Sezon jabłkowy w pełni! Z tej okazji przygotowałam pyszne ciacho z jabłkami o wdzięcznej nazwie "tutti frutti" :-) Przypomina tradycyjnego pleśniaka, ale nim nie jest. Do piany dodałam kisiel i budyń, nadało to ciastu nutę cytrynowo-śmietankową, dla mnie rewelacja, polecam!
Składniki:1 kostka masła lub margaryny6 jajek3 szklanki mąki pszennej1 1/2 szklanki cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 budyń śmietankowy (suchy)1 kisiel cytrynowy (suchy)1-1,5 kg jabłek2 cukry waniliowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękką margarynę, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do mąki pół szklanki cukru kryształu i jeden cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę, schłodzić w zamrażarce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równo 3/4 ciasta na blachę. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na cieście, posypać cukrem waniliowym.
Ubić białka na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodać szklankę cukru, na koniec wsypać budyń i kisiel, wymieszać mikserem. Pianę wyłożyć na owoce.
Na pianę zetrzeć albo pokruszyć 1/3 schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni C 45-50 minut, gotowe!
3 szkl. mąki- 1/2 szkl. cukru pudru- 5 żółtek- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g masła lub margarynyZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.Masa śmietanowa:- 1 litr śmietany 18%- 20 dag wiórków kokosowych- 5 białek- 1 szkl. cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 budyń śmietankowy duży (dałam mały i dosypałam więcej mąki ziemniaczanej)- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
chomisiaczki