technik hotelarstwa PORADNIK DLA UCZNIA.pdf

(508 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04]_Z1.02_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Magdalena Kołodziejczyk
Barbara Górka
Organizowanie działalności hotelarskiej
341[04].Z1.02
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
 
93938145.002.png 93938145.003.png 93938145.004.png
Recenzenci:
mgr inż. Edyta Jamróz
mgr Małgorzata Małek
Opracowanie redakcyjne:
mgr Magdalena Kołodziejczyk
mgr Barbara Górka
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z1.02
Organizowanie działalności hotelarskiej, zawartego w programie nauczania dla zawodu technik
hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Usługi hotelarskie, ich podział i charakterystyka
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
14
4.1.3. Ćwiczenia
14
4.1.4. Sprawdzian postępów
17
4.2. Wizerunek pracownika branży hotelarskiej
18
4.2.1. Materiał nauczania
18
4.2.2. Pytania sprawdzające
22
4.2.3. Ćwiczenia
22
4.3. Kierunki rozwoju współczesnego hotelarstwa
23
24
4.3.1. Materiał nauczania
24
4.3.2. Pytania sprawdzające
29
4.3.3. Ćwiczenia
29
4.3.4. Sprawdzian postępów
31
4.4 . Systemy zarządzania jakością
32
4.4.1. Materiał nauczania
32
4.4.2. Pytania sprawdzające
37
4.4.3. Ćwiczenia
37
4.4.4. Sprawdzian postępów
39
4.5. Formy organizacyjno - prawne prowadzenia zakładu hotelarskiego
40
4.5.1. Materiał nauczania
40
4.5.2. Pytania sprawdzające
44
4.5.3. Ćwiczenia
44
4.5.4. Sprawdzian postępów
45
4.6. Organizacja zakładu hotelarskiego
46
4.6.1. Materiał nauczania
46
4.6.2. Pytania sprawdzające
51
4.6.3. Ćwiczenia
52
4.6.4. Sprawdzian postępów
53
4.7. Prawa gościa hotelowego, ochrona mienia w zakładzie hotelarskim
54
4.7.1. Materiał nauczania
54
4.7.2. Pytania sprawdzające
59
4.7.3. Ćwiczenia
59
4.7.4. Sprawdzian postępów
61
5. Sprawdzian osiągnięć
62
6. Literatura
67
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
4.2.4. Sprawdzian postępów
1. WPROWADZENIE
Zadaniem poradnika jest kształtowanie umiejętności dotyczących standardów wyglądu,
postawy, zachowania pracownika zakładu hotelarskiego, specyfiki branży hotelarskiej
i organizacji zakładu hotelarskiego.
Szczególną uwagę należy zwrócić na organizację pracy w różnych zakładach hotelarskich,
profesjonalne zachowania i wygląd pracownika branży hotelarskiej. Wskazane jest
przeprowadzenie analizy, a następnie opracowanie struktur organizacyjnych przykładowych
zakładów hotelarskich.
W poradniku zamieszczono:
1. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
2. Wykaz umiejętności, jakie ukształtujesz podczas pracy z tym poradnikiem.
3. Materiał nauczania (rozdział 4) umożliwi Ci samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów.
4. Pytania sprawdzające wiedzę potrzebną do wykonania ćwiczeń. Możesz się z nimi zapoznać
przed przystąpieniem do rozdziału ”Materiały nauczania”, wówczas poznasz wymagania
wynikające z potrzeb zawodu, a po przyswojeniu wskazanych treści, odpowiadając na te
pytania sprawdzisz stan swojej gotowości do wykonywania ćwiczeń.
5. Ćwiczenia, które zawierają: wykaz materiałów i środków dydaktycznych potrzebnych do ich
realizacji. Ćwiczenia umożliwią Ci nabycie umiejętności praktycznych.
6. Sprawdzian postępów – wykonując sprawdzian powinieneś odpowiedzieć na pytanie „tak”
lub „nie”. Odpowiedzi „nie” wskazują na luki w Twojej wiedzy, informują Cię również,
jakich treści jeszcze dobrze nie poznałeś. Oznacza to także powrót do wiadomości, które nie
są dostatecznie opanowane.
7. Sprawdzian osiągnięć wraz z przykładowym zestawem zadań.
Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną literaturę oraz inne źródła informacji.
Powinieneś zwrócić szczególną uwagę na zagadnienia dotyczące organizacji pracy
w różnych zakładach, profesjonalne zachowanie i wygląd pracownika branży hotelarskiej.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela
o wyjaśnienie i sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność. Poznanie przez Ciebie
treści objętych tą jednostką modułową, będzie stanowiło dla nauczyciela podstawę
przeprowadzenia sprawdzianu poziomu przyswojonych wiadomości i ukształtowanych
umiejętności. W tym celu nauczyciel posłuży się ”Zestawem zadań testowych” zawierającym
różnego rodzaju zadania. Znajdują się one w rozdziale 5, który zawiera też: instrukcję
omawiającą tok postępowania podczas przeprowadzania sprawdzianu, przykładową kartę
odpowiedzi, w której, w przeznaczonych miejscach wpisz odpowiedzi na pytania.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp i higieny pracy
oraz instrukcji przeciwpożarowych, wynikających z rodzaju wykonywanych prac.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 341[04].Z1
Działalność zakładu hotelarskiego
341[04].Z1.01
Klasyfikacja
i kategoryzacja
zakładów hotelarskich.
341[04].Z1.02
Organizowanie
działalności
hotelarskiej.
341[04]. Z1.03
Komunikowanie się
z gośćmi w języku
obcym w zakresie usług
hotelarskich.
Schemat jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938145.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin