ZUPY
Barszcz z kiszonych buraków
Domowe kiszenie warzyw jest dużo mniej kłopotliwe niż mogłoby się wydawać. Dziś przepis na sok z kiszonych buraków i czerwony barszczyk z niego. Warto pamiętać, że sok z kiszonych buraków wspomaga pracę wątroby i skutecznie nawilża organizm.
1 kg buraków obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, zalewamy 2 litrami przegotowanej, przestudzonej wody, dodajemy 4 ząbki czosnku (przekrojone), kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Naczynie przykrywamy szczelnie i odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce. (naczynie powinno być ceramiczne lub emaliowane). Po trzech dniach sok jest gotowy do picia. Jest naprawdę doskonały!
Jeśli chcemy zjeść czerwony barszczyk - odcedzamy sok, wlewamy do garnka i podgrzewamy (barszcz nie może się zagotować, bo straci wartości odżywcze). Dodajemy majeranek, tymianek, kminek, pieprz i nieco sosu sojowego (przyprawy można dobierać dowolnie).
Barszczyk świetnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Botwinka wegańska
Wiosną botwinki nigdy za dużo, a ten przepis jest naprawdę oryginalny.
G – 2 litry wrzątku, łyżeczka kurkumy
Sł – pokrojone: młoda marchewka i pietruszka, pęczek botwinki (w całości), 4 młode ziemniaki (warzyw przed pokrojeniem nie obieramy, myjemy ostrą szczoteczką pod bieżącą wodą), 1 łyżeczki kminku mielonego
O – pokrojony młody por i seler (już bez liści), 1 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
Sn – sól, sos sojowy
K – łyżeczkę soku z cytryny
Kiedy warzywa będą już miękkie wrzucamy:
K: 3 łyżki drobno posiekanej młodej, kiszonej kapusty
G: tymianek
Gotujemy jeszcze kilka minut, jeśli trzeba robimy jeszcze jeden obieg, żeby doprawić smak (z tych samych przypraw).
Zupę nalewamy na talerze i po kilku minutach, kiedy zupa przestygnie, dolewamy po łyżce oleju sezamowego i posypujemy świeżym koperkiem.
Chłodnik
Chłodnik – lekkie i pożywne danie, przy którym naprawdę można się wykazać kreatywnością. Właściwie panuje tu zupełna dowolność, cokolwiek wrzucimy do kefiru lub maślanki – będzie dobre!
K – utarty na grubej tarce, świeży ogórek, garść świeżego kopru
G – tymianek, majeranek
Sł – starty (również na grubej tarce) burak
O – pokrojona rzodkiewka, kalarepa
Sł – sól
K – kefir, garść świeżych ziół (mięta, bazylia, szałwia, melisa)
Chłodnik, zupa dla leniwych
K – 2 duże ogórki ze skórką ścieramy na grubej tarce
G – szczypta tymianku i kurkumy
Sł – łyżka śmietany
O – zmiażdżony ząbek czosnku, cebula dymka pokrojona drobno, starta na tarce młoda kalarepa i kilka rzodkiewek dla koloru, pieprz czarny
Sł – sól (przynajmniej łyżeczka)
K – kefir (ilość zależy od tego, czy lubimy gęsty czy rzadszy chłodnik), garść posiekanego koperku i kilka listków drobno posiekanej, świeżej mięty.
To jest naprawdę pyszne, orzeźwiające i niezwykle aromatyczne danie!
Kapuśniak z prażokami
Oto danie staropolskie w wersji wegetariańskiej. Smakuje tak samo jak w dzieciństwie, czyli wtedy kiedy jeszcze jedliśmy skwarki i boczek.
G – ok. 1,5 litra wrzątku, szczypta kurkumy
Sł – pokrojone 2 marchewki i jedna pietruszka
O – pokrojony seler i por, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz
Chwilę pogotować, jak warzywa zmiękną wrzucamy:
K – kilogram kapusty kiszonej (dobrze jest ją wcześniej pokroić)
G – tymianek, kurkumę
Sł – podsmażoną na maśle cebulę, łyżeczkę kminku
Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
W tym czasie robimy prażoki:
Sł – 1 kg obranych ziemniaków zalewamy wrzątkiem
O – dodajemy ząbek czosnku
Sn – sól
Gotujemy do miękkości i pod koniec gotowania wsypujemy garść mąki pszennej razowej; po kilku minutach ziemniaki odcedzamy uważając, żeby nie wylać mąki; tłuczemy ziemniaki z mąką dodając masło i kilka łyżek usmażonej cebuli.
Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę soli.
Kapuśniak i prażoki podajemy na osobnych talerzach.
Krupnik na kaszy orkiszowej
Krupnik, niby zwykła zupa, a jednak można pofantazjować podczas gotowania. Oto przepis na krupnik, który, dzięki użyciu kaszy orkiszowej, zyskuje zupełnie nowy smak.
G – wrzątek, kurkuma
Sł – marchew, pietruszka
O – por, seler, cebula, pieprz
K – kasza orkiszowa
gotujemy aż warzywa i kasza zmiękną i dodajemy:
G – tymianek
Sł – oliwę z oliwek lub masło
O – zmiażdżony ząbek czosnku
Sn – sos sojowy
Na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki.
Krupnik ryżowy
Dziś nowa wersja krupniku – z brązowym ryżem i pomidorami. Bardzo pożywna zupa – polecam.
G – wrzątek (ok. 2 litrów), szczypta kurkumy
Sł – pokrojona marchew i pietruszka
O – szklanka brązowego ryżu, seler, por, pieprz
K – estragon
Gotujemy aż warzywa zaczną mięknąć i dodajemy:
Sł – mielony kminek, masło lub oliwę
O – rozmaryn
K – krojone pomidory z puszki, bazylię
G – szczyptę kurkumy
Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Rosół wegetariański
Rosół? Tak, w rzeczy samej:) Można ugotować rosół bez mięsa, który smakuje jak ten w dzieciństwie, u babci, w niedzielę, po kościele. Spróbujcie!
G — wrzątek, kurkuma
Sł — starta na grubej tarce marchew i pietruszka
O — starty seler i cienko pokrojony por, starty, świeży
imbir (dużo), pieprz (ma być na ostro)
Sn — bulion wegetariański (też sporo)
K — duża garść natki pietruszki
G — tymianek
Sł — masło, roztrzepane jajko wlewać na wrzącą zupę energicznie mieszając (powstaną lekkie, lane kluseczki)
Na talerzu wsypujemy jeszcze garść świeżej zieleniny i gotowe.
Ziołowy krem z ziemniaków
Jest to zupa rozgrzewająca śledzionę, świetna na katary i wewnętrzne zimno. Do tego naprawdę smaczna.
W dużym, dość płaskim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy:
Sł – pokrojone w plastry: 2 cebule, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1,5 kg ziemniaków
O – pokrojonego pora i selera, garść suszonego rozmarynu, pieprz
K – bazylię
G – kurkumę i tymianek
przykrywamy i dusimy ok. 10 minut często mieszając, żeby się nie przypaliły warzywa.
G – wlewamy wrzącą wodę w takiej ilości, żeby przykryła warzywa
O – wciskamy 2 ząbki czosnku
Sn – sól, bulion wegetariański
przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut.
Jak warzywa będą miękkie:
K – dodajemy przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny
G – kurkumę
Sł – masło
O – szczyptę pieprzu
Sn – połowę opakowania sera fety
Zupę miksujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wciskamy ząbek czosnku i pokrojony w kostkę chleb orkiszowy.
Na talerzu zupę posypujemy grzankami i siekanym, świeżym tymiankiem.
Zupa dyniowa na słodko
Jest to łagodna, lekko słodka zupa. Bardzo ją lubią dzieci. Może być także traktowana jako zupa śniadaniowa.
Sł – utarta dynia
O – curry, gałka muszkatołowa
K – mąka razowa pszenna (rozrobiona w zimnej wodzie)
G – szczypta kurkumy
Sł – mleko krowie, masło, miód
Na talerzu posypujemy zupę płatkami kukurydzianymi i gotowe!
Zupa grzybowa
Przepis na wigilijną zupę grzybową wg Pięciu Przemian.
G – wrzątek, szczypta kurkumy
Sł – pokrojona marchewka i pieruszka
O – pokrojony seler i por, szczypta pieprzu
K – szczypta bazylii
Gotujemy warzywa na zupę i w tym samym czasie w niewielkiej ilości lekko posolonej wody gotujemy suszone grzyby. Jak grzyby będą miękkie kroimy je na małe kawałki i dodajemy do wywaru warzywnego (razem z wodą, w której się gotowały).
Zupę gotujemy jeszcze kilkanaście minut, dodajemy masło, pieprz i sól jeśli trzeba. Można dodać trochę soku z cytryny i tymianku. Na koniec doprawiamy gęstą śmietaną i zupa gotowa.
Zupa jarzynowa z kolendrą
Ta zupa musi być aromatyczna! Nie żałujcie kolendry i pamiętajcie o cukrze a efekt murowany (przy odrobinie szczęścia udaje się wydobyć z niej prawdziwy „aksamit”).
G – wrzątek, odrobina kurkumy
Sł – pokrojone marchewki i pietruszka
O – pokrojony seler i por
G – tymianek (może być też majeranek)
Sł – pokrojone ziemniaki
O – kolendra cała (sporo), kolendra mielona (też sporo)
K – koperek, sok z cytryny
Sł – masło, trochę cukru, śmietana
Zupa kalafiorowa z pomidorami
oto przepis na zupę kalafiorową trochę inaczej:
G – 2 litry wrzątku, odrobina kurkumy
Sł – pokrojona młoda marchew i pietruszka
O – młody por, seler i kalafior – również pokrojone, pieprz
Sn – łyżeczka soli, sos sojowy
Gotujemy kilkanaście minut i dodajemy dalej:
K – pokrojone, wcześniej obrane ze skórki, pomidory – 2 szt, garść świeżego kopru i natki pietruszki
Sł – masło albo oliwę z oliwek, pokrojone młode ziemniaczki (w łupinkach)
gotujemy ok. 10 minut i doprawiamy gęstą śmietaną.
Zupa miso
Zupa miso to lekka i bardzo zdrowa zupa. Ma pełen zestaw aminokwasów i enzymów. Nie żałujcie miso, oprócz tego, że zdrowe to jeszcze smaczne!
G — wrzątek
Sł — marchew, pietruszka
O — seler, por, czosnek
Sn — sól
K — zielenina
G — lubczyk
Sł — kminek,
O — ryż brązowy, pieprz
Sn — pasta miso (pastę dodajemy po zestawieniu zupy z gazu, jak lekko przestygnie)
Zupa selerowa z orzechami
Przepis na dość prostą w wykonaniu, a naprawdę ciekawą w smaku zupę z selera naciowego z orzechami włoskimi.
Sł – roztapiamy na patelni 2 łyżki masła
O – wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w plasterki selera naciowego (ok. 1 pęczka), pieprz
Sn – 1 łyżeczki soli, łyżeczka bulionu wegetariańskiego w proszku
Dusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy:
K – 2 łyżki mąki pszennej razowej, mieszamy
G – wlewamy 3 litra gorącej wody, wsypujemy 1 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, szczyptę kurkumy
Gotujemy ok. 15 minut i doprawiamy:
Sł – 1 szklanki śmietany 30 %
O – szczypta pieprzu
Sn – 10 dkg niebieskiego sera pleśniowego
K – sok z połowy cytryny
Na talerzu posypujemy posiekanymi liśćmi selera.
Zupa soczewicowa z orkiszem
Taka zupa to prawdziwe zdrowie na talerzu – polecam ją tym, którzy potrzebują wzmocnienia i siły witalnej.
Sn – nalewamy do garnka ok. 2 litrów zimnej wody, lekko ją solimy
K – wsypujemy 2/3 szklanki pszenicy orkiszowej
G – doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ½ łyżeczki kurkumy
Sł – pokrojoną marchew i pietruszkę
O – selera, pora i ½ szklanki brązowego ryżu
Sn – szklankę zielonej soczewicy
gotujemy aż zmiękną warzywa i dodajemy dalej:
K – przynajmniej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylię
G- łyżeczkę tymianku
Sł – łyżeczkę kminku, masło albo oliwę z oliwek
O – łyżeczkę garam masali, trochę pieprzu i 2 ząbki czosnku (rozgniecionego)
Sn – sos sojowy, trochę soli
gotujemy aż zmiękną zboża i soczewica, jeśli trzeba to doprawiamy jeszcze do smaku.
Już na talerzu, kiedy zupa trochę przestygnie, dodajemy ok. ½ łyżeczki miso i posypujemy natką pietruszki.
Dziś coś dla tych, którzy mają oponki na brzuchu:) Ta zupa oczyszcza organizm i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. I do tego jest naprawdę smaczna! Żeby dała szybko widoczne efekty, jemy ją przez trzy dni (wyłącznie). Jeśli to zbyt ekstremalna wizja – proponuję ją jako lekkie danie obiadowe. Wszystkie warzywa kroimy i zjadamy.
G – 2 litry wrzątku, szczypta kurkumy
Sł – czerwona i zielona papryka
O – pół główki białej kapusty, seler naciowy (trzy gałązki), seler, por
Sn – sól kamienna
K – 3 duże pomidory obrane ze skórki, bazylia
G – tymianek albo rozmaryn
Gotujemy chwilę i dodajemy dalej:
Sł –cukinię, oliwę z oliwek, 1 łyżeczki kminku rzymskiego
O – 2 ząbki czosnku, pieprz, oregano
K – natkę pietruszki
Już na talerzu, do lekko przestudzonej zupy dodajemy pastę miso.
Zupa wiosenna
Zupę wiosenną można ugotować tylko wiosną, kiedy pojawia się młoda włoszczyzna i młode ziemniaki. Smak pierwszej w sezonie zupy wiosennej nie da się niczym zastąpić ani powtórzyć. Aż do następnej wiosny.
Sł – pokrojona młoda marchewka i pietruszka razem z nacią
O – por i seler razem z liśćmi, rozdrobniony młody kalafior, pieprz, 1 szklanki kaszy jęczmiennej
K – garść świeżego koperku
pogotować chwilę i dodawać dalej:
G – szczyptę rozmarynu
Sł – pokrojone młode ziemniaki, oliwę z oliwek ewentualnie masło
O – pieprz
K – sok z cytryny (ok. łyżeczki)
Sł – doprawic śmietaną
Na talerzu zupę posypac świeżym koperkiem i natką.
Zupa z fasolki mung
Fasolkę mung namoczyć wystarczy ok. 1 godz. Wypłukać i w tej samej wodzie ugotować aż będzie miękka i ziarenka będą rozpadać się.
- garść fasolki mung
- 2 szkl wody
- 0,5 łyżeczki kminku indyjskiego
- kawałek świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- kilka kropel soku z cytryny,
- posiekana natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól do smaku
Fasolkę mung należy namaczać ok. 1 godz. Wypłukać i w tej samej wodzie gotować aż będzie miękka i ziarenka będą się rozpadać. Następnie na rozgrzany olej wrzucić jedno po drugim kminek; starty imbir, kurkumę - uważać żeby nie przypalić. Po kilku sekundach odstawić i wlać przyprawy do zupy. Posolić, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i posypać natką pietruszki.
...
avi21