Fizjologia ściągi- pokarmowy witaminy.doc

(46 KB) Pobierz
Skład śliny (pH= 6,7-6,9)

Skład śliny (pH= 6,7-6,9)

-99,5% H2O

-0,3% skł. Organiczne (mucyna, ptialina lub amylaza ślinowa, mocznik, kw. Moczowy, lizozym)

-0,2% sole mineralne (K, Na, Ca, Mg, Cl, HCO3, PO4)

Działanie ptialiny lub amylazy ślinowej

Skrobia(wielocukier) -> dekstryny -> maltoza(dwucukier)

Skład soku żołądkowego (pH=1-2)

-99% H2O

-pepsyna, katepsyna, chymozyna lub renina, lipaza żołądkowa, śluz

-0,4-0,5% HCl

-0,5% NaCl, K,Cl

Rola HCl

-odkaża połknięty pokarm

-pobudza mięśniówkę do energicznych skurczów

-reguluje pracę odźwiernika

-powoduje pęcznienie białek

-ułatwia trawienie mięsa (powoduje pęcznienie tk. Łącznej)

-uaktywnia enzym peptynę

-zabija drobnoustroje lub utrudnia ich rozwój

-chroni wit.

-ułatwia wchłanianie żelaza i wapnia

Rola wątroby

1. Przemiana węglowodanów

-magazynowanie glikogenu

-przemiana galaktozy i fruktozy na glukozę

-wytwarzanie glukozy z aminokwasów

2. przemiana białkowa

- dezaminacja aminokwasów

- wytwarzanie mocznika, białek osocza

- zamiana jednych aminokwasów na inne na drodze translacji

3. Przemiana tłuszczowa

- utlenianie kw. Tłuszczowych

- produkcja cholesterolu i fosfolipidów

4. Magazynowanie wit. (źródło wit. A, D, B12)

5. Funkcje odtruwające

6. Gromadzenie żelaza (obecność białka apoferrytyny wiążącego żelazo)

Składniki organiczne żółci

-sole kw żółciowych

-barwniki żółciowe (żółta), bilirubiny (zielona) biliwerdyna, sterkobilina (barwnik kału), urobilinogen (barwnik moczu)

-cholesterol

- lecytyna

-śluz (nadający żółci lepkości i ciągliwości)

Znaczenie żółci w przewodzie pokarmowym

- neutralizuje i alkalizuje kwaśną zawartość nadchodzącą z żołądka

-ułatwia trawienie sokiem trzustkowym i jelitowym

- wzmaga wydzielanie soku trzustkowego

-emulguje tłuszcze

- uczynnia lipazę i umożliwia wchłanianie kw tłuszczowych oraz wit. A, D, E, K

-zwiększa toniczne, napięcie i ruchy jelit (poprawia trawienie i wchłanianie)

- zapobiega gniciu białek

Skład soku trzustkowego (pH=ok. 8)

-trypsyna

- chymotrypsyna

- egzopeptydazy

-nukleazy

-diastaza

-maltaza

-laktaza

-lipaza trzustkowa zwana seapsyną

Gastryna-stymuluje wydzielanie soku żołądkowego

Enterokinaza (enzym)- aktywator trypsynogen->trypsyna | żołądek

Sekretna- pobudza wydzielanie soku trzustkowego (mała ilość enzymów) |dwunastnica

Wilikinina- pobudza czynność kosmków jelitowych |dwunastnica

Pankreozyna- pobudza wydzielanie soku trzustkowego (duża ilość enzymów) |j.cienkie

Cholecystokinina- wytwarzanie i wydzielanie żółci

Enterogastron- hamuje ruchy żołądka i wydzielanie HCl

Enterokrynina- pobudza wydzielanie soku jelitowego i zwiększa w nim zawartość enzymów

 

Witaminy- substancje egzogenne dostarczane do organizmu z zewnątrz. Biorą udział w reakcjach biochemicznych, metabolicznych

Ze względu na funkcje dzielimy wit na:

-prostetyczne- znajdujące się we wszystkich kom gdzie wchodzą w skł koenzymów …. Do nich należą wit. z gr B oraz wit. K

-indukcyjne- nie uczestniczą w całokształcie metabolizmu a więc są mniej równomiernie rozmieszczone w organizmie. Spełniają funkcję indukcyjną w tworzeniu innych subst czynnych. Wit. A, C, D, E

Wit. A (ukseroftol, retinol)

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nabłonków skóry, przewodu pokarmowego, ukł.oddechowego i moczo-płciowego oraz gruczołów

-wpływa na prawidłowe widzenie

-u młodocianych wpływa korzystnie na prawidłowy wzrost

Awitaminoza:

-łuszczenie nabłonków, przez co stają się mniej odporne na infekcje

-kurza ślepota= ślepota zmierzchowa- upośledzenie widzenia przy słabym oświetleniu wskutek braku retinenu (pochodnej wit. A) potrzebnego do odtwarzania rodopsyny- białka złożonego, niezbędnego w procesie widzenia

-kseroftalmina- nadmierna suchość spojówki i wysychanie rogówki, rogowacenie nabłonka rogówki prowadząca do ślepoty

-u młodocianych osłabia wzrok

Hiperwitaminoza:

-zmiany skórne

Wit. D (kalcyferol)- wit endogenna, syntetyzowana w skórze

-wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu ze światła przewodu pokarmowego, a utrudnia ich wydalanie z moczem i kałem

-wpływa na odkładanie wapnia i fosforu w tk.kostnej (wapnienie kości)

Awitaminoza:

-krzywica z powodu odwapnienia kości stają się miękkie i ulegają zniekształceniu

-osteoporoza

Hiperwitaminoza:

-porowatość kości

-złamania kości

-nudności

-bóle głowy

-odkładanie wapnia w ścianach naczyń, nerek, serca

Wit. E (tokoferol)

-dzięki łatwemu utlenianiu działa jako „przeciwutleniacz”

-wpływa na prawidłowy przebieg przemian w tk.mięśniowej

-u szczurów zapobiega bezpłodności

Awitaminoza:

-osłabienie pracy mięśni

-prawdopodobnie zaburzenia płodności

Wit. K (flochinon)

-warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi, uczestnicząc w procesie tworzenia protrombiny w wątrobie

-bierze udział w utlenianiu biologicznym

Awitaminoza:

-zaburzenia krzepnięcia krwi

Wit. B1- tianina, aneuryna

-uczestniczy w procesie utleniania biologicznego

-bierze udział w przemianie cukrowców i tłuszczów

-odpowiada za prawidłowy stan tk.nerwowej

Awitaminoza:

-choroba beri-beri (osłabienie mięśni, zanik osłonek mielinowych w nerwach prowadzący do porażenia ruchowego, utrata łaknienia, chudnięcie, niewydolność krążenia)

Wit. B2 –ryboflawina (dawniej laktoflawina)

-uczestniczy w procesie utleniania biologiczneg (wchodzi w skł. FAD-u)

-bierze udział w syntezie hemoglobiny

Awitaminoza:

-zapalenie błon śluzowych i skóry

-pęknięcia kącików ust

-zmiany w rogówce

-hamuje wzrost

Wit. PP- niacyna (anid kwasu nikotynowego)

-uczestniczy w procesie utleniania biologicznego (wchodzi w skł. NAD-u)

Awitaminoza:

-pelagra (zaczerwienienie skówy przemieniające się w pęcherze, a potem owrzodzenia, biegunka, wymioty, odwodnienie organizmu, otępienie)

 

Kwas foliowy

-bierze udział w syntezie zasad purynowych wchodzących w skład kw.nukleinowych

Awitaminoza:

-niedokrwistość, inaczej anemia

-zaburzenia jelitowe

Wit. H –biotyna

-wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów

-chroni przed łojotokiem

Awitaminoza:

-zmiany skórne

-wypadanie włosów

Wit. B6- pirydoksyna, adermina

-bierze udział w przemianach aminokwasów

-uczestniczy w procesach krwiotwórczych

Awitaminoza:

-zmiany w szpiku, skórze, błonach śluzowych

Wit. B12- cyjanokobalamina

-niezbędna przy tworzeniu erytrocytów, a także leukocytów

Awitaminoza:

-niedokrwistość, inaczej anemia

Wit. C- kwas askorbinowy

-uczestniczy w procesach oksydo-redukcyjnych

-wzmaga odporność organizmu na infekcje

-ułatwia przyswajanie żelaza

-bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, wpływając na prawidłowy stan tk. Łącznej

Awitaminoza:

-gnilec= szkorbut (uszkodzenie naczyń włosowatych, zapalenie i krwawienie dziąseł, rozchwianie i wypadanie zębów)

-obniżenie odporności

-pękające naczynia krwionośne

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin