Ciasto toffi(2).doc

(84 KB) Pobierz
Ciasto toffi

Ciasto toffi

Składniki na ciasto:

·         50 dag mąki

·         pół szklanki cukru pudru

·         15 dag miodu

·         pół kostki masła lub margaryny

·         2 jajka

·         cukier waniliowy

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32 x 22 cm, ale może być trochę większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.

Składniki na krem:

·         pół litra śmietany kremówki

·         3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.

Ponadto:

·         1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki

·         10 dag posiekanych orzechów włoskich

Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej; ciasto jest z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło; przygotowywać minimum dzień wcześniej

Ciasto toffi

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin