Uważasz, że za dużo ważysz, ale najbardziej cię irytuje okrągły, zbyt wystający brzuch. Oto dieta wymarzona dla ciebie: schudniesz, a brzuch stanie się płaski. Będziesz ładniej wyglądać i od razu poczujesz się lepiej.
TRWA: 14 dniDZIENNA DAWKA KALORII: 1300 ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu tygodniaMOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń, ale też warto skonsultować jej dłuższe stosowanie z dietetykiem POLECANA: dla osób zdrowych, które chcą schudnąć i wysmuklić ciało, szczególnie w okolicy talii i bioder NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dla dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie oraz tych, które cierpią na zaburzenia funkcjonowania pracy jelit (np. zespół nadwrażliwego jelita) SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik, witaminy C i E (silne przeciwutleniacze), bakterie probiotyczne zawarte w jogurtach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. DZIEŃ 1.ŚNIADANIE - ok. 350 kcalSerek ziarnisty z selerem naciowym (opakowanie serka ziarnistego, 2 łodygi selera, 2 grubsze kromki chleba razowego) II ŚNIADANIE - ok. 120 kcalMały bananOBIAD - ok. 450 kcalMakaron z brokułami i szynkąPODWIECZOREK - ok. 140 kcalSałatka warzywna (duży pomidor, mała czerwona papryka, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, kilka listków sałaty, zioła) KOLACJA - ok. 250 kcalOmlet z zielonym groszkiem ( jajko, 1/5 szklanki mleka 1,5%, łyżeczka mąki, 4 łyżki mrożonego zielonego groszku, tost z ziarnami)DZIEŃ 2.ŚNIADANIE - ok. 310 kcalGrahamka z serkiem i warzywami ( duża podłużna grahamka, 2/3 opakowania odtłuszczonego serka naturalnego do smarowania, średni ogórek, 3 duże rzodkiewki, ulubione przyprawy) II ŚNIADANIE – ok. 140 kcalPomarańczowy jogurt (małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, mała pomarańcza bez skórki) OBIAD – ok. 460 kcalIndyk w sosie pomidorowymPODWIECZOREK – ok. 110 kcalDuże jabłko, 3 migdały KOLACJA – ok. 270 kcalKanapka z szynką z indyka (3 kromki chleba chrupkiego z mesli, 2 plasterki szynki z indyka, mała czerwona papryka, zielenina) DZIEŃ 3.ŚNIADANIE – ok. 310 kcalTwarożek z warzywami (2 średnie kromki chleba pełnoziarnistego, plaster chudego sera białego, 2/3 opakowania jogurtu naturalnego, duży pomidor, średni ogórek, ulubione przyprawy)II ŚNIADANIE – ok. 140 kcalPumpernikiel z szynką i ogórkiem (kromka pumpernikla, 2 plasterki szynki z indyka, mały ogórek)OBIAD – ok. 440 kcalKurczak z fasolką i ryżem PODWIECZOREK - ok. 140 kcal1,5 plastra świeżego ananasaKOLACJA – ok. 270 kcalSałatka z fetą (cienki plasterek sera typu feta 30%, duży pomidor, 3 oliwki marynowane, 1,5 łyżeczki oliwy, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, mała czerwona papryka, 2 łyżki otrąb pszennych, kromka pieczywa chrupkiego)DZIEŃ 4.ŚNIADANIE – ok. 360 kcalEgzotyczne mleko (pełna szklanka mleka 2%, 4 łyżki tradycyjnych muesli, mała mandarynka, 10 orzechów laskowych)II ŚNIADANIE - ok. 140 kcalPasztet sojowy z papryką (kromka pieczywa pełnoziarnistego, pól małego opakowania pasztetu sojowego, pół małej czerwonej papryki)OBIAD - ok. 450 kcalCielęcina w sosie szpinakowymPODWIECZOREK - ok. 130 kcalŚredni grejpfrutKOLACJA - ok. 250 kcalKalafior z warzywami (3 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, duży pomidor, mały jogurt naturalny bez cukru, pół szklanki kiełków soczewicy, przyprawy)DZIEŃ 5.ŚNIADANIE – ok. 310 kcalKanapka z wędzonym łososiem (2 średnie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka do smarowania, plasterek wędzonego łososia, duży pomidor, 10 średnich rzodkiewek)II ŚNIADANIE – ok. 140 kcalKoktajl malinowo-migdałowy (mały jogurt naturalny bez cukru, szklanka świeżych malin, 5 migdałów)OBIAD - ok. 450 kcalDorsz w warzywachPODWIECZOREK – ok. 130 kcalOwocowe szaleństwo (szklanka borówek amerykańskich, pół szklanki miąższu arbuza, średnia morela)KOLACJA – ok. 230 kcal Sałatka z tuńczyka (1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko, pomidor, 3 liście kapusty pekińskiej, ogórek, cebula, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, 1/2 łyżeczki oliwy, przyprawy)DZIEŃ 6.ŚNIADANIE – ok. 320 kcalTosty z paluszkami karbowymi (3 tosty pełnoziarniste, 4 paluszki krabowe, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka naturalnego do smarowania, duży pomidor, przyprawy)II ŚNIADANIE – ok. 130 kcalMorelowy jogurt (mały jogurt naturalny, 2 morele)OBIAD – ok. 480 kcalKuskus z bakłażanem PODWIECZOREK – ok. 140 kcalDuża gruszkaKOLACJA– ok. 240 kcalSałatka z kawałkiem wędzonej ryby (50 g wędzonej makreli, duży pomidor, 2 łyżki zarodków pszennych, 1/2 szklanki kiełków soczewicy, przyprawy)DZIEŃ 7.ŚNIADANIE - ok. 370 kcalSerek ziernisty z warzywami (2 średnie kromki chleba pełnoziarnistego, opakowanie serka ziarnistego, pomidor, ogórek, 1/4 szklanki kiełków soczewicy, rzeżucha)II ŚNIADANIE - ok. 140 kcalKefir z dodatkami (małe opakowanie kefiru, łyżeczka rodzynek, 2 łyżki otrąb pszennych)OBIAD - ok. 460 kcalZupa pomidorowa z makronem PODWIECZOREK - ok. 110 kcalKisiel z malinami (szklanka malin, 1/3 szklanki kisielu owocowego) KOLACJA - ok. 300 kcalRoladki z cukinii z fetąAneta Łańcuchowska, dietetyk Poradni Żywieniowej Food Line i portalu www.TwojaDieta.plSuper Linia (czerwiec 2008)
PRZEPISY:
Makaron z brokułami i szynką• 75 g szynki wołowej • 50 g suchego makaronu • 3 małe różyczki brokułu • 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru • łyżeczka suszonych rodzynek• łyżka oliwy • przyprawy ziołowe Makaron ugotuj, szynkę pokrój w paski i usmaż na oliwie. Brokuły ugotuj na parze. Makaron wymieszaj z szynką, dodaj rodzynki, brokuły. Składniki polej jogurtem z ziołami.
Indyk w sosie pomidorowym• 150 g filetu z piersi indyka • 50g suchego brązowego ryżu• 2 średnie pomidory• szklanka pokrojonej włoszczyzny • łyżka oliwy• kilka listków sałaty• sok z cytrynyMięso pokrój i oprósz przyprawami, usmaż bez tłuszczu, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, włoszczyznę oraz oliwę, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj ugotowany ryż. Sałatę porwij na kawałki i przypraw sokiem z cytryny.
Kurczak z fasolką i ryżem • 150 g filetu z piersi kurczaka• 35 g suchego ryżu brązowego • 2 garści fasolki szparagowej • łyżeczka nasion słonecznika• sok z cytryny • łyżka oliwy• ulubione ziołaMięso pokrój i oprósz przyprawami, usmaż bez tłuszczu. Ugotuj fasolkę szparagową na parze. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą i ziołami. Na patelni upraż nasiona słonecznika. Do mięsa na patelni dodaj ugotowany wcześniej brązowy ryż, fasolkę szparagową, uprażone nasiona oraz sok z cytryny i oliwę, wszystko razem wymieszaj i duś jeszcze przez 2-3 minuty.
Cielęcina w sosie szpinakowym• 120 g udźca cielęcego • 50 g suchego makaronu razowego • 2 pęczki świeżego szpinaku • 2/3 opakowania naturalnego jogurtu bez cukru • łyżeczka oliwy • przyprawy • ząbek czosnkuPokrój cielęcinę i usmaż bez tłuszczu. Dodaj szpinak, oliwę oraz ząbek czosnku, duś do miękkości. Pod koniec dodaj jogurt oraz przyprawy. Ugotuj makaron, polej sosem.
Dorsz w warzywach• 120 g filetu z dorsza • 50 g suchego brązowego ryżu • 3 pieczarki • mała czerwona papryka • cebula • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung • 1/2 puszki pomidorów • łyżka oliwy • przyprawyRybę oprósz przyprawami, skrop oliwą, obłóż pieczarkami, cebulą, papryką, pomidorami oraz kiełkami i zapiekaj 15 minut. Podawaj z ryżem.
Kuskus z bakłażanem • 120 g filetu z piersi kurczaka • 50 g suchej kaszki kuskus • mały bakłażan• czerwona papryka • 1/2 cebuli • bulion warzywny • natka • łyżeczka oliwy Pokrój mięso i usmaż bez tłuszczu. Bakłażan, paprykę i cebulę pokrój i uduś z oliwą, w bulionie. Do miękkiego kuskusu dodaj posiekaną natkę, warzywa i mięso. Wymieszaj i duś 2-3 minuty.
Zupa pomidorowa z makronem • 120 g filetu z indyka • 50 g suchego makaronu razowego • 1/2 puszki pomidorów • 1,5 szklanki pokrojonej włoszczyzny• 1,5 łyżeczki oliwy• przyprawyDo bulionu wrzuć mięso, pomidory, oliwę i włoszczyznę, przypraw i gotuj do miękkości. Zupą zalej ugotowany makaron.
Roladki z cukinii z fetą• 2 plasterki sera typu feta 30% • mała cukinia• duży pomidor • łyżeczka oliwy• przyprawyPokrój cukinię wzdłuż, posmaruj fetą. Na środku roladki połóż plaster pomidora oraz przyprawy. Zawiń i przekłuj wykałaczką. Blachę skrop oliwą, piecz roladki ok. 20 minut.
kazimierz_12