynowy 0,05

*woda rozana 30,0

*woda destylowana do 100,0

 

Cera tłusta:

*kwiaty rumianku 1 łyżka

*lisc miety 1 lyzka

*arnika 1 lyzka

*spir. Vin 60 250,0

 

Angielska woda miodowa:

*miod pszczeli 3,0

*woda rozana 50,0

*woda pomaranczowa 50,0

*spir. Vin 70 25,0

*olejek z melisy gtt.III

 

Lotion

Działa rozjaśniająco i ściągająco

 

Cera tłusta:

*sok cytrynowy (przefiltrowany) 70,0

*kwas mlekowy 1,0

*woda pietruszkowa 70,0

*spir. Vin 70 30,0

 

Wody do twarzy

 

Płyn do twarzy z tradzikiem:

*kwiat bzu czarnego 20,0

*woda 1000,0

 

Kwiaty zalac wrzaca woda i pozostawic do wystygnieciaa. Przesaczyc.

 

Płyn rumiankowo-ogorkowy:

*napar z kwiatow rumianku 75,0

*ogorek 350,0

*gliceryna 10,0

 

Maseczki kosmetyczne

To kosmetyczne formy recepturowe o charakterze zawiesin lub past stosowane w pielęgnacji skory. Szczegolne kosmetyki pielęgnacyjne przeznaczone do jednorazowych zabiegow.

Znane od czasow starożytnych (papirus z Abbas XVI w.p.n.e.)

Stanowia układy dwu- lub wielofazowe substancji czynnej jako fazy rozproszonej i wody jako fazy rozpraszającej.

Fazy rozpraszające: woda lub mieszaniny glicerolu, etanolu i oleju z woda.

Najczesciej maski występują jako pasty, gdzie udzial fazy rozpraszanej jest > 40%

Zalety maseczek jako recepturowych form kosmetycznych:

*trudność w znalezieniu rozpuszczalnika

*postac plynna jest lepiej tolerowana lub posiada odpowiednie właściwości

*niektóre surowce sa nietrwale w roztworach

*uzyskuje się przedłużone dzialania dzieki powolnemu rozpuszczaniu

Maseczki kosmetyczne dzielimy na:

*maski-zele

*maski-kremy

*maski-oczyszczajace

*maski-peel-off...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin