Cherii.doc

(129 KB) Pobierz

Cherii 

Pyszne ciasto wiśniowe 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej Bajaderka.

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Pieczenie: 10 min.

Trudność: łatwy

 

Składniki
 

I. Spód ciasta:

 

 

3 białka

 

 

2 paczki pokruszonych herbatników

 

 

1 paczka wiórków kokosowych

 

 

3 łyżki cukru

 

 

15 dag orzechów włoskich

 

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

2 łyżki mąki krupczatki

 

 

II. jeden cienki placek biszkoptowy

 

 

III. Krem:

 

 

2,5 szkl. mleka

 

 

2 budynie wiśniowe

 

 

3 żółtka

 

 

1,5 margaryny

 

 

ok. 1 szkl. cukru

 

 

2 wiśniowe galaretki

 

 

2 paczki delicji o smaku wiśniowym

 

 

IV. Dowolna polewa

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki. Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec.

 

 

 

 

2.

Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

 

 

 

 

3.

Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.

 

 

 

 

4.

Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń. Połączyć z tężejącą galaretką. Krem podzielić na dwie części. Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.

 

 

 

 


fot.: DN
 

Ocena przepisu


 


4.36/5 (209 głosów)

Początek formularza

Dół formularza

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin