Marek Ludwicki 2 automatyka i robotyka.pdf

(14967 KB) Pobierz
118699900 UNPDF
SKRYPTY
DLA
SZKÓŁ
WYŻSZYCH
POLITECHNIKA ŁÓDZKA
MAREK LUDWICKI
POMIARY I AUTOMATYZACJA PROCESÓW
W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
ŁÓDŹ 1989
NAKŁADEM POLITECHNIKI
ŁÓDZKIEJ
118699900.007.png 118699900.008.png
Skrypt jest przeznaczony dla studentów IV roku Wydziału Chemii Spożywczej
Politechniki Łódzkiej
Recenzent: prof. dr hab. Krzysztof Kuźmiński
Redaktor: Danuta Żyźniewska
Redaktor techniczny: Ewa Guzek
WYDAWNICTWO POLITECHNIKI ŁÓDZKIEJ
93-005 Łódź, ul. Wólczańska 219
Nakład 300+48 egz. Ark. wyd. 20,8. Ark. druk. 22,5. Papier druk. ki. V. 71 g. 61X8(5
Maszynopis wplynql do Redakcji 1985.03.18. Oddano do składu 1985.08.27
Podpisano do druku 1989.05.10. Druk ukończono we wrześniu 1989 r.
Zamówienie 244/85. Cena zł 416,—
Wykonano w Zakładzie Poligraficznym PŁ. 93-005 Łódź, ul. Wólczańsko 223
118699900.009.png 118699900.010.png
SPIS TREŚCI
Przedmowa 7
1. Znaczenie miernictwa przemysłowego 9
2. Charakterystyka wielkości mierzonych 10
3. Metody pomiarowe 12
3.1. Pomiar analogowy i cyfrowy 14
3.2. Analogowe metody pomiarowe 16
3.3. Cyfrowe metody pomiarowe 19
4. Zespół pomiarowy 22
5. Systemy pomiarowo-regulacyjue 25
5.1. Analogowy system elektryczny 26
5.2. Analogowy system pneumatyczny 26
5.3. Systemy dyskretne 27
6. Układy sygnalizacyjne 30
7. Statyczne i dynamiczne własności układów pomiarowych .... 32
7.1. Statyczne błędy pomiaru 33
7.2. Dynamiczne błędy pomiaru 38
8. Pomiary podstawowych wielkości elektrycznych 40
8.1. Pomiary prądu, napięcia i siły elektromotorycznej ... 40
8.2. Pomiary rezystancji
46
8.3. Pomiary pojemności i indukcyjności
51
8.4. Pomiary częstotliwości i liczby impulsów
53
9. Pomiary czasu
55
10. Pomiary wielkości mechanicznych
56
10.1. Pomiary przesunięcia liniowego
56
10.2. Pomiary przesunięcia kątowego
72
10.3. Pomiary prędkości liniowej i kątowej
73
10.4. Pomiary liczby sztuk
75
10.5. Pomiary poziomu cieczy
76
10.6. Poriary poziomu materiałów sypkich
86
10.7. Pomiary siły
87
10.8. Pomiary masy i strumienia masy
95
10.9. Pomiary ciśnienia i różnicy ciśnień
97
10.10. Pomiary przepływu płynów
110
11. Pomiary temperatury
123
11.1. Skale termometryczne
123
118699900.001.png 118699900.002.png
4
11.2. Warunki pomiarów temperatury 125
11.3. Termometry rozszerzalnościowe 127
11.4. Termometry rezystancyjne 132
11.5. Termometry termoelektryczne 134
11.6. Termometry chemiczne 139
11.7. Termometry emisyjne 140
12. Bezpośrednie i pośrednie pomiary stężenia substancji .... 145
12.1. Pomiary wilgotności gazów
145
12.2. Pomiary zawartości wody w cieczach i substancjach sta­
łych
153
12.3. Pomiary gęstości
158
12.4. Pomiary lepkości
170
12.5. Termokonduktometria gazów
174
12.6. Pomiary optycznych własności substancji
177
12.7. Pomiary potencjału elektrochemicznego
178
12.8. Pomiary konduktywności elektrolitów
183
12.9. Automatyczne analizatory chemiczne
187
13. Pomocnicze człony układu pomiarowego
191
13.1. Wzmacniacze pomiarowe
191
13.2. Przetworniki międzysystemowe
195
13.3. Urządzenia wyjściowe
196
13.4. Urządzenia zasilające
198
14. Automatyzacja pomiarów przemysłowych
200
14.1. Pomiar z sygnalizacją ekstremalną
200
14.2. Zautomatyzowane systemy pomiarowe
201
14.3. Systemy informatyczne
202
15. Zadania automatyzacji procesów
206
15.1. Sterowanie w układzie otwartym
206
15.2. Sterowanie w układzie zamkniętym
208
15.3. Sprzężenie zwrotne
210
16. Statyczne i dynamiczne własności układów pomiarowych i re­
gulacyjnych
213
16.1. Opis matematyczny układów liniowych
213
16.2. Podstawowe elementy układów liniowych
219
16.3. Złożone układy liniowe
240
16.4. Analiza układów nieliniowych
246
17. Klasyfikacja układów regulacji automatycznej
249
17.1. Pochodzenie wielkości zadanej
250
118699900.003.png 118699900.004.png
5
17.2. Zużycie energii pomocniczej
253
17.3. Charakter sygnału regulującego
256
17.4. Stopień złożoności
256
18. Statyczne i dynamiczne własności regulatorów
258
18.1. Regulatory przekaźnikowe
258
18.2. Regulatory ciągłe
266
18.3. Regulatory cyfrowe
282
19. Urządzenia peryferyjne układów regulacji
285
19.1. Zadajniki
285
19.2. Urządzenia wykonawcze
286
19.3. Urządzenia pomocnicze
298
20. Układy sterowania, sygnalizacji i blokady
299
20.1. Elementy logiczne
299
20:2. Układy sterowania
30*
20.3. Sygnalizacja
308
20.4. Blokada
309
21. Wskaźniki jakości regulacji automatycznej
312
21.1. Statyczna dokładność regulacji
312
21.2. Dynamiczna dokładność regulacji
313
22. Projektowanie układów regulacji
318
22.1. Identyfikacja obiektu regulacji
318
22.2. Wybór i optymalizacja regulatora
319
22.3. Schematy technologiczne automatyzacji
327
23. Układy sterowania parametrami procesów w przemyśle spożyw­
czym 332
23.1. Przepływ płynów 332
23.2. Poziom cieczy 333
23.3. Ciśnienie gazu 334
23.4. Temperatura 335
23.5. Stężenie jonów wodorowych 336
23.6. Proces ekstrakcji 338
23.7. Proces suszenia 339
23.8. Proces krystalizacji 340
23.9. Proces rektyfikacji 342
24. Perspektywy rozwoju automatyzacji 345
24.1. Wyższe stopnie automatyzacji 345
24.2. Blokowe systemy pomiarowo-regulacyjne i informatyczne 345
24.3. Komputerowa regulacja nadrzędna
349
25. Literatura
351
118699900.005.png 118699900.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin