Sezon jabłkowy w pełni.docx

(64 KB) Pobierz

Tutti Frutti z jabłkami Zdjęcie - Tutti Frutti z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon jabłkowy w pełni! Z tej okazji przygotowałam pyszne ciacho z jabłkami o wdzięcznej nazwie "tutti frutti" :-) Przypomina tradycyjnego pleśniaka, ale nim nie jest. Do piany dodałam kisiel i budyń, nadało to ciastu nutę cytrynowo-śmietankową, dla mnie rewelacja, polecam!

Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
6 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy (suchy)
1 kisiel cytrynowy (suchy)
1-1,5 kg jabłek
2 cukry waniliowe

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękką margarynę, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do mąki pół szklanki cukru kryształu i jeden cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę, schłodzić w zamrażarce.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równo 3/4 ciasta na blachę. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na cieście, posypać cukrem waniliowym.

Ubić białka na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodać szklankę cukru, na koniec wsypać budyń i kisiel, wymieszać mikserem. Pianę wyłożyć na owoce.

Na pianę zetrzeć albo pokruszyć 1/3 schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni C 45-50 minut, gotowe!

3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 18%
- 20 dag wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy duży (dałam mały i dosypałam więcej mąki ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Zdjęcie - STYROPIAN - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin