Przyrządzanie kawy.doc

(35 KB) Pobierz
Przyrządzanie

Przyrządzanie kawy


Miliony ludzi na całym świecie zaczynają dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Jedną z przyczyn ogromnej popularności kawy, jest możliwość przyrządzenia jej na wiele różnych sposobów.Przygotowując swoją ulubioną kawę warto pamiętać o podstawowych zasadach:

·         Najlepszy aromat daje kawa świeżo zmielona. Jednak do każdego sposobu przygotowania naparu, powinniśmy dobrać odpowiedni stopień zmielenia ziaren.

·         Najlepsze do przyrządzania kawy są naczynia z porcelany, kamionki i szkła.

·         Do przygotowywania kawy należy używać czystej, najlepiej mineralnej, źródlanej lub przynaj­mniej filtrowanej wody.

·         Kawa wymaga odpowiedniego przechowywania. Najlepiej zaraz po otwarciu torebki przesypać ją do szczelnie zamkniętego pojemnika i trzymać w suchym, chłodnym miejscu, np. w lodówce.

·         Po dwudziestu minutach napar kawowy zaczyna tracić swoje walory smakowe, więc nie warto przygotowywać go na zapas.


Kawa po turecku

Jest to jedna z najstarszych metod przygotowywania napoju kawowego. Do mosiężnego tygielka z długim uchwytem, zwanego "ibrikiem", wsypujemy bardzo drobno zmieloną kawę, dodajemy cukier i zalewamy zimną wodą. Całość podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, a kiedy kawa „podniesie się do góry", zdejmujemy z ognia

Czynność tę powtarzamy trzykrotnie, po czym „spryskujemy" napar kawy kilkoma kroplami zimnej wody, aby fusy opadły na dno. Podajemy w małych filiżankach.

Arabowie, którzy w ten sposób przygotowywali kawę, dodawali do niej kardamonu, cynamonu lub goździków. Kawa po turecku do dziś jest bardzo popularna w krajach Europy Południowej, np. w Grecji. Wprawdzie obecnie uważa się, że kawy nie powinno się gotować, ale od czasu do czasu, kiedy chcemy poczęstować naszych gości czymś oryginalnym, warto ją przygotować właśnie w ten sposób.

 

Zaparzanie w filtrze
 

Na podgrzany dzbanek lub filiżankę nakładamy plastikowy lub metalowy filtr z papierowym wkładem. Sypiemy do niego średnio zmieloną kawę (łyżeczka na filiżankę), na którą powoli lejemy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Filtr można też postawić na termosie i przygotować w ten sposób większą ilość naparu, który dłużej utrzyma odpowiednią temperaturę. Plastikowy filtr można także zabrać w podróż i nakładać go bezpo­średnio na filiżankę, z której potem wypijemy kawę.

 

Ekspres przelewowy
 

Ekspresy przelewowe umożliwiają nam przygotowanie kawy bez fusów. W tym urządzeniu gorąca woda automatycznie przelewa się przez filtr napełniony średnio zmieloną kawą. Korzystając z dużych ekspresów można otrzymać nawet 12 filiżanek kawy w ciągu kilku minut. Niektóre urządzenia mają specjalny podgrzewacz, który utrzymuje stałą temperaturę przygotowanego naparu. Po około 40 zaparzeniach ekspres trzeba dokładnie oczyścić, ponieważ zbierający się brązowy osad zmienia smak naparu. Niektóre ekspresy można nastawić na wybraną godzinę, a wtedy np. tuż po obudzeniu czeka na nas filiżanka świeżo zaparzonej kawy.

Miłośnicy kawy z mlekiem mogą przygotować „Café au Lait", czyli bardzo popularną kawę francuską. Do dużego, ogrzanego kubka wlewamy w równych proporcjach równocześnie kawę przygotowaną w ekspresie przelewowym i mleko. Kawa ta jest znakomita na śniadanie, szczególnie ze świeżym rogalikiem.

 

Kafeteria, kafetierka lub french press

Do przygotowania kawy można użyć także kafeterii, znanej w Stanach Zjednoczonych jako french press.

Do pojemniczka wyparzonego gorącą wodą wsypujemy odpowiednią ilość (łyżeczkę na filiżankę) średnio lub drobno zmielonej kawy i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 4-5 minut. Następnie opuszczamy sitko w dół, dzięki czemu fusy nie dostają się do filiżanek. Zasada działania i przyrządzania naparu w kafetierce jest bardzo prosta. Niektórzy uważają, że właśnie przy tej metodzie zachowujemy pełny bukiet smakowo-zapachowy kawy.

Ekspres mokka

Można go znaleźć chyba w każdej kuchni we Włoszech. Jest to dzbanuszek na kuchenkę, w której parzy się bardzo ciemną kawę.
Dolną część dzbanuszka napełniamy zimną wodą, a filtr drobno zmieloną kawą. Urządzenie stawiamy na gazowej lub elektrycznej kuchence na kilka minut. Para powstała z gotującej wody przepływa przez kawę i w górnej części zbiera się napar. W większych ekspresach tego typu możemy przygotować kilka filiżanek naparu - odmierzamy wówczas łyżeczkę kawy na filiżankę.

 

Elektryczny ekspres ciśnieniowy
 

Kawy przygotowywane na sposób włoski zdobywają coraz więcej zwolenników. Słowo „espresso" pochodzi od włoskiego słowa „pod ciśnieniem". I właśnie to najlepiej wyjaśnia, w jaki sposób możemy ten rodzaj kawy przygotować. Wrząca woda wraz z parą jest „przetłaczana" przez drobno zmieloną kawę, najlepiej niezbyt kwaskowatą i mocno upaloną. W ten sposób otrzymujemy bardzo mocny napar, którego smak czujemy jeszcze bardzo długo po wypiciu.

Dobre espresso, oprócz swojego charakterystycznego smaku musi mieć na wierzchu trwałą, równomierną beżowo-brązową piankę, zwaną „crema", o wysokości około 3-4 milimetrów.

Niektóre ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w spieniacze do mleka, które umożliwiają przygotowanie cappuccino (od włoskiego słowa „kapucyn"). Kawa ta składa się z trzech równych części: kawy espresso, mleka i mlecznej piany, którą często posypuje się czekoladą.

Innym napojem kawowym, który można przygotować w elektrycznym ekspresie ciśnieniowym wyposa­żonym w spieniacz do mleka jest latte. Latte często serwowane jest
z różnymi dodatkami, np. syropami smakowymi i podawane jest w specjalnych naczyniach z grubego szkła.

 

Ekspres na kapsułki

Od niedawna miłośnicy espresso mogą korzystać z wygodnych ekspresów zaparzających kawę dozowaną w kapsu­łkach. Przykładem takiego urządzania jest Cafissimo, produkowane przez Tchibo.

Ekspres na kapsułki pozwala na szybkie i proste przygotowanie ulubionej kawy. Wystarczy włożyć kapsułkę i nacisnąć odpowiedni przycisk ekspresu. Ekspresy wyposażone w urządzenie do spieniania mleka umożliwiają przygotowanie cappuccino czy latte.

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin