ZASTOSOWANIE SHAKER’A/ MIX-MAX’a
Wspaniale nadaje się do ubijania, roztrzepywania i rozdrabniania np. owoców, kostek lodu, zaślepek do zup i sosów, ciasta na naleśniki, budyni, kisieli, majonezu, kakao, bitej śmietany, masła, musów owocowych, koktajli, likierów, itp.
LODY
CYTRYNOWE LUB POMARAŃCZOWE
1 puszka/ kartonik mleka skondensowanego bez cukru,
100g cukru,
Sok z 1 cytryny lub pomarańczy
BANANOWE
250ml śmietany 12%,
2 pokrojone banany
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
WANILIOWE
1 puszka mleka skondensowanego bez cukru,
100g cukru
1 paczka cukru waniliowego
JOGURTOWE
1 duży jogurt owocowy
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka cukru
OWOCOWE
0,5 L śmietany 12%
2 filiżanki malin, jagód lub dojrzałych truskawek,
4 łyżki cukru,
1 łyżka soku z cytryny
Każdy rodzaj lodów przyrządzać w następujący sposób:
Wszystkie składniki dobrze ubić w shakerze/mix-max’ie i zamrozić w pojemniku do zamrażarki (np. G05 Świeży mróz), kiedy zamarzną nałożyć łyżką do lodów do pucharków i podawać z owocami i bitą śmietaną.
NAPÓJ Z PORZECZEK CZARNYCH LUB CZERWONYCH
1 szklanka soku porzeczkowego, 1 jogurt naturalny
Zmiksować w Shakerze, podawać w szklaneczkach z kostkami lodu i słomka. Porcja na 3 osoby.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
1 jogurt wymieszać z 3 łyżkami cukru, dodać 0,5 szklanki dojrzałych truskawek. Zmiksowany w shakerze koktajl rozlać do szklaneczek i podawać z bitą śmietaną.
KOKTAJL OWOCOWO-JAJECZNY
1szkl płynnego owocu(wieloowocowego); 0,5szkl nektaru z czarnej porzeczki; 2 żółtka,v2-3 łyżki cukru.
Wymieszać płynny owoc i nektar w shakerze. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo do płynu;
KOGEL- MOGEL KAKAOWY
250ml śmietany(niezbyt gęstej); 2łyżki kakao; 4łyżki cukru. Razem roztrzepać w shakerze na jednolitą masę
ADWOKAT
3 żółtka, 0,5szkl cukru pudru, mały cukier waniliowy, 150ml wódki,
150ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać w shakerze, najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
AJERKONIAK – WERSJA 1
250ml mleka skondensowanego, niesłodzonego; 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 100ml spirytusu.
Wszystkie składniki wlać do shakera i dobrze wymieszać, podawać schłodzone.
AJERKONIAK – WERSJA 2
250ml wódki, 250 ml gęstej śmietany, 2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę, cukier, żółtka wymieszać w shakerze, następnie dodać kakao lub czekoladę, na koniec wlać cienką strużką wódkę. Dobrze roztrzepać i całość dobrze schłodzić.
LIKIER MALIBU
75ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 75ml Malibu, 50ml wódki
Mleko i wódkę wlać do shakera i dobrze schłodzić (ok. godziny w zamrażarce). Następnie dodać likier Malibu i dobrze ubić aż płyn podwoi swoją objętość
LIKIER CZEKOLADOWY
250 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 100 ml wódki, 4 łyżki nutelli o temp. pokojowej
Mocno schłodzone mleko i wódkę wlewamy do shakera, dodajemy Nutellę i energicznie roztrzepujemy. Gotowy likier rozlewamy do kieliszków.
LIKIER KAWOWY
4 łyżki kawy rozpuszczalnej, gorąca woda (tylko trochę by rozpuścić kawę)-wystudzić, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 100 ml wódki lub 50 ml spirytusu.Wszystko wymieszać w mix-max’ie
LIKIER TOFFI
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 3 szklanki wódki
Puszki mleka gotować w garnku ok 2godzin po wystudzeniu wlać do mix-max’a dolać wódkę i wymieszać
LIKIER AMARETTO
200ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 100 ml wódki, 100ml likieru amaretto,
Wszystkie składniki mocno schłodzić, wlać i ubić w shakerze aż podwoją swoją objętość. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką.
LIKIER JAJECZNY
Składniki: 1 szklanka czystej wódki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub
2 łyżki kakao lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 świeże żółtka
Śmietanę, cukier i żółtka rozmieszać w Shakerze energicznie potrząsając. W zależności od żądanego smaku dodać czekoladę rozpuszczoną w małej ilości ciepłego mleka (1/2 szklanki), kakao lub kawę. Na koniec wlewać cienką strużką, wódkę, ciągle potrząsając Shakerem, tak połączone składniki najlepiej wstawić w Shakerze do lodówki celem stężenia likieru.
DRINK
150 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego lub Sprit’a, 150 ml likieru Malibu lub Brasilio lub innego,
Składniki dobrze schłodzić z zamrażarce, następnie ubić aż podwoją swoją objętość. Podawać z lodem i plasterkiem cytryny w wysokich szklankach
WYŚMIENITE MALIBU
250ml śmietanki z kartonika 30% lub tortowej, 2 łyżki coco fix, 100g koniaku lub wódki
Wszystkie wymienione składniki umieszczamy w mix-maxie. Krótko, energicznie miksujemy, po czym w celu schłodzenia umieszczamy mix-max ze zmiksowanymi składnikami na kilka minut w lodówce.
BITA ŚMIETANA
2 paczki bitej śmietany w proszku, 1,5 szklanki mocno schłodzonego mleka. Ubić w shakerze na puch.
BITA ŚMIETANA 2
340 ml skondensowanego mleka (kartonik), 1 paczka bitej śmietany „Śnieżka”, 1 cukier waniliowy.
Wszystko razem miksujemy do uzyskania gęstej śmietany.
CAPPUCINO
Prosty i szybki przepis na cztery duże filiżanki doskonałego cappuccino.
Składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; 150-200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Mleko i kawę umieszczamy w shakerze, dokładnie zamykamy, energicznie miksujemy przez chwilę, po czym zawartość przelewamy do filiżanek uzupełniając wrzącą wodą. Słodzimy wg upodobania.
Cappuccino można wzbogacić dodając do mleka i kawy przed miksowaniem odrobinę Rumu, Cherry, wanilii, lub startej czekolady.
KAWA PO GRECKU
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru pudru na osobę, ok. 1/3- 0,5szkl. zmrożonej wody mineralnej niegazowanej.
Wszystko razem dobrze ubić aż potroi swoją objętość, rozlać do filiżanek i dopełnić mlekiem, latem dodać kostki lodu.
KAWA PO GRECKU 2
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 100ml wody niegazowanej(schłodzonej), łyżeczka mleka, kostki lodu.
Wlać do Mix-Max’a 50ml wody, do tego wsypać kawę i cukier. Rozbić w mix-maxie aż do momentu rozbicia cukru. Ubitą pianę przelać do podłużnej szklanki. Przepłukać 50ml wody (i znów ubić) mix-max i przelać do szklanki. Dodać 2-3 kostki lodu, łyżeczkę mleka i pić przez słomkę.
ROZCZYN DO CIASTA DROŻDŻOWEGO
250 ml mleka (ciepłego), 5 dkg drożdży, 3 jajka lub 4-5 żółtek
Ubić i wlać do miski do mąki, tam wymieszać z cukrem i tłuszczem
CACYKI
1kosta sera homogenizowanego-pokruszyć, 3-4ząbki czosnku-przetarte, 1ogórek zielony utarty na tarce, koperek-pokroić, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać z masą serową.
Można podawać na chlebie, jako pasta, wyśmienicie smakuje z wędlinami
SOSY
Różnego rodzaju sosy z jogurtu, majonezu i dodatków takich jak koperek, papryka słodka, pieprz, ketchup, czosnek itp. dodajemy troszkę oliwy i soli i wszystko razem miksujemy.
SOS KOPERKOWY: 1 duży jogurt naturalny, ząbek czosnku rozdrobniony, sól, pieprz, koperek, 1 łyżka majonezu. Wszystko miksujemy, należy wychłodzić w lodówce, można polewać brokuły, kalafior.
SOS KOPERKOWY 2:150ml jogurtu natura.,2łyżki majonezu, 1łyżka masła, koperek, wegeta, sól, pieprz
SOS VINERETTO: 1 mały majonez, 1 łyżka oleju, 5 łyżeczek ketchupu, 1 łyżka octu, trochę cukru, pieprzu, soli i musztardy. Wszystko zmiksować – wspaniały do sałatek warzywnych, surówek.
SOS CZOSNKOWY: 250ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku–starty, sól, pieprz
SOS CZOSNKOWY 2: 250ml śmietany,250ml majonezu,5ząbków czosnku–starty, sól pieprz do smaku
SOS SZCZYPIORKOWY:200ml jogurtu naturalnego, 3łyżki majonezu, szczypiorek drobno pokrojony (ilość wg uznania), sól pieprz do smaku
SOS RÓŻOWY: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki ketchupu (pikantnego), 2 ogórki konserwowe( starte na wiórki ) 1\2 łyżeczki granulowanego czosnku. Wszystkie składniki wymieszać. Do piersi z drobiu oraz wędlin.
SOS NORWESKI: 2-3 ogórki konserwowe, 1 mała cebulka, 1\2 słoiczka grzybków w occie
Pokroić w szefie kuchni (D63) i dodać do tego 3 łyżki ketchupu pikantnego i 1łyżeczkę cukru
Razem wymieszać, jeśli jest zbyt gęsty, to można dodać 1 łyżkę oleju i trochę „wody” od grzybków.
Ten sos świetny jest do ryb lub wędlin i mięs na zimno.
SOS DO HOT-DOGÓW: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, 4 łyżki ketchupu, 1 łyżka chrzanu,
cukier, wedeta i pieprz do smaku
SOS ŚLIWKOWY: 4 łyżki powideł śliwkowych, 1 łyżka utartego chrzanu, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki czerwonego wina, sok z cytryny i sól do smaku.
Bardzo dobry do piersi z kurczaka, zimnych wędlin, sałaty itp.
Ciasto naleśnikowe (gęstsze). Po wymieszaniu w mix-max’ie włożyć do miski do ciasta i zamoczyć ćwiartki bananów smażyć na patelni . Usmażone podawać polaną czekoladą
NALEŚNIKI
300ml mleka, ok 1szkl mąki, 3-4 łyżki cukru, 1-2 jajka, Cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem dobrze roztrzepać w shakerze. (pierwsze wlewamy zawsze mleko)
Dozować bezpośrednio na patelnię.
NALEŚNIKI 2
400 ml mleka + 300ml mąki krupczatki razem lekko ubić, potem dodać 3 jajka, 1 łyżkę cukru, 4 łyżki oleju (można dodać trochę drożdży instant) razem miksujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, potem smażymy z bardzo małą ilością oleju
200g mąki, 4 jajka, ¼litra wody mineralnej, szczypta soli
Po wymieszaniu odstawić na 30 minut i jeszcze raz wymieszać i usmażyć 8 naleśników.
NALEŚNIKI Z JARZYNAMI
Ciasto: jw. Nadzienie: 250g marchewki, 250g papryki czerwonej, 500g cukinii, 20g masła(margaryny), 2łyżki koperku, 2łyżki pietruszki, łyżeczka soku z cytryny, szczypta przyprawy curry, sól, pieprz do smaku
Wszystkie jarzyny obrać i umyć, pokroić w paseczki i lekko podsmażyć na maśle, posolić, popieprzyć oraz dodać curry i sok z cytryny. Tak przygotowane jarzyny nakładać na naleśniki i zawijać.
NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
1szkl mąki, 4jajka, 1/3szkl cukru, ¾szkl mleka, 1/3 wody gazowanej, szczypta soli, do smażenia 4łyżki oleju
Z białek ubić sztywną pianę w mix-max’ie i zostawić na sam koniec. Żółtka zmiksować w mix-max’ie, dodać cukier, sól oraz mleko. Małymi porcjami dodawać mąkę, a na końcu wodę mineralną i ubite białka. Smażyć naleśniki grubsze niż tradycyjne z obu stron i zaraz podawać ze słodkim nadzieniem lub świeżymi owocami i ubitą wcześniej w mix-max’ie śmietaną.
igla111