Ciasta itp..doc

(103 KB) Pobierz
ROZCZYN DO CIASTA DROŻDŻOWEGO

ROZCZYN DO CIASTA DROŻDŻOWEGO

 

250 ml mleka (ciepłego),

5 dkg drożdży,

3 jajka lub 4-5 żółtek,

              Ubić i wlać do miski do mąki, tam wymieszać z cukrem i tłuszczem.

 

CIASTO DROŻDŻOWE

 

4 szkl. Mąki, 3 jajka, 5dkg drożdży, 0,5 szkl. cukru, szkl. mleka, 4 łyżki oleju

 

Do Mix-maxa  wlewamy podgrzane mleko, dodajemy jajka, cukier, drożdże, zakręcamy i mieszamy.

Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy rozczyn z mix-maxa, wszystko mieszamy łyżką J06, na koniec dodajemy olej, zamykamy miskę i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z ciepłą wodą, jak pokrywka odskoczy zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy, jak znów odskoczy, znów zamykamy i odpowietrzamy, kiedy odskoczy trzeci raz i miska jest pełna  ciasto jest gotowe na blaszkę.

Posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 minut w tem.180 C

 

CIASTO NA NALEŚNIKI

 

300 ml mleka, ok. szkl mąki, 3-4 łyżki cukru, 1-2 jajka, cukier waniliowy.

 

              Wszystkie składniki razem dobrze roztrzepać w shakerze(pierwsze zawsze wlewamy mleko).

             Dozować bezpośrednio na patelnię.

 

BUŁECZKI  DROŻDŻOWE  Z PIECZARKAMI

 

0,5 mąki,              0,5 łyżeczki soli,

250 ml mleka,        5dkg drożdży,       1jajko,       1 łyżeczka cukru,

30dkg  pieczarek,        2 cebule,                 ok. 4-5 łyżek tłuszczu,

 

Pieczarki udusić z cebulą i tłuszczem. Przyprawić według własnego smaku.

Mąkę, sól, cukier wsypać do miski B11.

Ciepłe mleko roztrzepujemy z drożdżami i jajkiem w shakerze i wlewamy do miski,

Dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy łyżką J06 do połączenia składników.

Zamykamy pokrywkę i odpowietrzamy, żeby przyspieszyć rośnięcie wstawiamy do innej

Miski z ciepłą wodą. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę i małą szklaneczką

Wycinamy bułeczki. Układamy na blaszkę i pieczemy ok.20 minut.

 

BABKA 5 MINUTOWA

 

5 jaj + 0,5 szkl cukru wkładamy do Mix-Maxa i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do miski B11 odmierzamy 2 szklanki mąki + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i około 2 łyżek rodzynek lub suchego maku + 4-5 łyżek oleju, do tego dodajemy masę z Mix-Maxa. Mieszamy wszystko łyżką J06 do momentu połączenia się składników.

Przelewamy do blaszki (keksówki) i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC.

 

PLACEK MAŚLANKOWY

 

3 jaja,

1,5 szkl cukru,

¾ szkl oleju,

3 szkl + ¾ szkl mąki,

1,5 szkl maślanki lub zsiadłego mleka lub śmietany kremówki,

3 łyżeczki proszku do pieczenia.

              Wszystkie składniki razem mieszamy i wykładamy na blachę. Kładziemy owoce i kruszankę.

 

 

 

 

MINI  PĄCZKI

 

Pojemniki:                                         Składniki: 

B11-miska                                          0,5 kg ugotowanych ziemniaków   

D11- mix- max                                  0,5 kg mąki, 4 jajka, 5dkg drożdży,

                                                           ¼  kostki margaryny, 7 łyżek cukru,

                                                            1 ½  łyżki octu lub spirytusu

                                                            olej do smażenia

Sposób  przygotowania:

Drożdże, cukier z małą ilością mleka rozbijamy w D-11. Do miski B-11 wsypujemy ziemniaki, mąkę, jajka, margarynę. Przygotowany rozczyn drożdży z  mix-maxa wlewamy

do miski i dodajemy ocet. Wszystko to mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie

ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 2 cm i wyciskamy literatką krążki.

Pozostawiamy do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy i smażymy.

Smacznego!

 

 

PASZTET _ PIZZA

 

200 g szynki gotowanej,          1 op. serka topionego (w plasterkach),     200 g salami

200 g pieczarek,                       1 duża cebula, ,

1 śmietana słodka,                     przyprawa do pizzy.

 

              Wszystko drobno pokrojone i wymieszane wkładamy do B11 i zostawiamy na jeden dzień w lodówce. Pasztet – Pizza jest gotowy do smarowania. Wystarczy na 15 bułeczek.

 

PYSZNY  CHLEBEK   W   MISCE TUPPERWARE

 

½ kg mąki tortowej,         1 szkl otrąb pszennych,               2 łyż. siemienia lnianego,

½ łyż soli,                         1 ½ szkl ciepłej wody,                ½ szkl mleka letniego,

garść orzechów posiekanych,                                              5 dkg drożdży, 1 łyż cukru.

½ paczki słonecznika (4-5 dkg)

 

              Rozczyn z mleka, cukru i trochę mąki zrobić w candy lub misce do ciasta. Potem wsypać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać łyżką w misce i wstawić do ciepłej wody żeby wyrosło. Jak wyrośnie wlać do długiej blachy keksówki lub do dwóch małych. Piec około 1 godzinę.

 

PYSZNE   KRUCHE  CIASTECZKA

1kg  mąki  tortowej,          2 czubate  łyżki  mąki  ziemniaczanej,       2 szklanki  cukru,             4 cukry  waniliowe,

1 kostka masła,                  1 kostka  margaryny(do pieczenia),            1 łyżka  oleju,                  Sok  z  1-2  cytryn 

3 całe  jaja + 3 żółtka,        1 podwójny  proszek  do  pieczenia,           5-6 kropli olejku  cytrynowego

 

Wszystko  razem  zagnieść, wałkować  na  ok.0,5cm, wycinać ciasteczka, maczać  w  cukrze  i  układać  na  blaszce. Piec  do  uzyskania  złotego  koloru(ok.,10min.) w  temp. 180stopni.

 

 

PĄCZKI

4 szklanki mąki,  7dag drożdży,  2 łyżki cukru,  2 jaja,  1,5 szklanki mleka,  0,5 kostki margaryny,  

0,5 szklanki cukru pudru,   powidła1 kieliszek spirytusu,   olej do smażenia.
 

Mąkę wsypać do miski, zalać wcześniej zrobionym zaczynem i rozpuszczoną margaryną.
Miskę zamykamy , mieszamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy krążki poczym zawijamy w nie powidła i wkładamy na rozgrzany olej.

 

KLUSKI  ŚLĄSKIE  Z  DOŁECZKAMI

 

1 kg ugotowanych ziemniaków2 żółtka,   3 szklanki mąki ziemniaczanej,     1 – 2 łyżeczek mąki pszennej, sól 

Składniki wsypujemy do miski i po zamknięciu dokładnie mieszamy.Ciasto formujemy na stolnicy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je na środku i robimy dołek. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 min.

 

CHRUSTY

 

Składniki: 5szkl. maki,            0,5szkl. cukru,        szczypta soli,        ok.0,5 k. masła lub margaryny(roztopić)

                 cukier waniliowy,    2 całe jajka,            5dkg drożdży,        1,5szkl.ciepłego mleka,

                 ok. 0,9litra oleju do smażenia

 

Do  mix-maxa (shakera)wlewamy  ciepłe mleko, dodajemy jajka, drożdże, zakręcamy i mieszamy

Do miski z mąką i cukrem, dodajemy rozczyn  z mix-maxa, wszystko razem mieszamy

łyzką J06, na koniec dodajemy tłuszcz.(Można też dodać łyżkę spirytusu lub octu)

Po  wymieszaniu  zamykamy miskę i odpowietrzamy. Wstawiamy  do innej miski z mocno

ciepłą wodą. Gdy pokrywka odskoczy, zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy(za ok.7min)

kiedy znów odskoczy, zamykamy jeszcze raz, a kiedy (za ok.4min)znów odskoczy wykładamy na stolnicęD05. Delikatnie posypujemy mąką, odkrawamy po kawałku(ok.5porc.)

Rozwałkowujemy  na cienkie placki grubości ok. 2-3mm, radełkiem tniemy na wąskie paski ok.2,5/3cm lub 3,5/4cm, nacinamy w środku ok.1,5cm i przewracamy jeden koniec przez otwór, układamy na stolnicy. Wrzucamy na rozgrzany olej, jak wypłyną i się lekko zarumienią wyciągamy. Kiedy przestygną  posypujemy cukrem pudrem. 

                                                                                            SMACZNEGO!!!

 

CHLEBEK    TUPPERWARE  (Pani  Dorotki)

 

Składniki: 1kg  mąki  tortowej ,         1 litr wody  przegotowanej  letniej

                10dkg  drożdży ,                 1 łyżka  soli ,                1 łyżka  cukru ,

                Ok. 0,5 szkl. Słonecznika ,                                    0,5 szkl. Siemia lnianego

                Ok. 0,5 szkl. Pestek  dyni ,                                     0,5 szkl. Płatków  owsianych  zwykłych

 

Wlewamy   1 szkl. wody  do  shakera , dodajemy  całe  drożdże  i  cukier, zakręcamy 

   i  roztrzepujemy, powstały  rozczyn  wlewamy  do  miski  B11 w  której  mamy  pozostałe

  składniki. Łączymy  wszystkie  składniki  łyżką  J06  na  jednolitą  masę  i  odstawiamy  do  wyrośnięcia. Porcja  ta  mieści  się w  3 silikonowe  króle  TW. Piec ok.1godz. w temp.180stopni.  

Smacznego !!!

 

SZYBKA    BABKA    (Iwonki)

 

5 jaj , 1 szkl. cukru , 1,5 szkl. mąki  pszennej, 0,5 szkl. mąki  ziemniaczanej

1 łyżeczka  proszku do pieczenia, 1 k. gorącej  margaryny

                             Wszystkie  składniki  miksujemy  w  candy  lub  pomocy  kuchennej

                             Mikserem elektrycznym  na jednolitą  masę.

                             Pieczemy  w  silikonowej  babie  ok.40 minut  temp.180stopni

 

 

PYSZNY  PASZTET  Z  SELERA   (Krysi)

 

2 duże  selery,          3 duże  cebule,             1 masło lub margaryna,       1 i ½ szkl. wody,        4 kostki grzybowe,

4 jajka,                     1 łyżeczka pieprzu,        majeranek, gałka muszkatołowa, ,                      1 i ½ szkl. bułki tartej

 

Seler  zetrzeć  na  tarce  jarzynowej, cebulę pokroić, połączyć z wodą, tłuszczem  oraz 

wszystkimi  składnikami. Gotować 1godzinkę. Po wystygnięciu rozetrzeć , dodać bułkę  tartą

żółtka  i  pianę  z  białek. Piec w 2 silikonowych  królach TW, ok.godziny w  190stopniach

 

KLUSKI   NA   PARZE

 

0,5 kg mąki,    3dag drożdży,     szklanka mleka,    2 jaja,    szczypta soli,    1/3szkl. cukru


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i cukrze.
Mąkę wsypujemy do miski wlewamy zaczyn i wbijamy jajka, dodajemy sól.
Po wymieszaniu produktów odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 3 cm.
Szklanką wykrawamy kółka i na sito nad gotującą wodę układamy kluski oraz przykrywamy.
Czas ok. 5 min.

 

 

 

 

BUŁECZKI   „ŚLIMACZKI”

 

szkl. ciepłego mleka + 5 dkg  drożdży + 2 jajka + 2 żółtka + 4 łyżki cukru   zmiksować  w  shakerze D11,

 

0,5 kg mąki wsypać do miski B11, wlać zawartość  mix-maxa, dodać cukier waniliowy, wymieszać,

dodać  0,5 kostki roztopionego  letniego masła  i  wymieszać  na  jednolitą  masę. Jeśli  ciasto  jest  za  luzne podsypać  mąką, aby powstała jednolita  „kulka”, odstawić  do  wyrośnięcia.  Jak  wyrośnie

podzielić  na  pół, wyłożyć jedną  część na stolnicę, rozwałkować, posmarować wcześniej przygotowanym serem(takim jak do naleśników), zwinąć w struclę i kroić na plasterki, odwracać je

i układać na blaszce. Drugą porcję ciasta też rozwałkować i posmarować np. marmoladą, resztę robimy

dokładnie tak samo jak poprzednio.  Pieczemy w piekarniku na złoty kolor około 20minut w temp.180C

                                                                                    Smacznego!

 

 

BABKA   W  MIKROFALI

 

10 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej + 10 dkg margaryny”Kasi” rozpuścić w mikrofali 1minutę na 600V,  ostudzić i dodać do tego 10 dkg cukru, 3 całe jaja, 10 dkg mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników, wlać do silikonowego króla i piec w mikrofali 7 minut

na 700V

             

 

ROGALIKI

 

1 szkl. zimnego mleka + 5 dkg drożdży + 1 żółtko + 1 jajko + 4 łyżki cukru wymieszać razem

w mix-maxie (shakerze D11),

0,5 kg  mąki wsypać do miski do ciasta, dodać zawartość mix-maxa, 0,5 kostki roztopionego - przestudzonego masła i wszystko razem  wymieszać, aby składniki się połączyły, odstawić do wyrośnięcia.

Jak wyrośnie dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, kroimy jak pizze, nakładamy

marmoladę i zwijamy  do środka.  Pieczemy na złoty kolor w temp.180C 

 

 

MAKOWIEC

 

0,5 szkl.mleka + 10 dkg drożdży + 4 łyżki cukru + 2 jajka  zmiksować w D11 mix-maxie ;

60 dkg mąki, zawartość mix-maxa i kostkę tłuszczu(rozpuszczonego letniego)wymieszać razem w misce B11

i odstawić do wyrośnięcia . Jak  wyrośnie podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na stolnicę, rozwałkować,

posmarować gotową masą makową, zwinąć w struclę, wyłożyć na blaszkę, z drugą częścią ciasta zrobić to samo

i piec na złoty kolor w temp.180C ok.50minut.

 

 

PARÓWECZKI   W  CIEŚCIE

 

Zrobić  ciasto  drożdżowe  z  : 5 dkg drożdży, 2 jaj, 1szkl.mleka,1 łyżki cukru, szczypty soli, 0,5 kg mąki,

4 łyżki oliwy(ciasto powinno być gęste i tłuste).  Jak ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.0,5cm, tniemy  na  paseczki  i  owijamy  paróweczki, układamy na blaszce i pieczemy ok.10-15min.

na złoty  kolor .

Smacznego!!!

 

 

CIASTO  DROŻDŻOWE  NA   CHAŁKĘ

 

 

0,5 kg mąki + 4 dkg drożdży + 1 szkl.mleka + 3 łyżki cukru, szczypta soli

 

Wszystkie  składniki  przygotować  tak  jak  na  ciasto  drożdżowe(powinno  być  konsystencji ”kluski”)

Jak  ciasto  wyrośnie  wykładamy  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin