Sajgonki z boczniakami.docx

(14 KB) Pobierz

Sajgonki z boczniakami

 

1)    12 płatów papieru ryżowego

2)    ½kg boczniaków

3)    puszka kukurydzy

4)    2 kiszone ogórki

5)    10 dag wędzonego boczku

6)    1 mniejsza cebula

7)    pęczek koperku

8)    4 łyżki tartego żółtego sera

9)    sos sojowy

10)  olej do smażenia

 

ü     boczek kroimy w kosteczkę

ü     boczniaki po oczyszczeniu w paseczki

ü     ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach

ü     tak samo postępujemy z obraną cebulą

ü     kukurydzę osączamy

ü     koperek siekamy

ü     boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy

ü     dodajemy boczniaki, smażymy dalej

ü     na koniec dołączamy ogórki i kukurydzę

ü     po kilku minutkach cebulę której już nie dusimy (ma być surowa)

ü     i posiekany koperek

ü     mieszamy, doprawiamy sosem sojowym (lub magii - płynną przyprawą) i solą

ü     płaty ryżowe polewamy szybko ciepłą wodą i rozkładamy na deseczce, by zmiękły (uważać z nadmiarem wody, papier może rozmoknąć)

ü     nakładamy po łyżce farszu i zwijamy płaty podobnie jak gołąbki czy naleśniki na krokiety

ü     na patelni rozgrzewamy tłuszcz

ü     wkładamy sajgonki, rumienimy lekko z jednej strony, delikatnie przewracamy

ü     posypujemy startym serem i jak zacznie się rozpuszczać, danie gotowe jest do spożycia

ü     rozkładamy na talerze i podajemy np. z surówką z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin