Do miski (B 11))
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
5 dkg drożdży
trochę cukru
CHLEB Z CEBULĄ I CZOSNKIEM
(Porcja na dwa korytka . Sposób przyrządzenia jak w przepisie nr. 3)
Do miski (B 11)
60 dkg mąki
2 jajka roztrzepane
przyprawy : czosnek granulowany, cebula granulowana, ½ łyżeczki przypraw do pizzy , pestki dyni
2 łyżki oleju
Ciepła woda około ½ litra
10 dkg drożdży
1 płaska łyżka cukru
CHLEB WIELOZIARNISTY
(porcja na 2 korytka silikonowe)
4 szklanki mąki wrocławskiej
1 i ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
przyprawy: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam, majeranek, troszkę przyprawy do pizzy
250 ml wody
1 kostka drożdży
W mix-max drożdże rosną – nie czekamy aż ciasto wyrośnie można po wymieszaniu wkładać do piekarnika.
Ciasto posmarować jajkiem posypać słonecznikiem
Piec około 40 minut w 180 0C
OLEJ
Olejnik
świeża papryka ostra w całości
2 łodygi bazylii
świeża papryka żółta
2-3 ząbków czosnku
na koniec zalać do końca olejem
SOS CZOSNKOWY
Do mix-maxa lub Shakera
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku – starty
sól pieprz do smaku
SOS CZOSNKOWY 2
250 ml śmietany szczecineckiej
250 ml majonezu
5 ząbków czosnku – starty
SOS SZCZYPIORKOWY
200 ml jogurtu naturalnego
szczypiorek drobno pokrojony (ilość wg uznania)
SOS KOPERKOWY
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka masła
koperek
wegeta, sól i pieprz
PIERSI KURCZAKA Z RÓŻOWYM SOSEM MAJONEZOWY
J02 Nowa Fala Miska 2,5lD29 Zosia SamosiaC18 Kuchmistrz 2lD36 Pomoc kuchenna 1,1l
Składniki: - 2 łyżki Jarzynki do mięs Winiary- 2 kostki Rosołu Królewskiego Winiary- 4 piersi kurczaka- 4 łyżki oleju- 1 lampka białego winaSos majonezowy:- 5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary- 2 ogórki konserwowe- 3 łyżki ketchupu
Mięso natrzeć Jarzynką do mięs, skropić olejem i winem. Ułożyć w misce J02 Nowa Fala 2,5 l na 1 godzinę. Zagotować 2 litry wody z 2 kostkami Rosołu Królewskiego.Ułożyć piersi kurczaka w C18 Kuchmistrzu i zalać gotującym się rosołem.Trzymać pod przykryciem przez 40 minut.Sos majonezowy:Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce Zosia Samosia. W D36 Pomocy Kuchennej połączyć Majonez dekoracyjny z ogórkami i ketchupem.Mięso wyjąć z Kuchmistrza i pokroić w cienkie plastry.
KREM POMIDOROWY Z BAZYLIĄ
I30 MicroPlus DzbanekSkładniki:- 1 kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY- 1 cebula- 400 g pomidorów bez skórki- 2 łyżki posiekanej bazylii- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz i cukier do smaku
1 cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie w kuchence mikrofalowej z mocą 650 W przez ok. 2 min. Rozpuścić kostkę rosołową w 0,5 l wody i gotować w mocy 650 W przez 5 min. W trakcie gotowania zamieszać. Dodać pomidory z puszki, zamieszać, gotować przez kolejne 4 min. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i bazylię do smaku i dalej gotować przez 2-3 minuty w tej samej mocy. Po ugotowaniu zupę można zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
GALARETKA Z SZYNKĄ
D39 Silikonowy Król
Składniki:bulion (może być z kostki)1/2 kg gotowanej szynki30 g żelatynynatka pietruszki5 dag czerwonej papryki5 dag zielonej papryki5 dag pora
Sposób przyrządzenia:
Do 1/2 l wody wkładamy kostkę bulionową i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy dokładnie z zimną wodą, a następnie wlewamy do letniego bulionu i ponownie zagotowujemy. Studzimy do temperatury pokojowej. Oddzielnie kroimy składniki: szynkę w paseczki, umytą pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w cienkie paski, pora w połówki talarków.Do Silikonowego Króla wkładamy na przemian pokrojone składniki. Następnie polewamy bulionem z żelatyną. Galaretę wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki.
Czas chłodzenia: 5-6 godzin.
Kuchmistrz lub nowa fala miska i sito (J03 i04)
2 kostki knora może być grzybowa
1 cebula pokrojona na ćwiartki
2 ząbki czosnku pokrojone w grubsze plastry
3-4 starte buraki
wegeta
zalać 3,5 litra wrzącej wody
Kalafior podrobić na koszyczki i ugotować w kuchmistrzu
Rozłożyć na płaskie naczynie np. perłę 1,3 litra C21
I zalać sosem
kostka mielonego twarogu
ogórek świeży starty na tarce
czosnek
śmietana
25 dkg mielonego mięsa
10 dkg pieczarek posiekać
1 cebula
½ kajzerki zamoczyć i odcisnąć
1 ząbek czosnku wycisnąć
sól, pieprz ostra papryka
to wszystko wyrobić i uformować małe klopsiki
włożyć do kuchmistrza
20 dkg makaronu w drugiej połowie kuchmistrza
zagotować 2,5 litra wody z puszką pomidorów w soku bez skórki doprawić i wlać do kuchmistrza po 20 minutach wrzucić gotowy zagęszczacz do sosów
10-15 dużych pieczarek
1-2 duże cebule
włoszczyzna – hortex
kiełbasa – zwykła i wędzona lub boczek wędzony
szklanka ryżu i szklanka wody
moc 850 W
10 minut wszystko (pokrojone w kostkę) oprócz ryżu
10 minut przyprawić do smaku dołożyć ryż i zalać wodą pomieszać
5 minut (ewentualnie jeszcze 4 zależne od ryżu)
200 g mąki
4 jajka
¼ litra wody mineralnej
po wymieszaniu odstawić na 30 minut i jeszcze raz wymieszać
kostki rosołowe na 2,5 litra wody – zagotować
½ kg mielonego mięsa z indyka lub kurczaka (podsmażyć na patelni rozdrobnić na drobne części i 0,5 kg pieczarek i podsmażyć tak aby woda z pieczarek wyparowała
4 pory (białe części) – drobno pokroić
dołożyć mięso i pieczarki zalać zagotowaną wodą z kostkami i 3 serki topione śmietankowe (300 g) rozmieszać i pozostawić na ok. 40 minut
1 serek topiony śmietankowy (kiełbaska)
śmietana (tyle ile potrzeba aby było gęste lub rzadkie)
sos włoski z knora
wszystko rozbić w mix-maxie lub tłuczkiem
AJERKONIAK
Do Shakera (D10)
125 ml mleka skondensowanego
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
100 ml spiritusu
Wszystkie składniki wlać do Shakera dokładnie wymieszać schłodzić i podawać
MALIBU
75 ml likieru malibu
50 ml wódki białej
Mleko i wódkę wlać do Shakera i schłodzić w zamrażarce.
Wyjąć i dodać likier Malibu, ubijać do potrojenia.
Przed podaniem schłodzić
KAWA CAPPUCINO
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mogą być dodatki wódka, rum, czekolada, cukier waniliowy, likier itp.
Wszystkie składniki wlać do mix-maxa, dobrze zamknąć i ubijać aż potroi swa objętość.
Wlewamy ½ szklanki i uzupełniamy wrzącą
KAWA PO GRECKU
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
100 ml wody niegazowanej schłodzonej
1 łyżeczka mleka
kostki lodu
Wlać do mix-maxa 50ml wody do tego wsypać kawę i cukier. Rozbijać do rozpuszczenia cukru.
Ubitą pianę przelać do szklanki.
Przepłukać 50 ml wody i znów ubić, wlać do szklanki dodać 2-3 koski lodu łyżeczkę mleka i pić przez słomkę
KEKS BANANOWY
2 szklanki mąki
1 mała paczka proszku
½ szklanki rozpuszczonej margaryny
1 szklanka dojrzałych zmiksowanych bananów
3 całe jajka
1 cukier waniliowy
do 1,5 szklanki cukru
Do miski wsypać produkty sypkie połączyć z płynnymi. Zamknąć miskę , odpowietrzyć i dokładnie wymieszać. Piec w foremce do keksu około 30 min. W temperaturze 2000C.
BABKA Z MAKIEM
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku
1 cały budyń śmietankowy
olejek śmietankowy tylko trochę do smaku
½ szklanki maku
4 całe jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
w mix-maxie wymieszać
Do miski wsypać produkty i wlać ubitą zawartość z mix-maxa i wszystko wymieszać i upiec
CIASTO ORZECHOWO-CZEKOLADOWE
300 gr. mąki
150 gr. cukru
150 gr. orzechów mielonych
1 proszek do pieczenia
1 tabliczka startej czekolady
150 ml oleju
3 jajka
1 szklanka ostudzonej kawy
W mix-maxie wymieszać
Piec w temperaturze 180-200...
igla111