Chleb Basi
1 bułeczka zakwasu
1 szklanka maki żytniej (orkiszowej)
1 szklanka wody
wymieszać w misce i zostawić na noc
Rano dodać
1kg mąki np. wrocławskiej (nie tortowej)
3 łyżeczki soli
3 szklanki wody
1/6 kostki drożdży - rozpuścić w wodzie
3/4 szklanki otrąb
3/4 szklanki siemienia lnianego (całego)
można dodać inne ziarna - słonecznik, dynia, kminek
wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia(na 2godz).
Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść, włożyć do lodówki
Resztę wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części, zagnieść
i włożyć do 3 silikonowych królów.
Zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni na 15 minut.
Później zwiększyć temperaturę 190 stopni i piec 50 minut.
igla111