250 ml mleka (ciepłego),
5 dkg drożdży,
3 jajka lub 4-5 żółtek,
Ubić i wlać do miski do mąki, tam wymieszać z cukrem i tłuszczem.
CIASTO DROŻDŻOWE
4 szkl. Mąki, 3 jajka, 5dkg drożdży, 0,5 szkl. cukru, szkl. mleka, 4 łyżki oleju
Do Mix-maxa wlewamy podgrzane mleko, dodajemy jajka, cukier, drożdże, zakręcamy i mieszamy.
Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy rozczyn z mix-maxa, wszystko mieszamy łyżką J06, na koniec dodajemy olej, zamykamy miskę i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z ciepłą wodą, jak pokrywka odskoczy zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy, jak znów odskoczy, znów zamykamy i odpowietrzamy, kiedy odskoczy trzeci raz i miska jest pełna ciasto jest gotowe na blaszkę.
Posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 minut w tem.180 C
300 ml mleka, ok. szkl mąki, 3-4 łyżki cukru, 1-2 jajka, cukier waniliowy.
Wszystkie składniki razem dobrze roztrzepać w shakerze(pierwsze zawsze wlewamy mleko).
Dozować bezpośrednio na patelnię.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI
0,5 mąki, 0,5 łyżeczki soli,
250 ml mleka, 5dkg drożdży, 1jajko, 1 łyżeczka cukru,
30dkg pieczarek, 2 cebule, ok. 4-5 łyżek tłuszczu,
Pieczarki udusić z cebulą i tłuszczem. Przyprawić według własnego smaku.
Mąkę, sól, cukier wsypać do miski B11.
Ciepłe mleko roztrzepujemy z drożdżami i jajkiem w shakerze i wlewamy do miski,
Dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy łyżką J06 do połączenia składników.
Zamykamy pokrywkę i odpowietrzamy, żeby przyspieszyć rośnięcie wstawiamy do innej
Miski z ciepłą wodą. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę i małą szklaneczką
Wycinamy bułeczki. Układamy na blaszkę i pieczemy ok.20 minut.
5 jaj + 0,5 szkl cukru wkładamy do Mix-Maxa i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do miski B11 odmierzamy 2 szklanki mąki + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i około 2 łyżek rodzynek lub suchego maku + 4-5 łyżek oleju, do tego dodajemy masę z Mix-Maxa. Mieszamy wszystko łyżką J06 do momentu połączenia się składników.
Przelewamy do blaszki (keksówki) i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC.
3 jaja,
1,5 szkl cukru,
¾ szkl oleju,
3 szkl + ¾ szkl mąki,
1,5 szkl maślanki lub zsiadłego mleka lub śmietany kremówki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki razem mieszamy i wykładamy na blachę. Kładziemy owoce i kruszankę.
MINI PĄCZKI
Pojemniki: Składniki:
B11-miska 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
D11- mix- max 0,5 kg mąki, 4 jajka, 5dkg drożdży,
¼ kostki margaryny, 7 łyżek cukru,
1 ½ łyżki octu lub spirytusu
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże, cukier z małą ilością mleka rozbijamy w D-11. Do miski B-11 wsypujemy ziemniaki, mąkę, jajka, margarynę. Przygotowany rozczyn drożdży z mix-maxa wlewamy
do miski i dodajemy ocet. Wszystko to mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie
ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 2 cm i wyciskamy literatką krążki.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy i smażymy.
Smacznego!
200 g szynki gotowanej, 1 op. serka topionego (w plasterkach), 200 g salami
200 g pieczarek, 1 duża cebula, ,
1 śmietana słodka, przyprawa do pizzy.
Wszystko drobno pokrojone i wymieszane wkładamy do B11 i zostawiamy na jeden dzień w lodówce. Pasztet – Pizza jest gotowy do smarowania. Wystarczy na 15 bułeczek.
½ kg mąki tortowej, 1 szkl otrąb pszennych, 2 łyż. siemienia lnianego,
½ łyż soli, 1 ½ szkl ciepłej wody, ½ szkl mleka letniego,
garść orzechów posiekanych, 5 dkg drożdży, 1 łyż cukru.
½ paczki słonecznika (4-5 dkg)
Rozczyn z mleka, cukru i trochę mąki zrobić w candy lub misce do ciasta. Potem wsypać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać łyżką w misce i wstawić do ciepłej wody żeby wyrosło. Jak wyrośnie wlać do długiej blachy keksówki lub do dwóch małych. Piec około 1 godzinę.
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA
1kg mąki tortowej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru, 4 cukry waniliowe,
1 kostka masła, 1 kostka margaryny(do pieczenia), 1 łyżka oleju, Sok z 1-2 cytryn
3 całe jaja + 3 żółtka, 1 podwójny proszek do pieczenia, 5-6 kropli olejku cytrynowego
Wszystko razem zagnieść, wałkować na ok.0,5cm, wycinać ciasteczka, maczać w cukrze i układać na blaszce. Piec do uzyskania złotego koloru(ok.,10min.) w temp. 180stopni.
PĄCZKI
4 szklanki mąki, 7dag drożdży, 2 łyżki cukru, 2 jaja, 1,5 szklanki mleka, 0,5 kostki margaryny,
0,5 szklanki cukru pudru, powidła1 kieliszek spirytusu, olej do smażenia.
Mąkę wsypać do miski, zalać wcześniej zrobionym zaczynem i rozpuszczoną margaryną. Miskę zamykamy , mieszamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy krążki poczym zawijamy w nie powidła i wkładamy na rozgrzany olej.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DOŁECZKAMI
1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 żółtka, 3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 – 2 łyżeczek mąki pszennej, sól
Składniki wsypujemy do miski i po zamknięciu dokładnie mieszamy.Ciasto formujemy na stolnicy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je na środku i robimy dołek. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 min.
CHRUSTY
Składniki: 5szkl. maki, 0,5szkl. cukru, szczypta soli, ok.0,5 k. masła lub margaryny(roztopić)
cukier waniliowy, 2 całe jajka, 5dkg drożdży, 1,5szkl.ciepłego mleka,
ok. 0,9litra oleju do smażenia
Do mix-maxa (shakera)wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajka, drożdże, zakręcamy i mieszamy
Do miski z mąką i cukrem, dodajemy rozczyn z mix-maxa, wszystko razem mieszamy
łyzką J06, na koniec dodajemy tłuszcz.(Można też dodać łyżkę spirytusu lub octu)
Po wymieszaniu zamykamy miskę i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z mocno
ciepłą wodą. Gdy pokrywka odskoczy, zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy(za ok.7min)
kiedy znów odskoczy, zamykamy jeszcze raz, a kiedy (za ok.4min)znów odskoczy wykładamy na stolnicęD05. Delikatnie posypujemy mąką, odkrawamy po kawałku(ok.5porc.)
Rozwałkowujemy na cienkie placki grubości ok. 2-3mm, radełkiem tniemy na wąskie paski ok.2,5/3cm lub 3,5/4cm, nacinamy w środku ok.1,5cm i przewracamy jeden koniec przez otwór, układamy na stolnicy. Wrzucamy na rozgrzany olej, jak wypłyną i się lekko zarumienią wyciągamy. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
CHLEBEK TUPPERWARE (Pani Dorotki)
Składniki: 1kg mąki tortowej , 1 litr wody przegotowanej letniej
10dkg drożdży , 1 łyżka soli , 1 łyżka cukru ,
Ok. 0,5 szkl. Słonecznika , 0,5 szkl. Siemia lnianego
Ok. 0,5 szkl. Pestek dyni , 0,5 szkl. Płatków owsianych zwykłych
Wlewamy 1 szkl. wody do shakera , dodajemy całe drożdże i cukier, zakręcamy
i roztrzepujemy, powstały rozczyn wlewamy do miski B11 w której mamy pozostałe
składniki. Łączymy wszystkie składniki łyżką J06 na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Porcja ta mieści się w 3 silikonowe króle TW. Piec ok.1godz. w temp.180stopni.
Smacznego !!!
SZYBKA BABKA (Iwonki)
5 jaj , 1 szkl. cukru , 1,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 k. gorącej margaryny
Wszystkie składniki miksujemy w candy lub pomocy kuchennej
Mikserem elektrycznym na jednolitą masę.
Pieczemy w silikonowej babie ok.40 minut temp.180stopni
PYSZNY PASZTET Z SELERA (Krysi)
2 duże selery, 3 duże cebule, 1 masło lub margaryna, 1 i ½ szkl. wody, 4 kostki grzybowe,
4 jajka, 1 łyżeczka pieprzu, majeranek, gałka muszkatołowa, , 1 i ½ szkl. bułki tartej
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić, połączyć z wodą, tłuszczem oraz
wszystkimi składnikami. Gotować 1godzinkę. Po wystygnięciu rozetrzeć , dodać bułkę tartą
żółtka i pianę z białek. Piec w 2 silikonowych królach TW, ok.godziny w 190stopniach
KLUSKI NA PARZE
0,5 kg mąki, 3dag drożdży, szklanka mleka, 2 jaja, szczypta soli, 1/3szkl. cukru
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i cukrze. Mąkę wsypujemy do miski wlewamy zaczyn i wbijamy jajka, dodajemy sól. Po wymieszaniu produktów odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 3 cm.Szklanką wykrawamy kółka i na sito nad gotującą wodę układamy kluski oraz przykrywamy. Czas ok. 5 min.
BUŁECZKI „ŚLIMACZKI”
szkl. ciepłego mleka + 5 dkg drożdży + 2 jajka + 2 żółtka + 4 łyżki cukru zmiksować w shakerze D11,
0,5 kg mąki wsypać do miski B11, wlać zawartość mix-maxa, dodać cukier waniliowy, wymieszać,
dodać 0,5 kostki roztopionego letniego masła i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za luzne podsypać mąką, aby powstała jednolita „kulka”, odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie
podzielić na pół, wyłożyć jedną część na stolnicę, rozwałkować, posmarować wcześniej przygotowanym serem(takim jak do naleśników), zwinąć w struclę i kroić na plasterki, odwracać je
i układać na blaszce. Drugą porcję ciasta też rozwałkować i posmarować np. marmoladą, resztę robimy
dokładnie tak samo jak poprzednio. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor około 20minut w temp.180C
BABKA W MIKROFALI
10 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej + 10 dkg margaryny”Kasi” rozpuścić w mikrofali 1minutę na 600V, ostudzić i dodać do tego 10 dkg cukru, 3 całe jaja, 10 dkg mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników, wlać do silikonowego króla i piec w mikrofali 7 minut
na 700V
ROGALIKI
1 szkl. zimnego mleka + 5 dkg drożdży + 1 żółtko + 1 jajko + 4 łyżki cukru wymieszać razem
w mix-maxie (shakerze D11),
0,5 kg mąki wsypać do miski do ciasta, dodać zawartość mix-maxa, 0,5 kostki roztopionego - przestudzonego masła i wszystko razem wymieszać, aby składniki się połączyły, odstawić do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, kroimy jak pizze, nakładamy
marmoladę i zwijamy do środka. Pieczemy na złoty kolor w temp.180C
MAKOWIEC
0,5 szkl.mleka + 10 dkg drożdży + 4 łyżki cukru + 2 jajka zmiksować w D11 mix-maxie ;
60 dkg mąki, zawartość mix-maxa i kostkę tłuszczu(rozpuszczonego letniego)wymieszać razem w misce B11
i odstawić do wyrośnięcia . Jak wyrośnie podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na stolnicę, rozwałkować,
posmarować gotową masą makową, zwinąć w struclę, wyłożyć na blaszkę, z drugą częścią ciasta zrobić to samo
i piec na złoty kolor w temp.180C ok.50minut.
PARÓWECZKI W CIEŚCIE
Zrobić ciasto drożdżowe z : 5 dkg drożdży, 2 jaj, 1szkl.mleka,1 łyżki cukru, szczypty soli, 0,5 kg mąki,
4 łyżki oliwy(ciasto powinno być gęste i tłuste). Jak ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.0,5cm, tniemy na paseczki i owijamy paróweczki, układamy na blaszce i pieczemy ok.10-15min.
na złoty kolor .
Smacznego!!!
CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ
0,5 kg mąki + 4 dkg drożdży + 1 szkl.mleka + 3 łyżki cukru, szczypta soli
Wszystkie składniki przygotować tak jak na ciasto drożdżowe(powinno być konsystencji ”kluski”)
Jak ciasto wyrośnie wykładamy ...
igla111