Politechnika Łódzka
Laboratorium z biochemii
Ćwiczenie 8
Oksydoreduktazy
Wydział: BiNoŻ
Kierunek: Biotechnologia
Semestr: IV
Grupa dziekańska: III
Dzień tygodnia: Czwartek 830
Data wykonania ćwiczenia: 19.05.11r.
Szczepaniak Dominik, nr 20
Szewczuk Michał, nr 21
Zabłocki Miłosz, nr 25
Poprawa I
Data oddania: 13.06.11r.
WSTĘP TEORETYCZNY
Oksydoreduktazy – enzymy katalizujące procesy utleniania oraz redukcji substratu. Ich działanie polega na przenoszeniu elektronów i protonów z donora na akceptor, co prowadzi do zmiany stopnia utlenienia zarówno jednego, jak i drugiego związku.
Oksydoreduktazy dzieli się na 5 grup:
- dehydrogenazy
Katalizują one bezpośrednie odwodorowanie substratu. Ich rolą jest także przenoszenie elektronów i protonów z substratu na koenzym
- reduktazy
Te enzymy katalizują przenoszenie protonów i elektronów, ewentualnie samych elektronów, pomiędzy przenośnikami
- oksygenazy
Katalizują przyłączenie tlenu do związku organicznego
Dzielą się na
· Oksygenazy właściwe zwane dioksygenazami. Ich zadaniem jest kataliza procesu polegającego na wbudowaniu do cząsteczki substratu, całej cząsteczki tlenu
· Oksygenazy mieszane zwane monooksygenazami lub hydroksylazami. Podobnie jak oksygenazy właściwe, katalizują proces wbudowywania tlenu do cząsteczki substratu, z tą różnicą, że oksgenazy mieszane wbudowują tylko jeden atom tlenu z dwuatomowej cząsteczki tlenu. Wymagają dodatkowego donora wodoru do redukcji drugiego atomu tlenu
- oksydazy
Ich rolą jest przenoszenie elektronów i protonów z donora na tlen cząsteczkowy. Produktami takiego działania jest utleniony związek organiczny i najczęściej woda (czasem nadtlenek wodoru)
Dzielą się na:
· Oksydazy wytwarzające wodę (miedzioproteiny)
· Oksydazy wytwarzające nadtlenek wodoru tzw. oksydazy flawinowe bądź flawoproteidy
- enzymy rozkładające nadtlenek wodoru
Jak sama „nazwa” wskazuje, są to enzymy rozkładające nadtlenek wodoru. Zaliczają się do nich
· Peroksydazy – katalizują przeniesienie odłączonych atomów wodoru z substratów na nadtlenek wodoru
· Katalazy – rozkładają nadtlenek wodoru bez żadnego dodatkowego substratu. Może wykazywać również aktywność peroksydazy poprzez katalizowanie oderwania atomu wodoru od substratów organicznych.
CZĘŚĆ DOŚWIADCZALNA
1.Przygotowanie ekstraktu enzymatycznego
Do doświadczeń wykonywanych w tym zadaniu będziemy używać ekstraktu enzymatycznego, który, dla rzodkiewki, należy przygotować w następujący sposób:
- rzodkiewkę obrać ze skórki – skórka rzodkiewki zawiera polifenole będące barwnymi substancjami, przeszkadzającymi w późniejszym określeniu barwy podczas miareczkowania
- obraną rzodkiewkę zetrzeć na tarce, a następnie odważyć z tego 20g
- wrzucić odważoną ilość do erlenmayerki, dodać 0,5g węglanu wapnia (buforuje on środowisko) i zalać wodą destylowaną tak, aby cała objętość była równa około 200cm3, całość zamieszać
- przygotowaną mieszaninę odstawić na 15 minut celem ekstrakcji enzymów
- po 15 minutach przesączyć ją na lejku przez watkę – uzyskany przesącz to właśnie ekstrakt enzymatyczny
W podobny, lecz trochę inny sposób, przygotowane zostały także ekstrakty enzymatyczne z: banana, kapusty włoskiej i chrzanu.
2.Analiza jakościowa
Dzięki przeprowadzonej analizie jakościowej będziemy mogli stwierdzić czy w badanym surowcu znajdują się oksydoreduktazy i pobieżnie określić ich ilość, bez dokładnych wartości. Wykrywane będą: katalaza, oksydaza orto-difenolowa oraz peroksydaza.
Ćwiczenie wykonane dla ekstraktu enzymatycznego z rzodkiewki. Równocześnie, przez inne grupy, ćwiczenie to zostało wykonane dla banana, kapusty włoskiej i chrzanu.
Wykonanie ćwiczenia:
W sześciu probówkach umieścić po 5 ml ekstraktu enzymatycznego. Następnie do każdej z nich (oprócz probówki nr 1) dodać inny odczynnik:
1 – nie dodawać nic, jest to próba odniesienia, na podstawie której będziemy opisywać zmiany w pozostałych probówkach
2 – dodać 10 kropli 1% roztworu H2O2
3 – dodać 10 kropli 1% roztworu katecholu
4 – dodać 10 kropli 1% roztworu pirogalolu
5 – dodać 10 kropli 1% roztworu katecholu i 10 kropli 1% roztworu H2O2
6 – dodać 10 kropli 1% roztworu pirogalolu i 10 kropli 1% roztworu H2O2
Przeprowadzone obserwacje razem z oceną aktywności enzymów zostały zamieszczone w tabeli 1.
Tabela 1. Wyniki analizy jakościowej aktywności katalazy, oksydazy orto-difenolowej i
peroksydazy w ekstrakcie enzymatycznym z rzodkiewki
Wykrywany enzym
Nr probówki
Zawartość próby
Opis próby
Wynik analizy
Próba odniesienia
1
Ekstrakt
Lekko mętny, lekko biały roztwór
x
Katalaza
2
Ekstrakt + H2O2
Roztwór pozostał lekko biały i mętny, lecz zaczęły wydzielać się pęcherzyki gazu
++
Oksydaza
orto-difenolowa
3
Ekstrakt + katechol
Roztwór pozostał lekko mętny z delikatnym białym zabarwieniem
-
4
Ekstrakt + pirogalol
Roztwór zabarwił się na lekko żółty kolor
Peroksydaza
5
Ekstrakt + katechol + H2O2
Roztwór zabarwił się na kolor brunatny i wydzielały się pęcherzyki gazu
+++
6
Ekstrakt + pirogalol + H2O2
Roztwór zabarwił się na kolor pomarańczowo-brązowy i wydzielały się pęcherzyki gazu
„-” - brak aktywności enzymu
„+/-” – znikoma aktywność enzymu
„+” / „++” / „+++” – mała / średnia / wysoka aktywność enzymu
Wnioski:
W probówce nr 2 o obecności katalazy świadczą wydzielające się pęcherzyki gazu. Tłumaczy to reakcja katalizowana przez ten właśnie enzym:
Ta reakcja pokazuje nam, że pęcherzyki gazu to cząsteczkowy tlen ulatniający się z probówki zawierającej tą próbę. Aktywność katalazy oceniona została jako średnia.
Probówki nr 3 i nr 4 posłużyły do wykrycia oksydazy o-difenolowej. Jak widać, w probówce nr 3, roztwór nie zmienił swojego wyglądu ani konsystencji i pozostał taki jak próba odniesienia. Świadczy to o braku aktywności tejże oksydazy, czyli jednocześnie o braku jej obecności w badanym ekstrakcie enzymatycznym. Podobnie jest w przypadku probówki nr 4. Roztwór pozostałby taki, jaka jest próba odniesienia, gdyby nie fakt, że roztwór pirogalolu ma kolor lekko żółty i po dodaniu do probówki zabarwił on badany roztwór na wspomniany kolor. Gdyby w ekstrakcie enzymatycznym z rzodkiewki oksydaza orto-difenolowa była obecna, to w próbie z katecholem zaszłaby następująca reakcja:
W probówkach nr 5 i nr 6 użyte odczynniki umożliwiły nam wykrycie enzymu zwanego peroksydazą. O obecności tego enzymu świadczy zabarwienie roztworu na kolory zbliżone do brązowego, które są skutkiem powstawania barwnych związków, np. purpurogaliny z pirogalolu, przy udziale peroksydazy. Powstające równocześnie pęcherzyki gazu to wydzielający się gazowy CO2. Ponieważ powstałe barwy były intensywne, aktywność peroksydazy została oceniona jako wysoka. W próbie z pirogalolem reakcja zachodziła według następującego schematu:
3.Analiza ilościowa
Analiza ilościowa posłuży nam do określenia dokładniejszej, liczbowej wartości aktywności enzymu, dzięki czemu będziemy mogli porównać ze sobą aktywności wszystkich wykrywanych enzymów z badanego surowca. Tak jak w poprzednio wykrywane będą: katalaza, oksydaza orto-difenolowa oraz peroksydaza.
Oznaczanie akty...
jula175764