Przyprawy do kazdej potrawy.pdf
(
934 KB
)
Pobierz
7202798 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
”Przyprawy do każdej potrawy
„
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij tutaj.
Darmowa publikacja
, dostarczona przez
Darmowe Ebooki
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Plebiscytowa 1
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY
.........................................................................................................4
Alpinia
............................................................................................................................5
Anyż
.................................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty
.
............................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor
.
........................................................................................................11
Bazylia
...........................................................................................................................12
Cebula
.
...........................................................................................................................15
Cynamon
.
.......................................................................................................................17
Czarnuszka
....................................................................................................................19
Cząber
.
..........................................................................................................................22
Czosnek
.........................................................................................................................23
Estragon
........................................................................................................................26
Fenkuł
...........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa
.....................................................................................................30
Gorczyca
........................................................................................................................32
Goździki
........................................................................................................................34
Imbir
.............................................................................................................................37
Jałowiec
........................................................................................................................39
Kapary
...........................................................................................................................42
Kardamon
.
....................................................................................................................43
Kmin rzymski
................................................................................................................45
Kminek
..........................................................................................................................48
Kolendra
.......................................................................................................................50
Koper
.
............................................................................................................................52
Kozieradka
....................................................................................................................54
Kurkuma
.......................................................................................................................55
Liść laurowy
..................................................................................................................57
Lubczyk
.........................................................................................................................59
Majeranek
.....................................................................................................................61
Mak
.
..............................................................................................................................63
Melisa
............................................................................................................................64
Mięta
.............................................................................................................................66
Oregano
.
.......................................................................................................................68
Papryka
.........................................................................................................................70
Pieprz
............................................................................................................................73
Rozmaryn
......................................................................................................................75
Szafran
..........................................................................................................................78
Szałwia
.
.........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa
.
..........................................................................................................81
Trybula
..........................................................................................................................83
Tymianek
.
.....................................................................................................................84
Wanilia
..........................................................................................................................86
Ziele angielskie
.............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW
.
....................................................................................93
Curry
.
.................................................................................................................................93
Mieszanki do zup
...............................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu
........................................................................................................97
Przyprawa do mięs
.............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy
.
...........................................................................................................99
Przyprawa do ryb
.............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw
...................................................................................100
BIBLIOGRAFIA
.
.................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
Plik z chomika:
paulina30101999
Inne pliki z tego folderu:
Decorating cakes and cupcakes(1).pdf
(6232 KB)
Zapiekanki.rar
(31347 KB)
Karola Schneider-Waldner - Zupy wzmacniające wg Pięciu Przemian.pdf
(13614 KB)
Kuchnia - Przepisy Kurta Schellera (prawie 3 tys stron) cz.2.pdf
(33774 KB)
Kuchnia - Przepisy Kurta Schellera (prawie 3 tys stron i fotografie potraw) cz.1.pdf
(32756 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! ▣ Automapa 6.15 1312 EU FINAŁ 30.12.2013
- ! ▣ GOCLEVER Mobilenavigator PL WinCE
- ! ▣ MapaMap 8.0.6 SDTop 2014.Q1 Windows CE
- ! ▣ MioMap WinCe Mapa PL CZ DE EM 2013.09
- ! ▣ OFICJALNE TESTY EGZAMINACYJNE NA PRAWO JAZDY kat A,B,C,D,T PL
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin