przepisy grupy.doc

(239 KB) Pobierz
PIZZA

PIZZA

 

Do miski (B 11))

3 szklanki mąki

szczypta soli

2 żółtka

1 łyżka oleju

 

Do mix-maxa (D11)

1 szklanka wody

5 dkg drożdży

trochę cukru

 

 

CHLEB Z CEBULĄ I CZOSNKIEM

(Porcja na dwa korytka . Sposób przyrządzenia  jak  w  przepisie nr. 3)

 

Do miski (B 11)

60 dkg mąki

szczypta soli

2 jajka roztrzepane

przyprawy : czosnek granulowany, cebula granulowana, ½ łyżeczki przypraw do pizzy , pestki dyni

2 łyżki oleju

Do mix-maxa

Ciepła woda około ½ litra

10 dkg drożdży

1 płaska łyżka cukru

 

 

 

CHLEB  WIELOZIARNISTY

(porcja  na 2  korytka silikonowe)

Do miski (B 11)

4 szklanki mąki wrocławskiej

1 i ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 jajko

2 łyżki oleju

przyprawy:  słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam, majeranek, troszkę przyprawy do pizzy

 

Do mix-maxa (D11)

250 ml wody

1 kostka drożdży

 

W mix-max drożdże rosną – nie czekamy aż ciasto wyrośnie można po wymieszaniu wkładać do piekarnika.

Ciasto posmarować jajkiem posypać słonecznikiem

Piec około 40 minut w 180 0C

 

OLEJ

Olejnik

świeża papryka ostra w całości

2 łodygi bazylii

świeża papryka żółta

2-3 ząbków czosnku

 

na koniec zalać do końca olejem

 

SOS CZOSNKOWY

 

Do mix-maxa  lub Shakera

250 ml  jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

2 ząbki  czosnku – starty

sól pieprz do smaku

 

SOS CZOSNKOWY 2

Do mix-maxa  lub Shakera

250 ml  śmietany szczecineckiej

250 ml majonezu

5 ząbków  czosnku – starty

sól pieprz do smaku

 

SOS SZCZYPIORKOWY

 

Do mix-maxa  lub Shakera

200 ml  jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

szczypiorek drobno pokrojony (ilość wg uznania)

sól pieprz do smaku

 

SOS KOPERKOWY

 

Do mix-maxa  lub Shakera

150 ml  jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

1 łyżka masła

koperek

wegeta, sól i pieprz

 

PIERSI KURCZAKA Z RÓŻOWYM SOSEM MAJONEZOWY

J02 Nowa Fala Miska 2,5l
D29 Zosia Samosia
C18 Kuchmistrz 2l
D36 Pomoc kuchenna 1,1l

Składniki:
- 2 łyżki Jarzynki do mięs Winiary
- 2 kostki Rosołu Królewskiego Winiary
- 4 piersi kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1 lampka białego wina
Sos majonezowy:
- 5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki ketchupu


 
Mięso natrzeć Jarzynką do mięs, skropić olejem i winem.
Ułożyć w misce J02 Nowa Fala 2,5 l na 1 godzinę.
Zagotować 2 litry wody z 2 kostkami Rosołu Królewskiego.
Ułożyć piersi kurczaka w C18 Kuchmistrzu i zalać gotującym się rosołem.
Trzymać pod przykryciem przez 40 minut.

Sos majonezowy:
Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce Zosia Samosia.
W D36 Pomocy Kuchennej połączyć Majonez dekoracyjny z ogórkami i ketchupem.

Mięso wyjąć z Kuchmistrza i pokroić w cienkie plastry.
 

 

KREM POMIDOROWY Z BAZYLIĄ

 

I30 MicroPlus Dzbanek

Składniki:
- 1 kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
- 1 cebula
- 400 g pomidorów bez skórki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i cukier do smaku

 

1 cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie w kuchence mikrofalowej z mocą 650 W przez ok. 2 min.
Rozpuścić kostkę rosołową w 0,5 l wody i gotować w mocy 650 W przez 5 min.
W trakcie gotowania zamieszać.
Dodać pomidory z puszki, zamieszać, gotować przez kolejne 4 min.
Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i bazylię do smaku i dalej gotować przez 2-3 minuty w tej samej mocy.
Po ugotowaniu zupę można zmiksować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

 

GALARETKA Z SZYNKĄ

 

D39 Silikonowy Król

Składniki:
bulion (może być z kostki)
1/2 kg gotowanej szynki
30 g żelatyny
natka pietruszki
5 dag czerwonej papryki
5 dag zielonej papryki
5 dag pora

 

Sposób przyrządzenia:

Do 1/2 l wody wkładamy kostkę bulionową i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy dokładnie z zimną wodą, a następnie wlewamy do letniego bulionu i ponownie zagotowujemy. Studzimy do temperatury pokojowej.
Oddzielnie kroimy składniki: szynkę w paseczki, umytą pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w cienkie paski, pora w połówki talarków.
Do Silikonowego Króla wkładamy na przemian pokrojone składniki. Następnie polewamy bulionem z żelatyną.
Galaretę wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki.

Czas chłodzenia: 5-6 godzin.

BARSZCZ  CZERWONY

 

Kuchmistrz lub nowa fala miska i sito (J03 i04)

 

2 kostki  knora może być grzybowa

1 cebula pokrojona na ćwiartki

2 ząbki czosnku pokrojone w grubsze plastry

3-4 starte buraki

wegeta

zalać 3,5 litra wrzącej wody

 

KALAFIOR  W  SOSIE SZCZYPIORKOWYM

 

Kalafior podrobić na koszyczki i ugotować w kuchmistrzu

 

Rozłożyć na płaskie naczynie np. perłę 1,3 litra C21

I zalać sosem

 

SOS SZCZYPIORKOWY

Do mix-maxa  lub Shakera

200 ml  jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

szczypiorek drobno pokrojony (ilość wg uznania)

sól pieprz do smaku

 

 

 

DODATEK DO GRILLA

 

kostka  mielonego twarogu

ogórek świeży starty na tarce

czosnek

śmietana

 

 

 

MAKARON  Z  KLOPSIKAMI

 

Kuchmistrz

25 dkg mielonego mięsa

10 dkg pieczarek posiekać

1 cebula

½  kajzerki zamoczyć i odcisnąć

1 ząbek czosnku wycisnąć

sól, pieprz ostra papryka

1 jajko

to wszystko wyrobić i uformować małe klopsiki

włożyć do kuchmistrza

 

20 dkg  makaronu w drugiej połowie kuchmistrza

 

zagotować 2,5 litra wody z puszką pomidorów w soku bez skórki doprawić i wlać do kuchmistrza po 20 minutach wrzucić gotowy zagęszczacz do sosów

 

RISOTTO

 

W mikrofali  - micro plus 2,25 l

10-15 dużych pieczarek

1-2 duże cebule

włoszczyzna – hortex

kiełbasa –  zwykła i wędzona lub boczek wędzony

szklanka ryżu i szklanka wody

 

moc 850 W

10 minut wszystko (pokrojone w kostkę) oprócz ryżu

10 minut przyprawić do smaku dołożyć ryż i zalać wodą pomieszać

5 minut (ewentualnie jeszcze 4 zależne od ryżu)

 

 

 

 

NALEŚNIKI

Mix-max

200 g mąki

4 jajka

¼ litra wody mineralnej

szczypta soli

po wymieszaniu odstawić na 30 minut i jeszcze raz wymieszać

 

ZUPA  „ASIA”

 

kostki rosołowe na 2,5 litra wody – zagotować

 

½ kg mielonego mięsa z indyka lub kurczaka (podsmażyć na patelni rozdrobnić na drobne części i 0,5 kg pieczarek i podsmażyć tak aby woda z pieczarek wyparowała

 

Kuchmistrz

4 pory (białe części) – drobno pokroić

dołożyć mięso i pieczarki zalać zagotowaną wodą z kostkami i 3  serki topione  śmietankowe  (300 g) rozmieszać i pozostawić na ok. 40 minut

 

SOS  LUB  PASTA  Z SERKÓW  TOPIONYCH

 

1  serek topiony  śmietankowy (kiełbaska)

śmietana (tyle ile potrzeba aby było gęste lub rzadkie)

czosnek

sos włoski z knora

wszystko rozbić  w mix-maxie  lub  tłuczkiem

 

 

 

 

 

 

AJERKONIAK

 

Do  Shakera (D10)

125 ml mleka skondensowanego

4 żółtka

3 łyżki cukru pudru

100 ml spiritusu

 

Wszystkie składniki wlać do Shakera dokładnie wymieszać schłodzić i podawać

 

MALIBU

 

Do  Shakera (D10)

75 ml mleka skondensowanego (lub pół na pół ze zwykłym mlekiem

75 ml likieru malibu

50 ml wódki białej

 

 

Mleko i wódkę wlać do Shakera i schłodzić w zamrażarce.

Wyjąć i dodać likier Malibu, ubijać do potrojenia.

Przed podaniem schłodzić

 

 

 

 

 

 

 

KAWA  CAPPUCINO

 

Do mix-maxa (D11)

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru

 

mogą być dodatki wódka, rum, czekolada, cukier waniliowy, likier itp.

 

Wszystkie składniki wlać do mix-maxa, dobrze zamknąć   i ubijać aż potroi swa objętość.

Wlewamy ½ szklanki i uzupełniamy wrzącą

 

KAWA  PO  GRECKU

Do mix-maxa (D11)

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki cukru

100 ml wody niegazowanej schłodzonej

1 łyżeczka mleka

kostki lodu

 

Wlać do mix-maxa 50ml wody do tego wsypać kawę                     i cukier. Rozbijać do rozpuszczenia cukru.

Ubitą pianę przelać do szklanki.

Przepłukać  50 ml wody i znów ubić, wlać do szklanki dodać 2-3 koski lodu łyżeczkę mleka i pić przez słomkę

 

 

 

 

 

 

KEKS BANANOWY

Do miski (B 11)

2 szklanki mąki

1 mała paczka proszku

½ szklanki rozpuszczonej margaryny

1 szklanka dojrzałych zmiksowanych bananów

szczypta soli

Do mix-maxa

3 całe jajka

1 cukier waniliowy

do 1,5 szklanki cukru

 

Do miski wsypać produkty sypkie połączyć z płynnymi. Zamknąć miskę , odpowietrzyć i dokładnie wymieszać. Piec w foremce do keksu około 30 min. W temperaturze  2000C.

 

BABKA  Z  MAKIEM

 

Do miski (B 11)

6 łyżek mąki

2 łyżeczki proszku

1 cały budyń śmietankowy

olejek śmietankowy tylko trochę do smaku

½ szklanki maku

Do mix-maxa (D11)

4 całe jaja

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

w mix-maxie wymieszać

Do miski wsypać produkty i wlać ubitą zawartość z mix-maxa i wszystko wymieszać i upiec

 

CIASTO  ORZECHOWO-CZEKOLADOWE

Do miski (B 11)

300 gr. mąki

150 gr. cukru

150 gr. orzechów mielonych

1 proszek do pieczenia

1 tabliczka startej czekolady

 

Do mix-maxa (D11)

150 ml oleju

3 jajka

1 szklanka ostudzonej kawy

 

W mix-maxie wymieszać

Do miski wsypać produkty i wlać ubitą zawartość z mix-maxa i wszystko wymieszać i upiec

Piec w temperaturze 180-200...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin